Σύνοψη: Τρεις άντρες αποφασίζουν να εξερευνήσουν την Βολιβιανή ζούγκλα, σύντομα όμως θα ανακαλύψουν πως οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγαλύτεροι από όσο είχαν φανταστεί.

Άποψη: Το Jungle του Greg McLean, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, ακολουθεί τον Yossi (Daniel Radcliffe) ο οποίος κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στη Λατινική Αμερική γνωρίζει τους Kevin και Marcus και μαζί αποφασίζουν να προσλάβουν τον Karl για να τους οδηγήσει μέσα στη Βολιβιανή ζούγκλα προκειμένου να επισκεφτούν ένα χωριό ιθαγενών. Σύντομα, οι τέσσερις άντρες χωρίζονται και ο Yossi με τον Kevin επιχειρούν να διασχίσουν το ποτάμι με μια σχεδία προκειμένου να φτάσουν στο χωρίο. Όταν όμως η σχεδία παρασύρεται από το ρέμα, ο Yossi βρίσκεται μόνος του και καλείται να επιβιώσει μέσα στη ζούγκλα.

Αν και η ιστορία προσφέρει πρόσφορο έδαφος για την εξερεύνηση των πτυχών της ανθρώπινης φύσης που έρχονται στο φως σε τόσο ακραίες καταστάσεις, η ταινία επιλέγει να επικεντρωθεί στην οπτικοποίηση των δυσχερειών που αντιμετωπίζει ο Yossi χωρίς σημαντικό ψυχογραφικό υπόβαθρο. Ακόμα και τις φορές που ο McLean επιχειρεί να εξερευνήσει, έστω και επιφανειακά, την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ήρωας, το κάνει χρησιμοποιώντας ως αφηγηματικό όχημα εξωφρενικές παραισθήσεις ή flashback που μοιάζουν εντελώς ασύνδετα με το ύφος και την πλοκή της ταινίας. Η πάλη του ήρωα να μείνει ζωντανός, που είναι το μέσο που κινεί την αφήγηση, είναι το μόνο καταφέρνει να διατηρήσει ένα γρήγορο ρυθμό καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας.

Το Jungle είναι μια ταινία επιβίωσης και στιλιστικά δεν ξεφεύγει από τις υπόλοιπες του είδους. Πλάνα σκοτεινά και χρήση μιας σκούρας χρωματικής παλέτας, κατά κύριο λόγο, συμβάλουν στην δημιουργία μια ατμόσφαιρας αγωνίας. Τα visual effect της ταινίας, ωστόσο, συχνά μοιάζουν φθηνά και υπενθυμίζουν στον θεατή διαρκώς πως αυτό που βλέπει δεν είναι πραγματικό, αποτρέποντας τον από το να βυθιστεί στην ατμόσφαιρα του έργου. Η κάμερα συχνά επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Radcliffe αφήνοντας αποκλειστικά σε εκείνον όλο το βάρος της μεταφοράς της εύθραυστης ψυχολογικής κατάστασης, στην οποία βρίσκεται ο Yossi, στο κοινό.

Ο Radcliffe, οποίος δίνει μια πολύ καλή ερμηνεία, αν εξαιρέσει κανείς την δυσκολία του να αλλάξει την προφορά του, είναι το μεγαλύτερο ατού της ταινίας. Στις σκηνές που τόσο το σενάριο όσο και η σκηνοθεσία του δίνουν χώρο να αποδώσει το συναισθηματικό ταξίδι που βιώνει ο χαρακτήρας του τα καταφέρνει εξαιρετικά, προσδίδοντας ένα συναισθηματικό βάθος στο έργο. Δυστυχώς, η προσπάθεια του αυτή δεν είναι αρκετή για να εξιλεώσει την ταινία.

Η ιστορία επιβίωσης του Yossi είναι πραγματικά εντυπωσιακή και διαθέτει στοιχεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον κορμό μιας ταινίας που θα διατηρούσε αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή. Ωστόσο το Jungle επιλέγει να τα παραμερίσει για χάρη του φθηνού εντυπωσιασμού με αποτέλεσμα να πετάει συχνά το θεατή έξω από την ατμόσφαιρα του έργου και το πιο ευχάριστο συναίσθημα που του δημιουργεί να είναι αυτό της ανακούφισης όταν πέφτουν οι τίτλοι τέλους.

Μυρτώ Νίκα

Πρώτη δημοσίευση: 7 Δεκ. 2017, 15:24
Ενημέρωση: 14 Δεκ. 2017, 10:44
Τίτλος:
Jungle (Η ζούγκλα)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
115
Εταιρία διανομής: 
Release: 
7 Δεκεμβρίου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos