Το κρύο της Τραπεζούντας

cold of kalandar

Σύνοψη: Η ζωή του Μεχμέτ ξύνει τον πάτο της κοινωνικής πυραμίδας. Ζει σε ένα εξαθλιωμένο ορεινό χαμόσπιτο στην Τραπεζούντα, συντροφιά με την γριά μάνα του, την εξουθενωμένη και απελπισμένη σύζυγό του και τα δυο παιδία του. Τα λιγοστα ζωντανά που εκτρέφουν για αναπαραγωγή, δεν τους παρέχουν παρά ελάχιστα. Το λογικό θα ήταν να έβρισκε κάποια δουλειά στο κοντινό ορυχείο όπως τον πιέζει η οικογενεία του για να πληρώσουν τα αμέτρητα χρέη τους, αλλά ο Μεχμέτ γυρνάει τα βουνά μόνος του αναζητώντας με μανία, εκείνη την χρυσοφόρο φλέβα που θα τους λύσει τα προβλήματα μια για πάντα. Γυρισμένο σε τέσσερίς εποχές, Το Κρύο της Τραπεζούντας απεικονίζει μια ιστορία ενός απλόυ ανθρώπου που βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ζωή επιβίωσης, γεμάτη δυσκολίες, αλλά αλληλένδετά συνδεδεμένη με την απρόσμενη φύση.

Άποψη: H φετινή πρόταση της Τουρκίας για την κατηγορία της ξενόγλωσσης ταινίας στα Όσκαρ, είναι μακρόσυρτο, υπερβολικά αργό, πολύ όμορφα κινηματογραφημένο φιλμ στοχασμού πάνω στην ανθρώπινη δυστυχία και τις σπ΄θες ελπίδας που μπορεί κανείς να ανάψει στην καθημερινότητά του, θυσιάζοντας πολλά. 

Υπερβολικά αργό όμως. Βασανιστικά αργό. Ιδιαίτερα στο πρώτο μισό (της εξοντωντικής δίωρης διάρκειάς του), απαιτεί ανεξάντλητα αποθέματα υπομονής και εκπαιδευμένο μάτι για να αντέξεις αυτόν τον μινιμαλιστικό ρεαλισμό. Είναι σίγουρο ότι στο τέλος θα ανταμειφθείς, από συναιθήματα, αργόσυρτες (επίσης) βασανσμένες ερμηνείες και φυσικά μια πλανοθεσία και φωτογραφία που σε κάποια σημεία συγκλονίζει.

Δεν γνωρίζω αν θα αντέξεις ως το τέλος και σε ποιο βαθμό, αλλά θα ανταμειφθείς. 

Πρώτη δημοσίευση: 23 Μαρτίου 2017, 16:17
Ενημέρωση: 30 Μαρτίου 2017, 06:06
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Το κρύο της Τραπεζούντας (Cold of Kalandar)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
130
Εταιρία διανομής: 
Release: 
23 Μαρτίου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
2796
Tanweer
2500
Feelgood
2355
Feelgood
2030