Eίναι ορισμένες ταινίες που τις χαντακώνουν οι μεγάλες προσδοκίες που διατηρείς γι'αυτές από το τρέιλερ, τους συντελεστές, αν προτιμάτε το hype τους. Έτσι και με το "Macbeth".

Ένα πολυαναγνωσμένο και πολυειδωμένο κινηματογραφικά θέμα, αυτό της κατάμαυρης τραγωδίας του Σάιξπηρ, στο οποίο ο Τζάστιν Κερζέλ δεν κατάφερε τελικά προσθέσει τίποτα περισσότερο στις εκδοχές των ιερών τεράτων (Όρσον Ουέλς, Ακίρα Κουροσάβα, άντε και του Ρόμαν Πολάνσκι), παρά μια καθαρή ματιά, αποτυπωμένη με ρεαλιστικές σκηνές δράσης. 

Από εκεί και πέρα ωστόσο, ο Κερζέλ κατάφερε το εξής μάλλον αδιανόητο: με το να απλοποιήσει το βασικό κείμενο αφαιρώντας πολλά σημεία του, καταφέρνει δυστυχώς να το απονευρώσει συνλικά και στις στιγμές που δεν προσέχουμε την σκηνοθετική του δεξιοτεχνία και τον λόγο έχουν οι λέξεις, εκεί που θα έπρεπε το εγχείρημα να απογειωθεί, τελικά δεν σηκώνεται από το έδαφος ποτέ, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των πρωταγωνιστών του, οι οποίοι επίσης δείχνουν κάπως ξεκούρδιστοι στις ερμηνείες, ίσως δεν τους πήγε το κείμενο, δεν "κόλλησε" με την ιδιοσυγκρασία τους....

Και αναφέρομαι στον Φασμπέντερ και την Κοτιγιάρ, οι οποίοι χωρίς φυσικά να απογοητεύουν (διότι είναι αμφότεροι σπουδαίοι), δεν μπορούν να κουβαλήσουν το φιλμ στις πλάτες τους όπως περιμένει κανείς. Παρατηρείς με ενδιαφέρον εξαιτίας τους τα όσα διαδραματίζονται, αλλά δεν τα νιώθεις στο πετσί σου (όπως θα έπρεπε), δεν σε αφορούν.

Τελικά αυτή η μίξη μεσαιωνικού γουέστερν και ψυχολογικού θρίλερ αποδεικνύεται μάλλον αποτυχημένη (αν και με κάποιες ενδιαφέρουσες επιμέρους σκηνές, επαναλαμβάνω) σε σχέση με τις προσδοκίες.

ΣύνοψηΣκωτία, 16ος αιώνας. Έπειτα από μια σκληρή μάχη, ο Μάκβεθ, πιστός ακόλουθος και στρατηγός του Βασιλιά Ντάκαν, κατάφερε να καταστείλει την επανάσταση. Μαζί με το στρατηγό Μπάνκο, συναντούν τρεις γυναίκες που αναδύονται από τα πτώματα των πεσόντων στρατιωτών και προφητεύουν ότι ο Μάκβεθ θα γίνει Βασιλιάς της Σκωτίας, ενώ ο Μπάνκο πατέρας μελλοντικών βασιλιάδων. Τυφλωμένος από φιλοδοξία, ο Μάκβεθ στέλνει ένα γράμμα στη σύζυγο του λέγοντας της για την προφητεία. Εκείνη, χρόνια μάκρυα από το σύζυγο της και σε βαθύ πένθος για την απώλεια του μοναδικού τους παιδιού, τον παρακινεί να δολοφονήσει το Βασιλιά για να πάρουν το θρόνο. Μετά τους εορτασμούς για τη νίκη, ο Βασιλιάς πέφτει για ύπνο, αγνοώντας ότι η Λαίδη Μάκβεθ έχει ναρκώσει τους φρουρούς του. Ενώ το Ινβερνές κοιμάται, ο Μάκβεθ σκοτώνει το Βασιλιά του. Μέσα στη σύγχυση και το πένθος, ο Μάκβεθ στέφεται Βασιλιάς. Ο Μπάνκο ωστόσο υποψιάζεται το νέο του Βασιλιά- δεν έχει ξεχάσει την προφητεία...

 

Πρώτη δημοσίευση: 8 Οκτ. 2015, 16:14
Ενημέρωση: 15 Οκτ. 2015, 10:06
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Macbeth (Macbeth)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
113
Εταιρία διανομής: 
Release: 
8 Οκτωβρίου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ