Οι μεταφραστές

Οι μεταφραστές - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Για να μεταφράσουν το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας «Δαίδαλος» του Άλεξ Μπρακ, ο εκδότης αποφασίζει να απομονώσει εννέα μεταφραστές από διάφορες χώρες μέσα σε μία πολυτελή κατοικία εξασφαλίζοντας έτσι άκρα μυστικότητα αλλά και ασφάλεια για το πολυπόθητο χειρόγραφο. Όμως όταν οι πρώτες δέκα σελίδες εμφανίζονται στο διαδίκτυο και ένας άγνωστος ζητάει εκατομμύρια από τον εκδότη για να μην αποκαλύψει την συνέχεια, οι καταστάσεις αλλάζουν και βάζουν σε κίνδυνο τους ίδιους τους μεταφραστές.

Άποψη: Με αρχικές λάμψεις μυστηρίου και εξοπλισμένο με τους απαραίτητους, ασύνδετους μεταξύ τους, χαρακτήρες αυτό που θα ήταν μία χλιαρή απεικόνιση της οδύσσειας των άσημων μεταφραστών παίρνει το σχήμα ενός θρίλερ κεκλεισμένων των θυρών όπου όλοι είναι ένοχοι και όμως όλοι έχουν άλλοθι. Το “The Translators” του Ρεζί Ρουανσάρ (“Populaire”)  συνδυάζει με μεγάλη επιτυχία την δύναμη του λογοτεχνικού μυστηρίου με αυτή του σινεμά και πλέκει για σχεδόν δύο ώρες ένα παραδοσιακό αίνιγμα whodunit προσαρμοσμένο στο τώρα.

Έχοντας ως προϋπόθεση τον παράλογο εγκλεισμό τους, οι χαρακτήρες μπλέκονται μεταξύ τους, άλλοτε συνασπίζονται και άλλοτε επαναστατούν, όμως η ενοχή δεν τους αγγίζει. Τουλάχιστον φαινομενικά, γιατί μετά την πρώτη ανατροπή που επιφυλάσσει το σενάριο, ο Ρουανσάρ μας προκαλεί να υποπτευθούμε και τους εννέα μεταφραστές αφού πρώτα έχουμε εντοπίσει από κοινού το πρόσωπο του εχθρού.

Με αυτές τις συνθήκες, η διάταξή στο αρχικό κομμάτι είναι αρκετά οικεία και κοινή με πολλές ανάλογες παραγωγές του παρελθόντος  και όμως δεν δυσανασχετούμε όταν το outsider κρύβει μυστικά (Άλεξ Λόθερ), η μοιραία γυναίκα δραματοποιεί την συμμετοχή της (Όλγκα Κιριλένκο), η απογοητευμένη μεταφράστρια οικτίρει την ζωή της (Σίντσε Μπαμπέτ Κνούτσεν) και ο δικός μας Μανώλης Μαυροματάκης αστειεύεται για το καλό όλων μας. Όπως κάθε ιστορία μυστηρίου έτσι και το “The Translators”βασίζεται ακράδαντα στους χαρακτήρες και στις ιδιαιτερότητες του καθενός και τα χρησιμοποιεί αμφότερα σε μία σβέλτη, ελαφρώς τραβηγμένη, τρίτη πράξη με προχωρημένο mastermind πίσω από όλα το οποίο έχει αρκετά κίνητρα για τις πράξεις του. 

Συμπαθητική και ενδιαφέρουσα, το “The Translators” είναι μία ταινία που μπορεί να ξεχάσεις εν καιρώ αλλά ο βιβλιοφιλικός αέρας μυστηρίου της και η σκηνοθετική ματιά του Γάλλου Ρουανσάρ θα σε κρατήσουν συγκεντρωμένο στην μεγάλη οθόνη μέχρι το τέλος. Και πιθανόν μέχρι τότε να έχεις μάθει πώς ο Προυστ μπορεί να σου αλλάξει την ζωή. 

Πρώτη δημοσίευση: 18 Ιουνίου 2020, 16:21
Ενημέρωση: 25 Ιουνίου 2020, 04:42
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Οι μεταφραστές (Les traducteurs)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
105
Εταιρία διανομής: 
Release: 
11 Ιουνίου 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10896
Feelgood
7662
Rosebud.21
7410
Feelgood
6344
Joika, από την Spentzos Joika, από την Spentzos