Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αμερικανικής Σαμόα, διαβόητη για την ταπεινωτική της ήττα με σκορ 31-0, στρέφεται στον κακότυχο και αντισυμβατικό προπονητή Thomas Rongen (Michael Fassbender) με την ελπίδα να μεταμορφωθεί σε μία αξιοπρεπή, ανταγωνιστική ομάδα.

«Προσεγγίσαµε την ταινία σαν ένα οικογενειακό ζήτηµα. Ξέρω πολλούς ανθρώπους από την Αµερικανική Σαµόα και έχω συνεργαστεί ξανά µε πολλά µέλη αυτού του συνεργείου», λέει ο Waititi. «Ένιωθα άνετα µε ανθρώπους του λαού µου και της πολυνησιακής κουλτούρας. Η ταινία αυτή είναι η πιο αβίαστη ταινία που έχω κάνει ποτέ».

Ο Lehi Falepaplangi, που υποδύεται τον ποδοσφαιριστή Pisa, λέει «Ελπίζω οι άνθρωποι του νησιού µας να εµπνευστούν από την ταινία. Δεν βλέπουµε συχνά πολλές τέτοιες ταινίες και είναι υπέροχο να έχουµε τον λαό µας στη µεγάλη οθόνη». Οι βασικές αξίες της ζωής στην Αµερικανική Σαµόα είναι η ανιδιοτέλεια και η µεγάλη σηµασία στην πίστη, την οικογένεια και την αποδοχή. Τα στοιχεία αυτά είναι στον αντίποδα της άγνοιας και του θυµού που φέρει ο προπονητής Thomas Rongen (ο χαρακτήρας του Fassbender) όταν φεύγει από τη χώρα του στην αρχή της ταινίας.

Ο Waititi βασίστηκε στο καστ για να εξασφαλίσει την αυθεντικότητα που ήθελε. «Πολλοί ηθοποιοί που παίζουν τους ποδοσφαιριστές είναι φίλοι µου που ξέρω από τα µέρη αυτά. Βασίστηκα πάνω τους για να εξασφαλίσω την αυθεντικότητα».

Δεν φταίμε όμως εμείς που ο Τάικα ένιωσε τον καημό να γυρίσει στις ρίζες του και να κάνει μια feelgood (για τον ίδιο και το crew) ταινία. Δεν τα καταφέρνει σχεδόν πουθενά δυστυχώς, διότι όσο και αν η προσπάθειά του διαθέτει καλή ψυχή και αγαθές προθέσεις να περάσει σωστά μηνύματα, είναι ελάχιστες φορές αστεία, κάπως σαν να παλιμπαιδίζει μέσα σε μια θάλασσα από κλισέ.

Ο ίδιος ο Ουαϊτίτι μοιάζει να μην έχει καταλήξει πως θα δουλέψει αφηγηματικά την ταινία του, με ένα υλικό σχεδόν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του quirky κινηματογραφικού στυλ που τον χαρακτηρίζει, παρ'όλα αυτά δεν καταφέρνει να παρουσιάσει κάτι περισσότερο από ένα ανάλαφρο φιλμ κυριακάτικου απογεύματος, με το χιούμορ να πηγάζει μόνο από την εκκεντρικότητα των ιθαγενών, την παρουσία της πρώτης transgender αθλήτριας που έπαιξε ποτέ σε προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου να περνά εντελώς ανεμετάλλευτο και τον Φασμπέντερ να παίζει μάλλον βαριεστημένα (θα πρέπει να είναι κολλητός του Τάικα για να δεχθεί τον ρόλο ή να είχε ανάγκη από διακοπές στη Χαβάη όπου και γυρίστηκε το φιλμ. 

Βack to the roots μακάριοι οι πτωχοι τω πνεύματι

Πρώτη δημοσίευση: 18 Ιαν. 2024, 17:36
Ενημέρωση: 25 Ιαν. 2024, 03:40
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Next goal wins
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
104
Εταιρία διανομής: 
Release: 
18 Ιανουαρίου 2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos