Οι αισθηματίες

Δύο νεαροί έχουν αναλάβει να φροντίζουν τις βρωμοδουλειές ενός τοκογλύφου και αρχαιοκάπηλου. Όλα όμως θα αλλάξουν, όταν ο πρώτος ερωτευτεί τη νεαρή κόρη του αφεντικού και ο δεύτερος μια πόρνη πολυτελείας.

Οι αισθηματίες

Καλοφτιαγμενο, νεο-ρομαντικό νουάρ...

Πρωταγωνιστές είναι δύο νεαροί ανδρες, ο Ερμής (Δημήτρης Λάλος) και ο Γιάννης (Χάρης Φραγκούλης), οι οποίοι έχουν αναλάβει να διεκπεραιώνουν τις βρωμοδουλειές ενός ευπρεπούς μεγαλοαστού. Πρόκειται για τον “Δάσκαλο” (Τάκης Μόσχος), έναν αρχαιοκάπηλο τοκογλύφο με αριστοκρατικό προσωπείο, που ζει απομονωμένος στην παραθαλάσσια έπαυλη του με την έφηβη κόρη του (Ηλιάνα Μαυρομάττη. Το παιχνίδι κυλά βάσει κανόνων, μέχρι που οι δύο πρωταγωνιστές θα κάνουν το μοιραίο λάθος να υπακούσουν στα πάθη τους: ο Ερμής θα ερωτευτεί παράφορα την κόρη του Δασκάλου, ενώ ο Γιάννης θα καεί απο την έλξη του για μια πόρνη (Ευτυχία Γιακουμή). Με άλλα λόγια, θα αποδείξουν πως, κάτω απο το σκληρό και αδίστακτο κέλυφος, είναι αυθεντικοί αισθηματίες. Και, ως τέτοιοι πρέπει να βγουν απο τη μέση.

Όταν μπλέκεις με ‘βρωμοδουλειές’ του υπόκοσμου, μπορείς να κάνεις τα πάντα... Ή μάλλον σχεδόν τα πάντα. Δεν μπορείς όμως να είσαι ‘αισθηματίας’, γιατί τότε είσαι παρείσακτος. Και πρέπει να φύγεις. Με κάθε τρόπο και όποιο κόστος.. Και τότε ‘θα χιονίσει στην πόλη’...

Όταν κάθεσαι δίπλα στους πρωταγωνιστές μιας ταινίας στην αίθουσα προβολής, η εμπειρία αποκτά άλλη αίσθηση. Γιατί εκτός από την ίδια την ταινία που θες να παρακολουθήσεις, παράλληλα προσπαθείς ακούσια (ή και εκούσια) να καταγράψεις τις αντιδράσεις των ηθοποιών που κάθονται δίπλα σου, σε κάθε σκηνή στην οποία συμμετέχουν. Μάταια όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η νουάρ αισθητικής και γεμάτη αυθεντικότητα ταινία του Τριανταφυλλίδη ήταν τόσο καλοφτιαγμένη, ρετρο-ρομαντική και ατμοσφαιρική που σε ‘ρουφούσε’ ολόκληρο και τίποτα άλλο δε να σου αποσπάσει την προσοχή. Γιατί ακόμη ορισμένες ερμηνευτικές ατέλειες μπορούμε να συγχωρήσουμε, αφού ο Τριανταφυλλίδης με τις υπέροχες πραγματικά μουσικές του, τη νοσταλγική διάθεση και τα ‘ρομαντικά’ κάδρα του, κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις, ενώ ακόμα και τα μέρη όπου γυρίστηκαν οι σκηνές ήταν επιλεγμένα ένα προς ένα (από το Tiki της Μακρυγιάννη, μέχρι και τις γραμμές στο Ρούφ –αν δεν απατώμαι-, ή την καντίνα), με τη φωτογραφία να θυμίζει Κυριακάτικη βόλτα σε παλιατζίδικα στο Μοναστηράκι..

Εξαιρετικός όπως πάντα ο Τάκης Μόσχος, πολύ καλή ως femme fatale η Ευτυχία Γιακουμή, όπως η Αθηνά Παππά και οι ‘αισθηματίες’-και βραβευμένοι και οι δύο με Χρυσό Σταυρό του Χορν- Χάρης Φραγκούλης και Δημήτρης Λάλος, αλλά και η Ιλιάννα Μαυρομάτη. Ο Κώστας Ξυκομηνός σε αναπάντεχο ρόλο έκπληξη! Μεγάλη στιγμή η cameo εμφάνιση του Λευτέρη Μυτιληναίου να τραγουδά την επιτυχία του ‘Κομπάρσος της καρδιάς σου’. Είχα να νιώσω αυτό το αίσθημα με ελληνικές ταινίες από το «Αυτή η νύχτα μένει» του Νίκου Παναγιωτόπουλου...

Τελικά, όλοι κρύβουμε έναν ‘αισθηματία’ μέσα μας...

Ειρήνη Κατσαρά

Πρώτη δημοσίευση: 18 Δεκ. 2014, 13:11
Ενημέρωση: 26 Δεκ. 2014, 05:03
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
Οι αισθηματίες (Οι αισθηματίες)
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
94
Release: 
18 Δεκεμβρίου 2014

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
2796
Tanweer
2500
Feelgood
2355
Feelgood
2030