Το μυστικό της μαύρης βαλίτσας

Το μυστικό της μαύρης βαλίτσας - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ο Αλεχάνδρο είναι ένας έμπειρος πιλότος πολιτικής αεροπορίας. Λατρεύει την δουλειά του αλλά κρύβει ένα μυστικό. Όταν οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών ανακαλύπτουν το πρόβλημα αρχίζουν να τον εκβιάζουν. Ο Αλεχάνδρο εξαναγκάζεται, χωρίς περαιτέρω ερωτήσεις, να μεταφέρει μυστηριώδεις μαύρες βαλίτσες στην συνηθισμένη του διαδρομή μεταξύ Μπουένος Άιρες και Μαδρίτης.

Τα μυστικά των μαύρων βαλιτσών σύντομα βυθίζουν τον ίδιο και τους γύρω του σε έναν κόσμο ίντριγκας και διαφθοράς, του οποίου την ύπαρξη αγνοούσε. Ο Αλεχάνδρο τώρα πρέπει να τρέξει για την ζωή του.

Γνώμη: Χιτσκοκικής έμπνευσης θρίλερ και η δεύτερη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στο box office της Αργεντινής το 2023, “Το Μυστικό της Μαύρης Βαλίτσας” έχει αρκετά twist and turns για να κρατήσει τον θεατή σε αναμμένα κάρβουνα για μιάμιση ώρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μιλάμε για μια ταινία-αποκάλυψη στο είδος της.

Ο σκηνοθέτης Μαρτίνο Ζαϊντέλις είναι φανερό ότι γνωρίζει τους κανόνες του σασπένς και παραδίδει τη σχεδόν παλιομοδίτικης κοπής ιστορία ενός απλού ανθρώπου που μπλέκεται ξαφνικά σε μια σκοτεινή υπόθεση, τις προεκτάσεις της οποίας δεν μπορεί να αντιληφθεί στην αρχή.

Προφανώς, αυτές ξεδιπλώνονται με έναν ικανοποιητικό ρυθμό, έτσι ώστε η ταινία να μην κάνει ποτέ «κοιλιά», με κάποιες από αυτές να είναι ίσως παραπάνω προφανείς από όσο θα έπρεπε, κάποιες να είναι εντελώς αναπάντεχες και μερικές να στερούνται αληθοφάνειας, χωρίς όμως να καταφέρνουν να δημιουργήσουν σημαντικό πλήγμα σε ένα αρκετά σφιχτοδεμένο σύνολο.

Εκεί όπου “Το Μυστικό της Μαύρης Βαλίτσας” φαίνεται αδούλευτο είναι στην προσπάθεια του Ζαϊντέλις και του σεναριογράφου Εμανουέλ Ντίεζ να κάνουν παράλληλα κι ένα σχόλιο για την κοινωνικοπολιτική κατάσταση στην Αργεντινή, μια χώρα που μαστίζεται από τη διαφθορά και τις οικονομικές κρίσεις, με τις μυστικές υπηρεσίες της να παίζουν ουσιαστικά τον ρόλο του «κακού» της ταινίας. Γιατί παρότι αυτό είναι κάτι που έχουμε μεν ξαναδεί στο σινεμά, η εξήγηση που δίνεται εδώ για τις παράνομες δραστηριότητες τους είναι πρόχειρη και εξαντλείται απλά σε μια σκηνή.

Όμως, παρά τις όποιες αδυναμίες, “Το Μυστικό της Μαύρης Βαλίτσας” καταφέρνει κάτι που είναι όλο και πιο δύσκολο σήμερα που η προσοχή που μπορούμε να δώσουμε σε κάτι είναι περιορισμένη: ακολουθεί την πεπατημένη, αλλά καταφέρνει να συντηρήσει το ενδιαφέρον καθ όλη τη διάρκειά του.

Πρώτη δημοσίευση: 24 Μαΐου 2024, 14:22
Ενημέρωση: 30 Μαΐου 2024, 02:21
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Το μυστικό της μαύρης βαλίτσας (La extorsión)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
105
Εταιρία διανομής: 
Release: 
23 Μαϊου 2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
15986
Feelgood
10531
Feelgood
5930
Feelgood
2620
memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos