Νυχτερινοί επισκέπτες

Νυχτερινοί επισκέπτες - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Τη βραδιά των εκλογών του 1981, οι εορτασμοί κρατούν γερά στους δρόμους και υπάρχει ένας αέρας αλλαγής και ελπίδας σε όλο το Παρίσι. Αλλά για την Ελιζαμπέτ (Σαρλότ Γκενσμπούρ), ο γάμος της μόλις έχει τελειώσει και τώρα πρέπει να βρει μια δουλειά για να στηρίξει τον εαυτό της και τα δύο παιδιά της που είναι στην εφηβεία. Βρίσκει μια θέση στην αγαπημένη της βραδινή ραδιοφωνική εκπομπή όπου συναντά μια μοναχική κοπέλα, την Ταλούλα (Νοέ Αμπιτά), την οποία καλεί στο σπίτι της. Μαζί τους το κορίτσι θα νιώσει τη ζεστασιά μιας οικογένειας για πρώτη φορά, διευρύνοντάς την με ένα μοναδικό τρόπο.

Γνώμη: Βυθισμένοι σε μια μελαγχολική ατμόσφαιρα, οι «Νυχτερινοί Επισκέπτες» του Μίκαελ Χερς (“Amanda”) είναι ένα ρομαντικό δράμα που μοιάζει περισσότερο με μια ξεθωριασμένη καρτ ποστάλ μιας εποχής που έχει χαθεί και λιγότερο μ’ ένα στιβαρό πορτρέτο μιας οικογένειας που ψάχνει να βρει τα πατήματά της.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς η καλλιτεχνική διεύθυνση της ταινίας είναι τέτοια που σε ταξιδεύει αμέσως στα παριζιάνικα ‘80s, ενώ ενδιαφέρουσα είναι επίσης η απόφαση του Χερς να μας μεταφέρει σε γωνιές και σημεία της γαλλικές πρωτεύουσας που δεν είναι αυτά που έχουμε συνηθίσει, γυρισμένα μάλιστα σε φιλμ 8mm.

Μέσα από την ιστορία της Ελιζαμπέτ, την οποία ερμηνεύει με μια μεταδοτική ζεστασιά η σταθερά υπέροχη Σαρλότ Γκενσμπούρ (“Nymphomaniac”), των δύο νεαρών παιδιών της και της Ταλούλα, της κοπέλας που γίνεται απρόσμενα μέλος της οικογένειας, η ταινία λειτουργεί σαν ένας χαμηλών τόνων ύμνος στις μικρές στιγμές που μπορεί να αλλάξουν την πορεία της ζωής μας.

Αυτή η ντελικάτη προσέγγιση δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει με μια πιο φορτωμένη πλοκή και στις δύο ώρες που διαρκεί η ταινία θα μπορούσαν να υπάρχουν κάποιες μικρές κορυφώσεις, όμως ακόμα κι έτσι είναι δύσκολο να μην αφεθείς στη γλυκόπικρη καθημερινότητα των ηρώων της. Με επίκεντρο τη στωική φιγούρα της Σαρλότ Γκενσμπούρ, οι υπόλοιποι χαρακτήρες βιώνουν λίγο-πολύ τη δική τους ιστορία ενηλικίωσης με φόντο μια εποχή που αλλάζει –δεν είναι τυχαίο ότι ο Χερς επιλέγει να ξεκινήσει την ταινία από τη βραδιά εκλογής του Φρανσουά Μιτεράν στην γαλλική προεδρία.

Όμως, ενώ θα μπορούσε να συνδέσει καλύτερα το πολιτικό με το προσωπικό, το σενάριο που συνυπογράφει με τις Μοντ Αμελίν και Μαριέτ Ντεζέρ παραμένει εμμονικά προσηλωμένο στα μικρά δράματα, αποτρέποντας την ταινία από το να αφήσει μια πιο έντονη εντύπωση. Κι ενώ ο χαρακτήρας της Ταλούλα, η οποία έχει εγκαταλείψει τη δική της οικογένεια κι έχει βρεθεί στον δρόμο, θα μπορούσε να είναι το όχημα που θα προσδώσει περισσότερο νεύρο στην πλοκή, τελικά παραμένει οριακά σχηματικός.

Παρόλα αυτά, οι «Νυχτερινοί Επισκέπτες» αποπνέουν αυτή τη γοητεία που έχουν οι ταινίες που έχουν φτιαχτεί με πολλή αγάπη. Μπορεί να μην σου αλλάξουν τη ζωή, αλλά τουλάχιστον πετυχαίνουν στο να σου υπενθυμίσουν ότι ακόμα και οι πιο αθόρυβες πτυχές της έχουν τη δική τους αξία.

Πρώτη δημοσίευση: 15 Δεκ. 2022, 13:47
Ενημέρωση: 22 Δεκ. 2022, 04:06
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Νυχτερινοί επισκέπτες (Les passagers de la nuit)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
111
Εταιρία διανομής: 
Release: 
15 Δεκεμβρίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Boss level

Boss level

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: O Ρόι πεθαίνει ασταμάτητα με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο μέχρι να βρεί τη...
10 hours