Το μυστήριο του κύριου Πικ

Το μυστήριο του κύριου Πικ - κριτική ταινίας

Υπόθεση: Στην καρδιά της Βρετάνης, σε μία μικρή βιβλιοθήκη απορριφθέντων χειρογράφων, μία νεαρή εκδότρια ανακαλύπτει ένα χειρόγραφο που αμέσως τραβά την προσοχή της και αποφασίζει να εκδώσει. Πολύ σύντομα, το βιβλίο γίνεται best seller και αποφασίζει να ανακαλύψει τον συγγραφέα του. Το χειρόγραφο υπογράφει ο Χένρι Πικ, ιδιοκτήτης πιτσαρίας στη Βρετάνη και μάλιστα εκλιπόντας, ο οποίος όμως, σύμφωνα με τη γυναίκα του, δεν είχε γράψει ποτέ τίποτα πέρα από λίστες για ψώνια. Απόλυτα πεπεισμένος πως πρόκειται για απάτη, ένας διάσημος κριτικός λογοτεχνίας αποφασίζει να ξεκινήσει μία αναζήτηση της ταυτότητας του συγγραφέα, με τη βοήθεια της ίδια της κόρης του Χένρι Πικ.

Μία γνώμη: Ο Ρεμί Μπεζανσόν επιλέγει το βιβλίο του Νταβίντ Φενκινός και το μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη, μαζί με τη βοήθεια της Βανέσα Πορτάλ, καταφέρνοντας να διατηρήσει το πνεύμα και τη ζωντάνια των λέξεων του συγγραφέα, δίνοντας στην ιστορία μία νέα πνοή υπό το κινηματογραφικό πρίσμα. Επιλέγοντας να στήσει με μαεστρία την ενδιαφέρουσα πλοκή της ταινίας γύρω από τον Ζαν-Μισέλ Ρους, -κάτι που στο ίδιο το βιβλίο δεν συμβαίνει απόλυτα-, στο ρόλο του οποίου βρίσκουμε τον εξαιρετικό κι ατακαδόρο Φαμπρίς Λουκινί, ο Μπεζανσόν καταφέρνει να κρατήσει τις ισορροπίες μεταξύ κωμωδίας και δράματος με περίτεχνη δεξιότητα, και να δημιουργήσει ένα εξαίρετο αποτέλεσμα.

Η πλοκή δεν παύει ποτέ να έχει έναν ζωηρό ρυθμό, αφού βασίζεται σε ένα κείμενο ευρηματικό, εμπνευσμένο επιπλέον και από αληθινή ιστορία και δεν λείπουν οι αυθόρμητες τάσεις αυτοσχεδιασμού από τους ηθοποιούς, που κρατούν το ενδιαφέρον του θεατή, ως το τέλος. Η επιλογή της Καμίλ Κοτίν ως Ζοζεφίν Πικ, κόρη του υποτιθέμενου συγγραφέα, είναι ακόμα μία εξαιρετική επιλογή που συμπληρώνει τον Λουκινί, πλαισιώνοντας ένα κατά τα άλλα ξεχωριστό και ίσως και ιδανικό καστ, και αποτελώντας ξεκάθαρο παράδειγμα απόλυτης σύμπνοιας πρωταγωνιστών σε μία ταινία.  

Γλυκύτητα, χιούμορ που καταλήγει σε αστείρευτο γέλιο και μυστήριο, είναι τα συστατικά που κάνουν την νέα ταινία του Μπεζανσόν ιδανική για τον ανοιξιάτικο μήνα, που προσγειώνεται στις αίθουσες. Ίσως το τέλος της μονάχα να εκνευρίσει λιγάκι και να χαλάσει κάπως την έκπληξη, που αποτελεί και βασικό στοιχείο της ιδιαίτερης δυναμικής της. Όμως, το Μυστήριο του Χένρι Πικ δεν παύει να είναι μία ξεχωριστή δραματική κωμωδία, άκρως γαλλική, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται, μέσα στη ζωηράδα και το μπρίο, που μας καλεί να αποτελέσουμε συνταξιδιώτες μίας αναζήτησης, με φόντο όμορφα γαλλικά τοπία, που μονάχα χαμόγελα θα ζωγραφίσει στα χείλη μας.

Πρώτη δημοσίευση: 10 Μαΐου 2019, 02:48
Ενημέρωση: 16 Μαΐου 2019, 12:56
Τίτλος:
Το μυστήριο του κύριου Πικ (Le Mystere Henri Pick)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
100
Εταιρία διανομής: 
Release: 
9 Μαϊου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos