Ο γάιδαρος, ο εραστής μου και εγώ

Ο γάιδαρος, ο εραστής μου και εγώ - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Μήνες τώρα η Αντουανέτ (Λορ Καλαμί) περιμένει το καλοκαίρι για μια ρομαντική εβδομάδα με τον εραστή της Βλαντιμίρ (Μπενζαμίν Λαβέρν) Τελευταία στιγμή εκείνος ακυρώνει: η γυναίκα του κανόνισε οικογενειακή εκδρομή στην οροσειρά Σεβέν με γάιδαρο!

Παρατημένη, η Αντουανέτ αποφασίζει να ακολουθήσει κι αυτή το «μονοπάτι του Στίβενσον», δηλαδή τις πεζοπορικές διαδρομές που είχε κάποτε ακολουθήσει ο γνωστός συγγραφέας Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον. Όταν φτάνει, πουθενά ο Βλαντιμίρ, παρά μόνο κάποιος Πατρίκ – ένας ανυπάκουος γάιδαρος – που θα τη συνοδεύσει στο περίεργο ταξίδι της.

Γνώμη: Από την πρώτη στιγμή που γνωρίζουμε την Αντουανέτ είναι προφανές ότι όσα θα ακολουθήσουν θα είναι τουλάχιστον σπαρταριστά. Η ταινία ξεκινάει μέσα σε μια τάξη δημοτικού και βλέπουμε τους μαθητές να μετράνε με κλειστά μάτια, καθώς η δασκάλα τους φοράει ένα ασημί, βραδινό φόρεμα. Είναι η αποχαιρετιστήρια, καλοκαιρινή γιορτή του σχολείου και η Αντουανέτ θέλει να εντυπωσιάσει τον εραστή της, τον Βλαντιμίρ, ο οποίος είναι στο κοινό καθώς τυγχάνει να είναι και πατέρας μιας μαθήτριάς της!

Αυτή είναι μια ιδανική εισαγωγή για τον χαρακτήρα της Αντουανέτ, η οποία μέσα στον αυθορμητισμό και τον έρωτά της, παίρνει μια όχι και τόσο καλή απόφαση: να (παρ)ακολουθήσει τις οικογενειακές διακοπές του Βλαντιμίρ. Κι αφού αυτός της είπε ότι η οικογένειά του θα κάνει τη διαδρομή μαζί με γαϊδούρι, θα πάρει φυσικά κι εκείνη ένα. Κι έτσι γνωρίζει τον Πατρίκ, κι εμείς γνωρίζουμε την καλύτερη ερμηνεία γαϊδουριού που έχουμε δει στο σινεμά!

Η ταινία που έγραψε και σκηνοθέτησε η Καρολίν Βινιάλ (“Girlfriends”) είναι ένα αξιολάτρευτο μίγμα κωμωδίας και… donkey trip, που δεν κρύβει τη συμπάθεια που τρέφει για την πρωταγωνίστριά του. Κι η Λορ Καλαμί του τηλεοπτικού “Call my agent”, η οποία βραβεύτηκε με Σεζάρ για την ερμηνεία της, είναι ιδανική για τον ρόλο, καθώς διαθέτει εκπληκτικό κωμικό timing, αλλά και μια υπέροχη χημεία με τον συμπρωταγωνιστή της, τον γάιδαρο Πατρίκ!

Η περιήγηση αυτού του αταίριαστου, αρχικά, διδύμου μέσα από τα μαγευτικά τοπία της γαλλικής οροσειράς Σεβέν είναι άρτια φωτογραφημένη από τον Σιμόν Μποφίγ, αλλά φυσικά την παράσταση κλέβουν οι κωμικές αλληλεπιδράσεις της Αντουανέτ και του Πατρίκ. Επίσης, όλοι οι δευτερεύοντες χαρακτήρες έχουν λόγο ύπαρξης, με τον καθένα να προσφέρει κάτι στο ταξίδι προς την ανεξαρτησία που επιχειρεί η Αντουανέτ. Η γαλλική φιλοσοφία περί έρωτα και απιστίας εκφράζεται κι εδώ, αλλά μακριά από καρικατούρες, καθώς το ζήτημα εδώ δεν είναι η σχέση του Βλαντιμίρ με την Αντουανέτ, αλλά οι λόγοι που κάνουν τη δεύτερη να παραμένει σε αυτή.

Με μοναδική παραφωνία το ελαφρώς γλυκανάλατο φινάλε, το οποίο παραπέμπει στο ότι οι πρίγκιπες δεν έρχονται πάντα καβάλα σ’ ένα άλογο, το «Ο Γάιδαρος, ο εραστής μου κι εγώ» είναι μια αυθεντικά feelgood κινηματογραφική εμπειρία που μετά τα γέλια που σου προσφέρει σε αφήνει μ’ ένα γλυκό χαμόγελο και μια επιθυμία να δεις κι εσύ τον κόσμο παρέα μ’ έναν Πατρίκ!

Πρώτη δημοσίευση: 9 Ιουνίου 2022, 02:04
Ενημέρωση: 16 Ιουνίου 2022, 00:47
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Ο γάιδαρος, ο εραστής μου και εγώ (Antoinette dans les Cévennes)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
97
Εταιρία διανομής: 
Release: 
9 Ιουνίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
23 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos