Mπέργκμαν, ένας αιώνας

Mπέργκμαν, ένας αιώνας - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ο Σουηδός Ingmar Bergman, ή αλλιώς «ο ποιητής με την κάμερα», υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών. Στο ντοκιμαντέρ «Μπέργκμαν: Ένας Αιώνας» η σκηνοθέτρια Margarethe von Trotta ρίχνει μια εξερευνητική ματιά στη ζωή και το έργο του με τη βοήθεια συνεργατών του, συγγενών του, καθώς και κινηματογραφιστών, σε μια προσπάθεια αποτύπωσης των βασικών μοτίβων και θεμάτων που διαπερνούν το έργο του.

Άποψη: Το 2018 εορτάστηκαν διεθνώς τα εκατό χρόνια από την γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη Ingmar Bergman, του μόνου σκηνοθέτη που κέρδισε τον Φοίνικα των Φοινίκων (Palme des Palmes) το 1997, ένας φόρος τιμής για τον Σουηδό δημιουργό που του απονεμήθηκε έπειτα από πρόταση όλων των ζώντων τότε νικητών Χρυσού Φοίνικα. Φέτος έχουν συμπληρωθεί δώδεκα χρόνια από τον θάνατό του και εξακολουθεί να απασχολεί, να αποτελεί σημείο αναφοράς για την έβδομη τέχνη και βασική πηγή επιρροής για τους δημιουργούς.

Η Margarethe von Trotta, Γερμανίδα σκηνοθέτρια που επηρεάστηκε από τον Bergman και που και εκείνος την εκτιμούσε εντάσσοντας μια ταινία της στις έντεκα αγαπημένες του, όταν του ζητήθηκε το 1994, δημιούργησε αυτό το ντοκιμαντέρ με στόχο να ρίξουμε κλεφτές ματιές στην φιλμογραφία και την ζωή του μέσα από αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις που πήρε η ίδια από ανθρώπους που είτε γνώριζε είτε επηρέασε.

Τι καλύτερο από το να βλέπεις την Liv Ulmann να μιλάει για εκείνον με τόση αγάπη, τον γιο του να μιλάει με ειλικρίνεια για το πόσο απών πατέρας ήταν, μιας και είναι γνωστή η παντελής αδιαφορία του για τα παιδιά του, ή τον εγγονό του να αφηγείται παιδικές αναμνήσεις με τον παππού Ingmar. Σπουδαίοι σύγχρονοι σκηνοθέτες μεταξύ των οποίων ο Carlos Saura, ο Olivier Assayas ή η Mia Hansen-Love της οποίας η νέα ταινία ονομάζεται «Bergman Island» με γυρίσματα στο θρυλικό νησί Faro, μιλούν για το πόσο επιδραστικός ήταν, ποιες ήταν οι καινοτομίες του.

Το ντοκιμαντέρ δεν προσπαθεί να τον εκθειάσει αλλά να του φιλοτεχνήσει ένα όσο γίνεται πιο ειλικρινές πορτρέτο βάσει των όσων ξέρουμε για εκείνο. Η διάθεση βέβαια για ένα φόρο τιμής είναι εμφανής από την πρώτη σκηνή καθώς το ντοκιμαντέρ ξεκινάει με την σκηνοθέτρια να είναι στην ίδια παραλία όπου γυρίστηκε μια από τις πιο γνωστές σκηνές στην ιστορία του σινεμά, η σκακιστική μονομαχία του Max von Sydow με τον θάνατο. Αν κάποιος έλειπε από την ταινία είναι ο Sydow, που σίγουρα ξέρει πολύ καλά τον σκηνοθέτη με τον οποίον δούλεψε τόσες φορές, αλλά και ο Woody Allen καθώς είναι ο κατεξοχήν εν ζωή δημιουργός που άντλησε έμπνευση από τον σουηδό ομότεχνό του αν και όπως είχε πει ο Allen «το να κάτσω στο ίδιο τραπέζι με τον Bergman είναι σαν να κάθεται ένας μπογιατζής με τον Πικάσο». Για οποιονδήποτε φαν του Σουηδού το «Μπέργκμαν: Ένας Αιώνας» είναι χάρμα οφθαλμών και απόλυτα κατατοπιστικό, αν εξαιρέσουμε το αρκετά άτεχνο μοντάζ που ανά στιγμές γίνεται σχεδόν ενοχλητικό.

Πρώτη δημοσίευση: 16 Μαΐου 2019, 14:36
Ενημέρωση: 23 Μαΐου 2019, 10:46
Τίτλος:
Mπέργκμαν, ένας αιώνας (Searching for Ingmar Bergman)
Έτος: 
Διάρκεια: 
99
Εταιρία διανομής: 
Release: 
16 Μαϊου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos