Μόνο αυτοί είδαν τον δολοφόνο

Μόνο αυτοί είδαν τον δολοφόνο - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Η Αλίς, νοσοκόμα που διατηρεί εξωσυζυγική σχέση με τον Ζοζέφ, έναν από τους ασθενείς της, ζει με τον αγρότη σύζυγό της, Μισέλ ,σε μια ορεινή περιοχή της Νότιας Γαλλίας.

Όταν κατά τη διάρκεια μίας χιονοθύελλας μία κάτοικος της περιοχής, η Έβελιν, εξαφανίζεται πέντε πρόσωπα, μεταξύ των οποίων η Αλίς, ο Μισέλ και ο Ζοζέφ βρίσκονται μπλεγμένα σε ένα αναπάντεχο μυστήριο.

Άποψη: Το 2000 ο Ντομινίκ Μολ μπήκε στον κινηματογραφικό χάρτη με την ταινία «Χάρι, Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» κερδίζοντας το βραβείο César καλύτερης σκηνοθεσίας και εξασφαλίζοντας μία υποψηφιότητα για τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών. Έκτοτε ακολούθησαν μερικές όχι ιδιαίτερα αξιομνημόνευτες ταινίες για να κάνει και πάλι ο Γάλλος δημιουργός αισθητή την κινηματογραφική του παρουσία με την ταινία Μόνο αυτοί είδαν τον δολοφόνο, επίσημη συμμετοχή στο Venice Days του Φεστιβάλ Βενετίας.

Μία ταινία μυστηρίου με έντονα κοινωνικές ανησυχίες που με αφορμή την εξαφάνιση μίας ευκατάστατης γυναίκας στη γαλλική επαρχία καταπιάνεται με ζητήματα όπως η μοναξιά, η ερωτική εμμονή και η δίψα γι αγάπη.

Μέσα από μία μη γραμμική αφήγηση ο Μολ ανακατεύει τη χρονική σειρά των γεγονότων εμπλουτίζοντάς τα με μπόλικες ανατροπές καταφέρνοντας επιτυχώς να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μας μέχρι το τέλος.

Η δαιδαλώδης και μοιρασμένη σε τέσσερα κεφάλαια πλοκή που απλώνεται σε δύο ηπείρους, εκτυλίσσεται στη Γαλλία και στην Ακτή Ελεφαντοστού και εκθέτει τα γεγονότα μέσα από μία συνεχώς μεταβαλλόμενη οπτική γωνία. Από εκείνη της Αλίς, σε εκείνη του Ζοζέφ, της Μαριόν, του Μισέλ και τέλος του Αρμάν. Και όλες αλληλοσυμπληρώνονται δίνοντας έτσι τις απαντήσεις που οδηγούν σταδιακά στη λύση του μυστηρίου.

Και ενώ η ταινία αναζητά τα ίχνη της εξαφανισμένης Έβελιν με φόντο το άγριο, χιονισμένο ορεινό τοπίο της Γαλλίας και με τη συνοδεία  της υποβλητικής μουσικής  που ενισχύουν τη ζοφερή και αγωνιώδη ατμόσφαιρα ο Μολ σκιαγραφεί ενδελεχώς την πάλη των πέντε ηρώων με την απομόνωση και τη λαχτάρα τους για έναν έρωτα, για μία επαφή.

Αν και οι πολλές συμπτώσεις που αν και οδηγούν σε ένα ανατρεπτικό φινάλε φαντάζουν κάπως υπερβολικές. 

Μία αξιοπρεπής σκηνοθετικά ταινία που παρά την υπερβολή των συγκυριών μας χαρίζει ένα δίωρο γεμάτο σασπένς και μας κάνει να προβληματιστούμε για την κοινωνική απομόνωση και να συμπονέσουμε εκείνους που η αναζήτηση της αγάπης οδηγεί μερικές φορές σε όχι και τόσο σοφές αποφάσεις.

Αναστασία Σταθά

Πρώτη δημοσίευση: 10 Ιουνίου 2021, 14:08
Ενημέρωση: 17 Ιουνίου 2021, 03:25
Τίτλος:
Μόνο αυτοί είδαν τον δολοφόνο (Seules les bêtes)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
117
Εταιρία διανομής: 
Release: 
10 Ιουνίου 2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
23951
Feelgood
13609
Film Group
11150
Spentzos
4790
ΜΟΝΟΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (DADDIO), από την Spentzos ΜΟΝΟΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (DADDIO), από την Spentzos