Νεαροί εραστές

Νεαροί εραστές - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Όταν η καλή της φίλη Ματίλντ βρίσκεται βαριά άρρωστη στο νοσοκομείο, η Σονά (Fanny Ardant) γνωρίζει τον γιατρό της Πιερ (Melvil Poupaud) και η αμοιβαία έλξη μεταξύ τους είναι εμφανής από την πρώτη στιγμή.

Δεκαπέντε χρόνια μετά, και χωρίς να έχουν ειδωθεί από εκείνο το βράδυ, η αφορμή ενός ιατρικού συνεδρίου στην Ιρλανδία τους φέρνει ξανά κοντά.

Η Σονά είναι πλέον 71, ζει ως συνταξιούχος αρχιτέκτονας και αντιμετωπίζει κάποια σοβαρά ζητήματα υγείας, ενώ ο Πιερ στα 45 εργάζεται επάνω σε κάποια ερευνητικά θεραπευτικά προγράμματα για τον καρκίνο του μαστού, είναι παντρεμένος και έχει οικογένεια. Τα συναισθήματά τους σταδιακά ξεπερνούν τον δισταγμό τους και η σχέση τους γεμίζει τις ζωές τους με ενθουσιασμό αλλά και απόγνωση.

Άποψη: Η αρχική ιδέα της ταινίας προήλθε από την Ισλανδή σκηνοθέτη Sólveig Anspach (“L’effet aquatique”, “Queen of Montreuil”) η οποία δούλευε μαζί με την σεναριογράφο Agnès de Sacy μια ιστορία έρωτα μιας μεγαλύτερης σε ηλικία γυναίκας με έναν νεότερο άνδρα, εμπνευσμένη από την αληθινή ιστορία της μητέρας της. Μετά τον θάνατό της, το έργο αυτό ανέλαβε η Carine Tardieu και δουλεύοντας ξανά με την de Sacy, δημιούργησε ένα ευαίσθητο ερωτικό δράμα, που ισορροπεί απροσδόκητα μεταξύ των κλισέ, αφελών του επιλογών και των ρεαλιστικών του συνειδητοποιήσεων.

Η ταινία προσεγγίζει με λεπτότητα και προσοχή τόσο το ερωτικό πλησίασμα των δύο πρωταγωνιστών όσο και το σύνολο των δυσκολιών που προκύπτουν μέσα και γύρω από αυτό. Από την προφανή διαφορά ηλικίας και συγκεκριμένα αυτήν που αφορά μια μεγαλύτερη γυναίκα κι έναν μικρότερο άνδρα, την απιστία και την αποκάλυψή της, τον έρωτα που προκύπτει όταν αισθάνεσαι πως όλα οδεύουν σε ένα αναπόφευκτο, ανυπόφορο τέλος.

Πέρα από μια άχαρη αρχή, η αφήγηση παραμένει καλογραμμένη για τα δεδομένα των ρομαντικών της επιδιώξεων και το ίδιο ισχύει και για τους χαρακτήρες, πρωταγωνιστικούς και μη.

Το ικανότατο πρωταγωνιστικό ντουέτο προσφέρει αληθοφάνεια και βάθος στην ιστορία αλλά χωρίς την αναμενόμενη αποκλειστικότητα, καθώς το σενάριο δίνει γενναιόδωρα χώρο και στους δευτερεύοντες χαρακτήρες, η συμβολή των οποίων αυξάνει τις διαστάσεις και το τελικό αποτύπωμα των διακινούμενων ιδεών.

«Το να απαντάς στον φόβο του θανάτου με την επιθυμία για ζωή είναι το θέμα αυτής της ταινίας, κι αυτό είναι που μου μετέφερε η Sólveig με αυτή την ιστορία» δήλωσε η Tardieu. Από το “Les Jeunes Amants” μπορεί να μην απουσιάζει μια κλασική ρομαντική εκτύλιξη, ούτε κάποια ασφαλή, αναμενόμενα, ίσως βαρετά στοιχεία. Ωστόσο παραμένει μια ιδιαίτερα φροντισμένη προσπάθεια, με ενδιαφέρουσες προεκτάσεις.

Πρώτη δημοσίευση: 8 Σεπτεμβρίου 2022, 01:57
Ενημέρωση: 14 Σεπτεμβρίου 2022, 23:45
Τίτλος:
Νεαροί εραστές (Les jeunes amants)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
114
Εταιρία διανομής: 
Release: 
8 Σεπτεμβρίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos