Ίσως το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της νέας σκηνοθετικής-σεναριακής δουλειάς της Ζιλί Ντελπί, είναι το γεγονός πως ο Ντανί Μπουν παρουσιάζεται αναπάντεχα συγκρατημένος σε ερμηνευτικό επίπεδο, γεγονός που συμβάλλει αποφασιστικά στο να κερδίσει εύκολα την συμπάθειά μας ως καλοκάγαθος επαρχιώτης προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών Ζαν-Ρενέ, ιδίως από τη στιγμή που μπαίνει στο στόχαστρο του -αποφασισμένου να τον ξεφορτωθεί το συντομότερο- Λολό, του 19χρονου χαϊδεμένου μοναχογιού της Βιολέτ (Ντελπί), μιας μοναχικής 40άρας, εργασιομανούς στιλίστριας σε παριζιάνικα ντεφιλέ.

Ο Βενσάν Λακόστ κλέβει με χαρακτηριστική άνεση την παράσταση στον βασικό πρωταγωνιστικό ρόλο του βολεμένου εφήβου που αρνείται πεισματικά να μοιραστεί την αγαπημένη του μανούλα με άλλο αρσενικό, ακόμη κι αν πρόκειται για τον ίδιο του τον πατέρα(!), παρά το γεγονός πως η ολοφάνερη διάθεση της Ντελπί να διατηρήσει τα πάντα σε ένα σχετικά ανάλαφρο επίπεδο, ακόμη και τις στιγμές που η ταινία της μοιάζει να φλερτάρει με το θρίλερ, τον αναγκάζει να καταπιέσει τις σκοτεινότερες πτυχές του προβληματικού χαρακτήρα που υποδύεται.

Κάπως έτσι, η ψυχαναλυτική διάσταση της ταινίας περιορίζεται κατα κύριο λόγο στην ελληνική απόδοση του τίτλου της (“Οιδιπόδειο αλά Γαλλικά”), το σε γενικές γραμμές εύστοχο χιούμορ ευνοεί την ευδιαθεσία του θεατή, έστω κι αν η ταινία μάλλον πάσχει σε επίπεδο κωμικού timing, και τα διάσπαρτα, αλλά πάντα ευπρόσδεκτα πλάνα της Σαντορίνης (με τον Γιώργο Χωραφά σε μια αναπάντεχη cameo εμφάνιση) έρχονται να μας υπενθυμίσουν πως βρισκόμαστε καταμεσής του θέρους, γεγονός που μας εμπνέει να είμαστε κάπως πιο καταδεκτικοί απέναντι σε τέτοιες μετριοπαθείς αλλά καλοπροαίρετες δημιουργίες. 

Σύνοψη: Η κομψή και εκλεπτυσμένη Παριζιάνα Violette κάνει τις διακοπές της στον ειδυλλιακό γαλλικό νότο, όπου συναντά τον γλυκύτατο Jean-René. Αν και εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες, η χημεία μεταξύ τους είναι τόσο καλή που βρίσκονται ξανά στο Παρίσι. Όμως, ένα τρίτο πρόσωπο εμφανίζεται ξαφνικά και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του ζευγαριού. Ο Lolo, ο 19χρονος κτητικός γιος της Violette, είναι αποφασισμένος να ξεφορτωθεί τον επίδοξο εραστή, με κάθε τρόπο.

 

Πρώτη δημοσίευση: 9 Ιουνίου 2016, 12:25
Ενημέρωση: 16 Ιουνίου 2016, 13:54
Τίτλος:
Lolo (Οιδιπόδειο αλά γαλλικά)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
99
Εταιρία διανομής: 
Release: 
9 Ιουνίου 2016

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
42992
Feelgood
18784
Neo
2440
Zone of interest, από την Spentzos Zone of interest, από την Spentzos