Σύνοψη: Ο Σάμουελ Σάλομον, ένας καθηγητής λογοτεχνίας που είναι άνεργος από τότε που η φίλη του βρήκε τραγικό θάνατο, υποφέρει από ένα συνεχόμενο εφιάλτη όπου μια γυναίκα δολοφονείται βάναυσα σε μια παράξενη τελετή. Όταν η γυναίκα που έχει στοιχειώσει τις νύχτες του, βρίσκεται νεκρή στην πραγματικότητα, ο Σάμουελ, ψάχνοντας απαντήσεις θα καταφέρει να βρεθεί στον τόπο του εγκλήματος μπαίνοντας σε έναν τρομακτικό κόσμο που ελέγχεται από φιγούρες που ενέπνευσαν τους καλλιτέχνες μέσα στο χρόνο: τις Μούσες.

Άποψη: Ο Χάιμε Μπαλαγουέρο των εξαιρετικών (τουλάχιστον των πρώτων δύο..) "Rec", αφήνει τα ζόμπι (ή τους λυσασμένους, ότι προτιμάτε) και καταπιάνεται με το σινεμά των πνευμάτων και του παραψυχολογικού τρόμου, με το αποτέλεσμα τελικά να μην τον δικαιώνει. 

Ενώ το εύρημα με τις Μούσες είναι υποσχόμενο σημείο έναρξης για να ξεδιπλώσει μια απειλητική ιστορία με ονειρική ατμόσφαιρα, δυστυχώς η κατάσταση μπλέκεται σεναριακά καθώς δεν μπορεί να τις ξεδιπλώσει ικανοποιητικά και τελικώς να μπερδεύει τον θεατή που δεν μπορεί να αφεθεί και να παρασυρθεί, ενώ δεν βοηθούν καθόλου σε αυτό οι ερμηνείες του πρωταγωνιστικού διδύμου, κυρίως της Άννα Ουλάρου που... δεν. 

Βέβαια, ο Μπαλαγουέρο είναι δυνατός τεχνίτης όσον αφορά την κατασκευή κλειστοφοβικών σκηνών που σε τρομάζουν χωρίς την ευκολία των jump scares, αυτό συμβαίνει όμως σε σκηνές με έντονη δράση και κοντινά ασφυκτικά καδραρίσματα στα οποία αποδεικνύεται τρομερά αποτελεσματικός. Μια τεχνική όμως που ταιριάζει (και τον καθιέρωσε) άψογα στο genre του zombie horror και όχι εδώ. 

Το φιλμ πάσχει από ξεκάθαρη κρίση ταυτότητας λοιπόν, δεν μπορεί να διατηρήσει ένα ενιαίο ύφος, δεν εξηγεί αποτελεσματικά τις σημάνσεις της πλοκής, ενώ αφήνει εντελώς αναξιοποίητες τις Μούσες σε βαθμό που όταν εμφανίζονται η ταινία δείχει να χωλαίνει (οξύμωρο, ε;). Νιώθεις διαρκώς να απειλείσαι, αλλά τελικά να μην κινδυνεύεις. Κάπως έτσι.

Σημείωμα του Σκηνοθέτη

Την πρώτη φορά που διάβασα το βιβλίο που με ενέπνευσε για αυτή την ταινία, ήξερα ότι είχα βρει κάτι πολύ ιδιαίτερο. Δε συμβαίνει συχνά να βρεθείς μπροστά σε ένα παραμύθι τόσο όμορφο, συναρπαστικό και ταυτόχρονα τρομακτικό. Δε μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό ότι η φιγούρα της μούσας θα μπορούσε να προκαλεί τρόμο, ή ότι η ομορφιά και η ποίηση θα μπορούσε να είναι γεμάτη  κίνδυνο… απόλυτη φρίκη κρυμμένη μέσα σε λέξεις και στροφές. Ο τρόπος που αυτά τα στοιχεία είναι τόσο καλά δεμένα, δημιουργεί μία ίντριγκα τόσο μυστηριώδη, που είναι σχεδόν υπνωτική… κρατώντας τον αναγνώστη καθηλωμένο μέχρι την τελευταία σελίδα, μέσα από μία σειρά σκηνών απόλυτου φόβου. Όλα σε αυτό το μυθιστόρημα ήταν μοναδικά και τρομακτικά. Τόσο όμορφα και όμως τόσο φοβερά. Μια πραγματικά πρωτότυπη και απροσδόκητη ιστορία. Η φαντασία μου άρχισε να τρέχει. Άρχισα να οραματίζομαι την ταινία, δίνοντας ευχαρίστηση και τρόμο στους θεατές, καθώς η φρίκη μέσα από αυτές τις σελίδες μεταφερόταν στη μεγάλη οθόνη.

Πρώτη δημοσίευση: 16 Μαρτίου 2018, 22:11
Ενημέρωση: 22 Μαρτίου 2018, 13:56
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Muse (Μούσα)
Έτος: 
Διάρκεια: 
107
Εταιρία διανομής: 
Release: 
15 Μαρτίου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Film Factory 2024: Case Study

Film Factory 2024: Case Study

Το Film Factory της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου επιστρέφει για 13η χρονιά με μια σειρά...
10 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
64881
Cinobo
37380
Tanweer
19801
Tanweer
6260
Feelgood
6008
Here | Εδω, από την Spentzos Here | Εδω,  από την Spentzos