Σύνοψη: Ό,τι δίνεις, παίρνεις, αλλά όχι όπως το έχεις προβλέψει. Το να ακούει τις πατρικές συμβουλές είναι ενάντια στη φύση του Τζο Κάφλιν. Αντ’ αυτού, ο βετεράνος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι ένας αντι-εξουσιαστής παράνομος, παρά το γεγονός ότι ο πατέρας του είναι ο Αρχηγός της Αστυνομίας της Βοστώνης. Ωστόσο, ο Τζο δεν είναι και τόσο κακός. Για την ακρίβεια, δεν είναι ούτε καν αρκετά κακός για τη ζωή που έχει επιλέξει. Αντίθετα με τους γκάνγκστερ για τους οποίους αρνείται να δουλέψει, διαθέτει αίσθηση δικαίου και έχει καλή καρδιά, κάτι που λειτουργεί εις βάρος του, καθώς τον καθιστά ευάλωτο τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική του ζωή. Οδηγημένος από την ανάγκη να διορθώσει τις αδικίες που έχουν γίνει εις βάρος του και εις βάρος αυτών που αγαπάει, ο Τζο επιλέγει να ακολουθήσει ένα επικίνδυνο μονοπάτι αντίθετο προς την ανατροφή και την ηθική του.

Άποψη: Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ντένις Λιχέιν, το φιλμ του Μπεν Άφλεκ αποδεικνύει την αφηγηματική του εξέλιξη και ωριμότητα, όπως επίσης και την πολύ καλή, σχεδόν εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει σε επίπεδο παραγωγής (μετρήστε π.χ. πόσους αυθεντικούς –και όχι προϊόν ψηφιακής αναπαραγωγής- κομπάρσους βλέπουμε...), σκηνογραφίας και γενικότερης ανάπλασης της εποχής.

Το «Live by night» αποπνέι ρετρό αισθητική, είναι όσο πρέπει παρακμιακά φωτισμένο και δείχνει γοητευτικά καπισμένο με μυρωδιές από παλαιωμένο ουσίσκι, πυρίτιδα και classy αρώματα μοραίων γυναικών all over.

Ο Άφλεκ διαθέτει στιβαρή κινηματογραφική ματιά και δείχνει απόλυτα σίγουρος για τον εαυτό του όταν περιγράφει την νουάρ διαφθορά με «χειροποίητα» αυθεντικό τρόπο, όμως σε κανενα σημείο του φιλμ δεν εμβαθύνει πραγματικά, παρά μένει σε θέση περιγραφικού παρατηρητή, με αποτέλεσμα αρκετές αφηγηματικές ευκολίες και αχρείαστους μεγαλόσχημους διδακτισμούς που τον αδικούν.

Και, τέλος, το εξώφθαλμο: Μπορεί ο Άφλεκ να αποδεικνύεται ικανος και ώριμος καθοδηγητής των συναδέλφων του στην μεγάλη οθόνη, δεν δείχνει όμως το ίδιο ικανός να αντιληφθεί τα όρια της προσωπικής του υποκριτικής ικανότητας.

Με μια σχεδόν μηδαμινή ποικιλία εκφράσεων στην διάθεσή του, αποδεικνύεται (όπως π.χ. και στο «Argo») χαρακτηριστικά ανεπαρκής στο να αποτυπώσει τον ρόλο του, προσπαθώντας να «πουλήσει» το ανέκφραστο σαν μυστηριώδες και το comme li faut απαθές σαν σοβαρό.

Πρώτη δημοσίευση: 12 Ιαν. 2017, 23:22
Ενημέρωση: 8 Μαΐου 2019, 01:03
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Live by night (Ο νόμος της νύχτας)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
128
Εταιρία διανομής: 
Release: 
12 Ιανουαρίου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Spentzos
14966
Feelgood
13837
Tanweer
8254
Tanweer
6294
Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos