Μόνη με τα όνειρά της

Μόνη με τα όνειρά της - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Τέλη της δεκαετίας του 1960 και η 11χρονη Λουτσία μένει με τη γιαγιά της, Μαρία, ενώ οι γονείς της μεταναστεύουν στη Γαλλία για να βρουν δουλειά. Η Λουτσία προσπαθεί να βρει το ρόλο της ανάμεσα στους κατοίκους του παραδοσιακού όσο και ειδυλλιακού χωριού στη Σικελία, υπό την άγρυπνη καθοδήγηση της αυστηρής γιαγιάς της.

Καθώς η Λουτσία οδηγείται στην ενήλικη ζωή, η παιδική της αθωότητα χάνεται υπό το βάρος ενός αποτρόπαιου οικογενειακού μυστικού, για το οποίο θα πληρώσει βαρύ τίμημα.

Άποψη: Στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο ο Paolo Licata διασκευάζει το μυθιστόρημα Picciridda της Catena Fiorello και μας παρουσιάζει μία σκληρή ιστορία ενηλικίωσης. Το ενδιαφέρον της ταινίας Μόνη με τα όνειρά της που θυμίζει κάτι από τη σειρά της HBO «Η υπέροχη φίλη μου» που βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Elena Ferrante στρέφεται γύρω από  τη θέση της γυναίκας σε μία συντηρητική καθολική κοινωνία.

Γι’αυτό άλλωστε δεν είναι οι ανδρικοί αλλά οι γυναικείοι χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν με την έφηβη Λουτσία και τη γιαγιά της, τη Νόνα Μαρία, την «Στρατηγό», όπως την αποκαλούν οι κάτοικοι του χωριού, να τίθενται στο επίκεντρο.

Μέσα από την ιστορία ενηλικίωσης της Λουτσία και με φόντο ένα παραθαλάσσιο σικελικό χωριό παρουσιάζεται η προδιαγεγραμμένη από τους κοινωνικούς κανόνες γυναικεία μοίρα με την έλλειψη ευκαιριών, την καταπίεση και τους περιορισμούς που θέτει η κοινωνική κατακραυγή να αποτελούν μία δύσκολα αναστρέψιμη πραγματικότητα.

Αποφεύγοντας τη φεμινιστική ρητορική ο Ιταλός σκηνοθέτης στέλνει ένα μήνυμα γυναικείας ενδυνάμωσης αναγκάζοντας εντέλει τις ηρωίδες του να κάνουν μόνες τους χωρίς τη βοήθεια κάποιου άντρα το καθοριστικό βήμα που θα αλλάξει τα πράγματα

Ο Licata καταπιάνεται επίσης με ψυχραιμία και χωρίς να πέφτει στιγμή στην παγίδα του μελοδραματισμού με μία σειρά θεμάτων μεταξύ των οποίων η φτώχεια, η μετανάστευση, η κακοποίηση, η διαιώνιση του τραύματος και των οικογενειακών συγκρούσεων και οι κοινωνικές προκαταλήψεις. Ξεχωρίζουν οι ερμηνείες της πρωτοεμφανιζόμενης Mara Castiglia ως Λουτσία που μέσα από πολλές σιωπηλές σκηνές καταφέρνει να πει πολλά για την απώλεια της αθωότητας και τον απότομο τερματισμό της ανήλικης ζωής και της Lucia Sardo που ως Νόννα Μαρία ενσαρκώνει μία έντονα μητριαρχική φιγούρα που κατευθύνει τη ζωή της εγγονής της.

Μία μελαγχολική και ειλικρινής ταινία για το ταξίδι της βίαιης ενηλικίωσης και την άρνηση της ελπίδας.  

Αναστασία Σταθά

Πρώτη δημοσίευση: 21 Οκτ. 2021, 01:51
Ενημέρωση: 28 Οκτ. 2021, 00:47
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
Μόνη με τα όνειρά της (Picciridda - Con i Piedi Nella Sabbia )
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
95
Εταιρία διανομής: 
Release: 
21 Οκτωβρίου 2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Night of the Kings

Night of the Kings

Θα το βρείτε: Cinobo

Σύνοψη: Ένας νεαρός άνδρας στέλνεται στη “La Maca”, μια φυλακή χτισμένη μέσα στο δάσος...
5 λεπτά