Σύνοψη: ρεις άνθρωποι που πάσχουν από αεροφοβία, δηλαδή παντελή έλλειψη ψυχραιμίας κατά τη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών, αποφασίζουν να συμμετάσχουν σ’ένα πρόγραμμα καταπολέμησης του συγκεκριμένου φόβου μέσα από δοκιμαστικές, ελεγχόμενες πτήσεις. Ύστερα από ένα ντόμινο απροόπτων, θα βρεθούν από το Λονδίνο εγκλωβισμένοι στο αφιλόξενο τοπίο της Ισλανδίας.

Άποψη: Ο σκηνοθέτης του «Κάτω από το δέντρο», Χάφτεϊν Γκούναρ Σίγκουρδσον, πραγματοποιεί το αγγλόφωνο ντεμπούτο του «στο είδος που τον καθιέρωσε», τοποθετώντας τη δράση στην παγωμένη γενέτειρά του και πατώντας πάνω σε μια ομολογουμένως ενδιαφέρουσα κι αβανταδόρικη κωμικά ιδέα.

Πράγματι, η ταινία ξεκινά αρκετά υποσχόμενα εισάγοντάς μας με παιγνιώδη διάθεση στον μικρόκοσμο των Fearless Flyers, μιας εταιρείας που επιχειρεί – με το αζημίωτο, προφανώς – πτήσεις για αεροφοβικούς μέσα σε προστατευμένο περιβάλλον, παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού ψυχολογικής υποστήριξης, εν είδει προετοιμασίας τους για τις «κανονικές» πτήσεις.

Αναγνωρίσιμες νευρώσεις, ελαφρώς κλισέ χαρακτήρες (άλλωστε ποια κωμωδία δεν αντλεί από – ορισμένα έστω – στερεότυπα;), όπως η ματαιόδοξη influencer/content creator ή ο βραβευμένος, επιρρεπής στις καταχρήσεις συγγραφέας αλλά, πάντως, το πρώτο – προ Ισλανδίας – μισό της ταινίας κυλάει ευχάριστα, δημιουργώντας σχετικές προσδοκίες.

Από εκεί κι έπειτα, οι επί ισλανδικού εδάφους περιπέτειες των ηρώων στην προσπάθειά τους να «επαναπατριστούν» μοιάζουν κάπως άνευρες και χλιαρές, υπό την έννοια πως όλες οι «ευτράπελες» καταστάσεις που προκύπτουν, χαρακτηρίζονται μάλλον ως μετρίως αστείες ή, έστω, πρωτότυπες.

Στο ίδιο μεταίχμιο του «ούτε εντελώς πρόχειρο αλλά ούτε και αξιοσημείωτο» βρίσκονται κι οι χαρακτήρες των «Κενών Αέρος», στους οποίους δίνεται ένα κάποιο background (κι αυτό όχι σε όλους) αλλά υποτυπώδες, ίσα – ίσα για να τους «σηκώσει» μερικά εκατοστά πάνω από τη δισδιάστατη καρικατούρα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο μοναδικός χαρακτήρας που κάπως διασώζεται είναι της Σάρα, με την Λίντια Λέοναρντ να στέκεται στο ύψος της με – τσαλακωμένο από τον εναέριο τρόμο – class.

Οπωσδήποτε ιντριγκαδόρικο premise, με μια εμφανή ωστόσο δυσκολία «απογείωσής» του. Κάνα δυο fun στιγμές υπάρχουν αλλά για τα δεδομένα του genre δεν το λες και high score. 

Πρώτη δημοσίευση: 24 Μαΐου 2024, 14:38
Ενημέρωση: 30 Μαΐου 2024, 02:21
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Northern Comfort (Κενά αέρος)
Είδος: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
97
Εταιρία διανομής: 
Release: 
23 Μαϊου 2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
15986
Feelgood
10531
Feelgood
5930
Feelgood
2620
memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos