Ο τελευταίος χορός

Ο τελευταίος χορός - κριτική ταινίας

Σε μια παράσταση της Μπαγιαντέρα, η πρίμα μπαλαρίνα Elise συνειδητοποιεί ότι ο σύντροφός της την απατά. Συγχυσμένη όπως είναι, μια κακή προσγείωση κι ένας ακόλουθος σοβαρός τραυματισμός στο πόδι την βγάζουν εκτός, ίσως και για μερικά χρόνια, αναγκάζοντάς την να σκεφτεί την ζωή της χωρίς το βασικό της χαρακτηριστικό: τον χορό.

Οι νέες συνθήκες και η νέα της δουλειά, σε ένα «καταφύγιο» καλλιτεχνών στην γραφική Βρετάνη, την συστήνουν σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής και καλλιτεχνικής έκφρασης, σε μια καινούρια κατεύθυνση για τον εαυτό και την τέχνη της.

Ο τίτλος της νέας ταινίας του Cédric Klapisch είναι στα γαλλικά ένα λογοπαίγνιο μεταξύ του “encore” (κι άλλο) και του “en corps”, που μεταφράζεται ως «στο σώμα» καθώς εκεί είναι που συμβαίνουν όλα. Μια κλασική χορεύτρια μπαλέτου, ένας άνθρωπος που ζει και εκφράζεται μέσα από το σώμα του αναγκάζεται να ζήσει για λίγο χωρίς αυτό. Χάνει την σύνδεση του με αυτό, αποκόπτεται ξαφνικά, για να αναπτύξει σταδιακά μια νέα σύνδεση μαζί του κι έναν νέο τρόπο ύπαρξης: περισσότερο γειωμένο μα αρκετά πιο ελεύθερο.

Το “En Corps” δεν είναι μια ακόμα ταινία για τον σκληρό κόσμο του επαγγελματικού μπαλέτου, αν και αυτό είναι το πλαίσιο, η ηρωίδα του ξεκινά από εκεί την διαδρομή της. Είναι περισσότερο μια ιστορία αυτοανακάλυψης και αναζήτησης μιας συνέχειας στην ζωή, μετά από μια καθοριστική ανατροπή. Με μια γνωστή αφηγηματική πορεία κι ένα ταξίδι του ήρωα – της γνωστής μπαλαρίνας- που καταλήγει ακριβώς εκεί που περιμένεις, η ταινία αρκείται στην απλότητα και τον ήπιο τόνο της.

Η Marion Barbeau, μια πραγματική μπαλαρίνα της Όπερας του Παρισιού αλλά όχι ηθοποιός, είναι αναπάντεχα ικανοποιητική ως μη επαγγελματίας, “κουβαλώντας” συχνά εκεί όπου η ταινία αρνείται να δώσει κάτι παραπάνω, ενώ η εμφάνιση του Ισραηλινού χορογράφου Hofesh Shechter και της ομάδας του αναβαθμίζουν ουσιαστικά την συνολική παρακολούθηση. Ο χορός είναι άλλωστε και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της υπόθεσης, και συνήθως αρκεί από μόνος του για να εντυπωσιάσει.

Οι λιγότερο απαιτητικοί πιθανά να ικανοποιηθούν επαρκώς από την ευχάριστη και feelgood προσέγγιση της ταινίας. Για τους υπόλοιπους δεν υποσχόμαστε κι ότι δεν θα βαρεθείτε.

Πρώτη δημοσίευση: 18 Μαΐου 2023, 02:17
Ενημέρωση: 25 Μαΐου 2023, 01:20
Τίτλος:
Ο τελευταίος χορός (En corps)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
117
Εταιρία διανομής: 
Release: 
18 Μαϊου 2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The Human Voice

The Human Voice

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Το μακρινό 2020, στην εποχή όπου στην ζωή και την καθημερινότητά μας εισήχθη ο...
1 day

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10896
Feelgood
7662
Rosebud.21
7410
Feelgood
6344
Joika, από την Spentzos Joika, από την Spentzos