Σύνοψη: Η M3GAN είναι ένα θαύμα τεχνητής νοημοσύνης, μια κούκλα που μοιάζει να έχει κανονική ζωή και έχει προγραμματιστεί να είναι ο καλύτερος σύντροφος ενός παιδιού και ο μεγαλύτερος σύμμαχος ενός γονιού. Σχεδιασμένη από την πανέξυπνη ρομποτολόγο μιας εταιρείας παιχνιδιών, Τζέμα, η M3GAN μπορεί να ακούει, να παρακολουθεί και να μαθαίνει.

 Όταν η Τζέμα γίνεται ξαφνικά η κηδεμόνας της ορφανής 8χρονης ανιψιάς της, Κέιντι, αντιλαμβάνεται ότι είναι ακόμη ανέτοιμη να γίνει γονιός. Η Τζέμα αποφασίζει να ταιριάξει την πρωτότυπη M3GAN με την ανιψιά της, μια απόφαση που θα έχει αφάνταστες συνέπειες.

Άποψη: Η Annabelle συναντά την Εκκόλαψη, στην νέα ταινία τρόμου της Blumhouse και του παραγωγού και σεναριογράφου James Wan (που ήταν και παραγωγός της Annabelle, πέρα από σκηνοθέτης του Saw αλλά και του Aquaman).

Ένα μικρό κορίτσι βρίσκει το alter ego του σε ένα παράταιρο πλάσμα με το οποίο ταυτίζεται και το οποίο αναπληρώνει τα οικογενειακά και συναισθηματικά κενά, όπως και στην φινλανδική Εκκόλαψη, με μια οικογένεια απούσα, στην μια περίπτωση λόγω αποστασιοποίησης στην άλλη λόγω θανάτου. Το πλάσμα όμως είναι συγγενικό με αυτό των ταινιών τύπου Annabelle, μια φρικιαστική κούκλα τεχνητής νοημοσύνης, ένα ρομπότ ικανό για τα καλύτερα και τα χειρότερα.

Η M3gan είναι ένα τυπικό sci-fi horror με όλα τα κλισέ και τις προβλέψιμες εξελίξεις, και γι’αυτό δεν ξαφνιάζει ούτε λεπτό. Μπορεί να δημιουργεί βέβαια ένα αίσθημα οικειότητας, λόγω του ότι όλα μοιάζουν να έχουν ξαναειπωθεί σε άλλη ομοειδή ταινία, αλλά η βασική αίσθηση που θα έπρεπε να ποντάρει είναι το ανοίκειο, που προκαλεί τρόμο.

Άλλωστε, πέρα από ελάχιστες σκηνές, ιδίως στην τελευταία σεκάνς, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν κάπως τρομακτικές και αιφνίδιες, κατά τα άλλη η ταινία κινείται με ήρεμους, οριακά αργούς και καθόλου έντονους ή φρικιαστικούς ρυθμούς, παρόλο που νιώθεις ότι κάποια στιγμή θα ξεσπάσει. Η M3gan καλείται να κάνει παρέα στο μικρό κορίτσι μιας και η θεία δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί, μόλο που παίρνει όλο και περισσότερο χρόνο από την ζωή της με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα περίεργο δέσιμο-προστασία προς εκείνη.

Η Allison Williams (Get Out) υποδύεται την επιστήμονα θεία, έναν ρόλο με πολλά αφηγηματικά κενά, κυρίως ως προς το δικό της backstory το οποίο απουσιάζει. Αντιθέτως, υπάρχουν περιφερειακοί χαρακτήρες που παρόλη την μικρή εμφάνισή τους, έχουν χτιστεί σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό αναλογικά με τον κινηματογραφικό τους χρόνο, που είναι εντυπωσιακό για ταινία του είδους που πολλές φορές χρησιμοποιεί χαρακτήρες απλώς για να τους ξεκάνει.

Η Blumhouse βέβαια φαίνεται να έχει πάρει εργολαβία το είδος του τρόμους, τουλάχιστον στο αμερικάνικο έδαφος, με αποτέλεσμα να δημιουργεί ταινίες χωρίς καμία αισθητική ταυτότητα. Η M3GAN είναι σαν την ομώνυμη κούκλα της ταινίας, ένα ακόμα προϊόν μαζικής παραγωγής.

Πρώτη δημοσίευση: 5 Ιαν. 2023, 04:07
Ενημέρωση: 12 Ιαν. 2023, 02:46
Τίτλος:
M3gan
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
102
Εταιρία διανομής: 
Release: 
5 Ιανουαρίου 2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
42992
Feelgood
18784
Neo
2440
Hunger Games Ballad, από την Spentzos Hunger Games Ballad, από την Spentzos