Ο Εκατοντάχρονος που Πήδηξε από το Παράθυρο κι Εξαφανίστηκε

Ο Εκατοντάχρονος που Πήδηξε από το Παράθυρο κι Εξαφανίστηκε - κριτική ταινίας

Μια ανορθόδοξη σκανδιναβική κωμωδία, με πολλά παράδοξα που προκαλούν αβίαστο γέλιο, ειδικά στο πρώτο μισό, η οποία περιγράφει έναν -ας πούμε- αντίστοιχο Forrest Gump. 

Mε σαρκαστικό και μαύρο χιούμορ, ορισμένα πολύ έξυπνα στημένα γκαγκς και ευρηματική οπτική, αποτελεί πολύ ευχάριστη επιλογή για θερινό, έστω και αν στο δεύτερο μισό αρχίζει να επαναλαμβάνεται.

Είναι βασισμένο σε best seller μυθιστόρημα.

Υπόθεση:
Έπειτα από μια μακρά και συναρπαστική ζωή, ο Άλαν Κάρλσον βρίσκεται σε οίκο ευγηρίας, θεωρώντας ότι είναι η τελευταία του στάση. Το μόνο του πρόβλημα είναι ότι είναι ακόμα υγιής, και οι μέρες του είναι ανιαρές. Καθώς πλησιάζουν τα εκατοστά του γενέθλια, αποφασίζει να αποδράσει από τη βαρετή αυτή ζωή.   
Πηδάει από ένα παράθυρο και ξεκινάει ένα ξεκαρδιστικό κι αναπάντεχο ταξίδι, που περιλαμβάνει εγκληματίες, δολοφόνους, μια βαλίτσα γεμάτη χρήματα, έναν ελέφαντα κι έναν ανίκανο αστυνομικό.   Για οποιονδήποτε άλλον, θα ήταν το ταξίδι της ζωής του, αλλά για τον Άλαν είναι απλά ρουτίνα.
Δεν υπήρξε απλά μάρτυρας μερικών από τα σημαντικότερα γεγονότα του 20ου αιώνα, αλλά έπαιξε και σημαντικό ρόλο σ’ αυτά. Η πολιτική και η θρησκεία τον αφήνουν παγερά αδιάφορο, αλλά έχει επηρρεάσει μερικά από τα σημαντικότερα παγκόσμια γεγονότα. 
Παρακολουθούμε ταυτόχρονα τις προηγούμενες περιπέτειες του. Πως βοήθησε στην εφεύρεση της ατομικής βόμβας, για τη φιλία του με τους Αμερικανούς Προέδρους και Ρώσους τύρρανους. Επί εκατό χρόνια, ο Άλαν Κάρλσον αναστάτωνε τον κόσμο, και τώρα είναι ξανά ελεύθερος. 

Δήλωση σκηνοθέτη

    Είναι πάντα δύσκολο να μεταφέρεις ένα μυθιστόρημα στη μεγάλη οθόνη, αλλά δε μπορούσα να αντισταθώ στον 100χρονο. Είναι μια απολαυστική ιστορία γεμάτη ανατροπές, πλούσιους χαρακτήρες- μια κωμωδία καταστάσεων από τις καλύτερες του είδους. Γνωρίζω ότι οι προσδοκίες είναι πολύ μεγάλες για την ταινία, αλλά προτιμώ να γυρίσω μια καλή ιστορία με υψηλές προσδοκίες, παρά μία χωρίς καθόλου.

    Για τον Άλαν, ήθελα έναν ηθοποιό που να μπορεί να υποδυθεί όλες τις ηλικίες του ενήλικου Άλαν με αξιοπιστία. Όταν έφτασα περίπου στη μέση του βιβλίου άρχισα να σκέφτομαι τον Ρόμπερτ Γκούσταφσον. Όταν αρχίσαμε τις δοκιμές μαζί του το χειμώνα του 2012, ήμουν βέβαιος για την επιλογή του.

    Ο Άλαν Κάρλσον κάνει ότι ακριβώς θα έπρεπε να κάνουμε όλοι μας. Δεν ανησυχεί για το μέλλον, ακολουθεί πάντα το ένστικτο του και δεν αναλώνεται σε προβλήματα του χθες. Αν μείνει αυτό στο κοινό, θα είμαι πολύ ευχαριστημένος με την ταινία.

 

Πρώτη δημοσίευση: 28 Μαΐου 2015, 11:07
Ενημέρωση: 4 Ιουνίου 2015, 20:56
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Ο Εκατοντάχρονος που Πήδηξε από το Παράθυρο κι Εξαφανίστηκε (The 100-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
114
Εταιρία διανομής: 
Release: 
28 Μαϊου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos