Το μικρό νησί

la isla minima - κριτική ταινίας

Σε μια γη πονεμένη που προσπαθεί να μαζέψει τις στάχτες που άφησε πίσω της η  δικτατορία του Φράνκο και με αφορμή τις δολοφονίες δυο νεαρών κοριτσιών σε μια απομονωμένη πόλη, δυο άνθρωποι φαινομενικά αταίριαστοι σε κάθε επίπεδο ,  οι ντετέκτιβ Χουαν  και Πέδρο από τη Μαδρίτη, θα πρέπει να συνυπάρξουν, να ξεπεράσουν το τεράστιο ιδεολογικό χάσμα που τους χωρίζει και να αναζητήσουν το δράστη. 

Η ταινία ανοίγει με τις εικόνες από τα κομμάτια της ξεριζωμένης γης που είναι δύσκολο να ανασυγκροτηθούν και να ενοποιηθούν, μιας γης δύσβατης που πρέπει να ‘οργωθεί’. Οι υπέροχες εικόνες από τους βάλτους του Γουαδαλκιβίρ δίνουν στο θεατή την εικόνα της εγκατάλειψης, της σήψης που διαπερνά και ‘ξερνά’ ακόμα και από τους βρώμικους γεμάτους συνθήματα τοίχους, σε μια κοινωνία βαλτωμένη.

Όλα τα παραπάνω, ωστόσο , παρουσιάζονται μέσα από μια εξαιρετική ατμόσφαιρα, με νουάρ αισθητική  –ακόμα και οι φωτογραφίες με τα άψυχα γυναικεία κορμιά θυμίζουν περισσότερο πίνακες ζωγραφικής παρά δημιουργούν αποστροφή-, ενώ σταδιακά ξεδιπλώνεται μπροστά σου ένα καλοστημένο θρίλερ με πρωταγωνιστές δυο καλογραμμένους χαρακτήρες με επιβλητική ερμηνευτική  παρουσία.  Την ίδια στιγμή, ο πολιτικός υπαινιγμός υποβόσκει και έρχεται να πάρει σβάρνα τους απανταχού φασίστες. Αυτός είναι ο κινηματογράφος του Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ που κατάφερε να του φέρει 10 ολόκληρα βραβεία Γκόγια για τη συγκεκριμένη ταινία.

Την ίδια στιγμή ο δημιουργός δεν ντρέπεται να δείξει τις επιρροές του. Αντίθετα συνθέτει το παζλ της αφήγησής του, κλείνοντας το μάτι σε ταινίες όπως το κλασικό αριστούργημα του Ρομαν Πολάνσκι “Chinatown” και σαφέστατα στο “True Detective”. Ο ίδιος, επιλέγει να στήσει μια ανθρωποκεντρική μεν ιστορία, ωστόσο που εστιάζει στη σχέση κυρίως τον δύο συνεργατών και όχι τόσο να εμβαθύνει στο ξεχωριστό παρελθόν τους. Σε αυτό συνδράμει η εξαιρετική ερμηνεία του διδύμου Χαβιέ Γκουτιέρεζ και Ραούλ Αρεβάλο.

ΥΓ: Και για να ελαφρύνουμε την ατμόσφαιρα, ο Χεσούς Κάστρο ο γοητευτικότερος άνδρας που έχω δει σε ταινία τελευταία.

Υπόθεση:
Ισπανικός Νότος, 1980. Η χώρα πασχίζει ακόμα να επουλώσει τις πληγές της από τις αγριότητες της περιόδου της δικτατορίας του Φράνκο. Μια σειρά από βάναυσες δολοφονίες έφηβων κοριτσιών σε μια απομονωμένη πόλη φέρνει κοντά δύο παντελώς ανόμοιους χαρακτήρες, δύο ντετέκτιβ του τμήματος ανθρωποκτονιών που στέλνονται από τη Μαδρίτη για να ξεδιαλύνουν την υπόθεση. Στοιχειωμένοι και οι ίδιοι από το παρελθόν τους στη σκιά του απολυταρχικού καθεστώτος, ο Χουάν και ο Πέδρο θα πρέπει να παραμερίσουν τις διαφωνίες και τις βαθιές ιδεολογικές διαφορές τους προκειμένου να βρουν τον δολοφόνο που για χρόνια τρομοκρατεί την περιοχή. Η έρευνά τους θα τους οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια, καθώς ανασύρει στην επιφάνεια τα σκοτεινά μυστικά της μικρής κοινότητας.

 

Πρώτη δημοσίευση: 18 Ιουνίου 2015, 21:10
Ενημέρωση: 25 Ιουνίου 2015, 13:50
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Το μικρό νησί (La isla minima)
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
105
Εταιρία διανομής: 
Release: 
18 Ιουνίου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos