Σύνοψη: Η Άλις είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του “Little Joe”, ενός φυτού με κόκκινο ανθό του οποίου η μυρωδιά φέρνει ευτυχία σε όποιον το φροντίζει. Η Άλις ούσα σίγουρη για το δημιούργημά της, προσφέρει ένα φυτό στον γιο της με την ελπίδα να ισοφαρίσει τις πολλές ώρες που είναι μακριά του και δουλεύει στο εργαστήριο καλλιέργειας του “Little Joe”. Μετά από νύξεις μιας συναδέλφου, η Άλις θα παρατηρήσει ότι η γενετική τροποποίηση που έχει κάνει η ίδια στο αρχικό φυτό ώστε να διοχετεύει περισσότερο άρωμα έχει αρχίσει να γίνεται επικίνδυνη στους ανθρώπους.

Άποψη: Υπάρχουν πολλά είδη ταινιών τρόμου και μετά υπάρχει και το “Little Joe”. Η σκηνοθέτις Τζέσικα Χάουζνερ στο αγγλόφωνο ντεμπούτο της δίνει μία απειλητική διάσταση στα αθώα φυτά για να επικοινωνήσει κάτι βαθύτερο από αυτό που προβάλλει στην επιφάνεια. Η ταινία δεν έφυγε με τον Χρυσό Φοίνικα από τις Κάννες όμως η πρωταγωνίστρια του και μακράν ο πιο ενδιαφέρον χαρακτήρας του “Little Joe”, Έμιλυ Μπίτσαμ, κατάφερε να φύγει με το βραβείο της Καλύτερης Ηθοποιού.

Δεν είναι μόνο βέβαια η ερμηνεία της Μπίτσαμ που δίνει τον ανατριχιαστικό τόνο στην ταινία. Η σκηνοθέτις έχει δημιουργήσει ένα αποστειρωμένο περιβάλλον για τους χαρακτήρες μέσα στο οποίο οι ίδιοι λειτουργούν συγκρατημένα και χωρίς ενθουσιασμούς, με την υποχρεωτική ευγένεια φορεμένη και επομένως με παγιωμένα συναισθήματα. Μία μετάλλαξη στο DNA του “Little Joe” θα γίνει η αφορμή για μία από τις πιο αλλόκοτες ταινίες τον τελευταίο καιρό, με γνήσια πλάνα από ταινία θρίλερ και ύφος υπογείως ανατριχιαστικό.

Οι απροσδόκητες παρενέργειες της μετάλλαξης επηρεάζουν επιδερμικά τους ανθρώπους ως προς το φαίνεσθαι αλλά σε μία δεύτερη ανάγνωση αλλάζουν όλη την κοσμοθεωρία τους μονάχα για να νομίζουν ότι είναι ευτυχισμένοι. Μια σύγχρονη δυστοπία θα ήταν σίγουρα μία συνέχεια του “Little Joe” με το φυτό να έχει επηρεάσει όλον τον πλανήτη και μόνο ελάχιστοι να παραμένουν ακόμα αγνοί.

Ίσως υπερβολικό αλλά η Χάουζνερ δεν αστειεύεται καθόλου με την ιστορία της ακόμα και αν μιλάμε για αλληγορικές προελεύσεις. Το “Little Joe” έχει τα επιχειρήματα για να σε πείσει και έχει και το στυλ για να σε δελεάσει να το παρακολουθήσεις έως το τέλος.

Πρώτη δημοσίευση: 16 Ιαν. 2020, 13:06
Ενημέρωση: 23 Ιαν. 2020, 05:22
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Little Joe (Το λουλούδι της Ευτυχίας)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
105
Εταιρία διανομής: 
Release: 
16 Ιανουαρίου 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos