Σύνοψη: Διασκευάζοντας ελεύθερα το μυθιστόρημα «Tony and Susan» του Όστιν Ράιτ (1993) ο Φορντ αφηγείται την ιστορία της Σούζαν (Έιμι Άνταμς), μιας γοητευτικής επιμελήτριας εκθέσεων ζωγραφικής, που βιώνει ένα δυστυχισμένο γάμο με τον απόμακρο Χάτον (Άρμι Χάμερ). Ένα βράδυ που είναι, για άλλη μια φορά, μόνη στο σπίτι, αποφασίζει να διαβάσει το πρώτο βιβλίο του πρώην άντρα της, Έντουαρντ (Τζέικ Τζίλενχαλ), τον οποίο δεν έχει δει 19 ολόκληρα χρόνια, με τίτλο «Νυκτόβια Πλάσματα» το οποίο και τής έχει αφιερώσει. Ο ήρωας του μυθιστορήματος, ο Τόνι, καθηγητής μαθηματικών, πηγαίνει με το αυτοκίνητο την οικογένειά του από το Ντάλας στην έρημο του Τέξας, αλλά στη διαδρομή, συναντά τη συμμορία του Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον που απαγάγει τη γυναίκα του (Άιλα Φίσερ) και την κόρη του…

Άποψη: Έτυχε να παρακολουθώ το "Nocturnal Animals" με φιλη από τον χώρο της μόδας. Κάποια στιγμή εκστασιασμένη από το αισθητικό κάλλος του φιλμ, γυρνάει απορημένη και με ρωτά; "Ποιος είπες ότι σκηνοθετεί;", "Ο Τομ Φορντ", της απαντάω. "Τι εννοείς, ο Τομ Φορντ; Ο γνωστός; Ο σχεδιαστής μόδας;". "Ναι". Σιωπή μερικών δευτερολέπτων και: "Tελικά το ταλέντο και το καλό γούστο είναι οριζόντια...".

Ακριβώς αυτό. Το "Nocturnal Animals" είναι ένα εκπληκτικό στιλιζάρισμα παντρεμένο ευτυχισμένα με την αγριάδα, την σκόνη και τον βούρκο της άγριας ηπειρωτικής αμερικανικής γης, μια ονειρική μίξη ενός αφαιρετικού, αυστηρά (αλλά και πανέμορφα) φωτογραφημένου υπαρξιακού νεο-μπουρζουά δράματος με ένα έντονο, σχεδόν σπαραχτικό, "βρώμικο" θρίλερ. Συνδέει τις δύο εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους ιστορίες με υποδειγματική συναισθηματική (και λιγότερο νοηματική) σύζευξη, με ευφυείς ιδέες να λειτουργούν παραπληρωματικά σε δεύτερο επίπεδο.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Φορντ φροντίζει τα κάδρα του, φανερώνει έναν δημιουργό υψηλότατου επιπέδου (ας μην ξεχνάμε) μόλις στην 2η μυθοπλαστική του σκηνοθετική προσπάθεια (μετά το Simple Man με τον Κόλιν Φερθ). Η γοητευτική αισθητική του, η σχεδόν τέλεια αποτύπωση της προσωποκεντρικής έντασης, είναι απαράμιλλες. 

Ικανότατος τόσο στον κατακερματισμό, όσο και στην ανασύνθεση της αφήγησης, ευτυχεί σε μια καθηλωτική ερμηνεία από τον Μάικλ Σάνον, έναν σπαραχτικό Τζέικ Τζίλενχαλ και μια αναπάντεχα βαρυσήμαντη στην ερμηνεία της, Έιμι Άνταμς, η οποία καταφέρνει να δώσει υπόσταση σε έναν ρόλο δίχως χαρισματικές ατάκες και στιγμές όπως των άλλων δυο, με αποτέλεσμα το "Nocturnal Animals" σταδιακά να οδηγηθεί στην σφαίρα του καθοριστικού νεο-νουάρ, γεμάτο συναισθήματα που ξεχειλίζουν και άλλα που κοχλάζουν και ένα τέλος αφαιρετικό και ολοκληρωτικό μαζί.

Υποδειγματικά σχεδιασμένο και καδραρισμένο, με προσοχή στην τελευταία λεπτομέρεια, βουβό, όμως την ίδια στιγμή να ξεφωνίζει τις σταθερές αυτής της πολυεπίπεδης ιστορίας. Όλα έχουν ένα τίμημα. Αργά ή γρήγορα.

Ένα φιλμ για να ερωτευτείς. Mια από τις ταινίες της χρονιάς, μόλις στις 5 Ιανουαρίου...

Πρώτη δημοσίευση: 5 Ιαν. 2017, 19:41
Ενημέρωση: 13 Ιαν. 2017, 11:02
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Nocturnal Animals (Νυκτόβια πλάσματα)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
116
Εταιρία διανομής: 
Release: 
5 Ιανουαρίου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ