Ο προδότης

Ο προδότης - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ένας ολοκληρωτικός πόλεμος μαίνεται μεταξύ των αφεντικών της σικελικής Μαφίας. Ο Τομάζο Μπουσέτα, στέλεχος της Μαφίας, αναζητά καταφύγιο στη Βραζιλία, καθώς το ξεκαθάρισμα λογαριασμών έχει ξεκληρίσει όλους τους συμμάχους που είχε. Μετά τη σύλληψή του από τη βραζιλιάνικη αστυνομία και την έκδοσή του στην Ιταλία, ο Μπουσέτα οδηγείται σε μια απόφαση που άλλαξε τον ρου της σύγχρονης ιταλικής ιστορίας. Κανονίζει συνάντηση με τον δικαστή Τζοβάνι Φαλκόνε και αποκηρύσσει τους όρκους πίστης προς την Κόζα Νόστρα. Είναι πλέον ένας προδότης.

Άποψη: Παρά τα ογδόντα του χρόνια, ο Μάρκο Μπελόκιο επιστρέφει με νέα ταινία που αποδεικνύει ότι διατηρεί μια φρέσκια, ζωντανή, οξυδερκή και γεμάτη πάθος ματιά που με τις τελευταίες του ταινίες είχε δείξει πως είχε αρχίσει να χάνει.

Πιστός σε ένα πολιτικοκοινωνικό σινεμά που δεν φωνάζει και δεν λαϊκίζει, αλλά με σκοπό να αναδείξει πτυχές της πρόσφατης-ή όχι και τόσο- πολιτικής ιστορίας της Ιταλίας με μία έντονα κριτική ματιά, πολλές φορές κόντρα σε όσα πιστεύονται κοινώς.

Ο Προδότης στέκεται στην ιστορία του «αφεντικού των δύο κόσμων», όπως αποκάλεσαν τον Τομάζο Μπουσέτα, τον Προδότη όπως τον αποκάλεσαν στην ιταλική μαφία, στην Κόζα Νόστρα, μιας και έγινε pentito, όπως ονομάζουν οι Ιταλοί κάποιον που εγκαταλείπει την Μαφία και αποκαλύπτει μυστικά στην δικαιοσύνη ώστε να ξετρυπώσουν τους πρώην συντρόφους, με μοναδικό ή βασικό στόχο το να την σκαπουλάρει ο ίδιος. Έτσι και ο Μπουσέτα, αφού τον συνέλαβαν στην Βραζιλία και ενώ υπήρξε χρόνια βασικό στέλεχος της σικελικής μαφίας, αυτομόλησε και αποκάλυψε πολλά στην περιβόητη δίκη Μάξι το 1986, στην μεγαλύτερη δίκη μέχρι και σήμερα που έχει γίνει κατά της Μαφίας.

Αυτή την ιστορία καλείται να ξεδιπλώσει ο Μπελόκιο με τρόπο που δεν παραπέμπει στον επικολυρισμό του Κόπολα, αλλά με μια τραχύτητα, με μια αγριότητα και με ένα ρεαλισμό που ταιριάζει στην ιστορία, χάνοντας όμως την επικότητα και το μεγαλείο του θρυλικού Νονού.

Πρόκειται για μια από τις καλύτερες ταινίες του Μπελόκιο, με έναν εξαιρετικό πρωταγωνιστή, τον Pierfrancesco Favino. Μπορεί να λείπει το στοιχείο που βλέπουμε για παράδειγμα σε ταινίες με γκάνγκστερ του Σκορτσέζε, να ψυχογραφεί τους ήρωες και να διεισδύει στα μύχια της ψυχής του, όμως και πάλι ο Μπελόκιο αποτυπώνει πιστά όλο το κλίμα, όλη την ατμόσφαιρα μιας Μαφίας σε αποσύνθεση, μιας Μαφίας έντονα συνδεδεμένης με το πολιτικό γίγνεσθαι της Ιταλίας και όλο αυτό καθίσταται εμφανές.

Ακόμα και στα σημεία που μπορεί να υστερεί συγκριτικά με άλλες ταινίες του είδους, ο Μπελόκιο με την μαεστρία που του προσφέρει η χρόνια εμπειρία του, κατορθώνει να την αναιρέσει με εξαιρετικές σκηνές συνδυασμένες με έξυπνη μουσική επιλογή στο background.

Με αυτή την ταινία διαγωνίστηκε στο περασμένο Φεστιβάλ των Καννών για τον Χρυσό Φοίνικα ενώ ήταν και η επίσημη πρόταση της Ιταλίας για το Όσκαρ καλύτερης διεθνούς ταινίας.

Πρώτη δημοσίευση: 10 Σεπτεμβρίου 2020, 13:56
Ενημέρωση: 17 Σεπτεμβρίου 2020, 14:12
Τίτλος:
Ο προδότης (Il traditore)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
153
Εταιρία διανομής: 
Release: 
10 Σεπτεμβρίου 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos