Joe

Ο Τζο είναι ένας πρώην κατάδικος, που δουλεύει στο Τέξας, και ταυτόχρονα προσπαθεί να κρατήσει τον «παλιό» εαυτό του ήσυχο. Όταν θα θελήσει να βοηθήσει έναν κακοποιημένο νεαρό που του ζητά δουλειά, όλα θα αλλάξουν.

Joe - κριτική ταινίας

Κέιτζ ξανά με ατίθαση καρδιά

Πλέον, μέσα στα μυριάδες κλισέ του σινεμά, ανήκει και ο Αμερικανικός Νότος. Βία, σκόνη, βρωμιά, θάνατος. Δύσκολα θα βρεις ένα χάπι εντ, παρά μόνο βλοσυρά βλέμματα σε έναν τόπο που πάντα δείχνει ιδανικός για ταινίες αντι-ηρώων, έτοιμους για κάθε είδους πράξη βίας αλλά που τους έχει απομείνει λίγη ανθρωπιά μέσα τους.

Κάπως έτσι είναι και το «Joe». Είναι όμως μία από τις καλύτερες ταινίες του «είδους» απλά γιατί έχει έναν συναρπαστικό Νίκολας Κέιτζ. Ξαναθυμίζει τον παλιό εαυτό του αλλά ακόμα καλύτερο. Δεν έχει καν μια από τις γνωστές «καρτουνίστικες» εκρήξεις του με εκείνο το τεράστιο χαμόγελο και τα ορθάνοιχτα μάτια. Το αντίθετο. Υποδύεται έναν πρώην κατάδικο, με ελάχιστες λεπτομέρειες για το παρελθόν του, κάτι που τον κάνει ακόμα πιο «δύσκολο» ως χαρακτήρα για να κατανοήσεις. Με μια μόνιμη ρουτίνα. Δουλειά, πόρνες, πολύ ποτό. Καλό αφεντικό με την καλοσύνη να διακρίνεται απλά στα μάτια του.

Παίζει με το βλέμμα και τις κινήσεις του σώματος, συγκρατημένος και ταυτόχρονα μια ωρολογιακή βόμβα που πρέπει να είσαι ήσυχος για να ακούσεις λίγο πριν γίνει το κακό. Και τον συμπαθείς άμεσα, μαζί με τον πιτσιρικά συμπρωταγωνιστή, που φτιάχνουν ένα δίδυμο που συγκινεί αβίαστα και κορυφώνει έτσι κάθε δραματική σκηνή. Μαζί με τον σκύλο του Joe, ένα πιτ μπουλ, το πρώτο ίσως alter ego ενός πρωταγωνιστή. Όταν θα δείτε την ταινία, θα το καταλάβετε από μία φοβερή σκηνή…

Ναι μεν υπάρχουν τα λίγα κλισέ, ξέρεις πως δύσκολα θα γίνει κάτι καλό, αλλά η καθοδήγηση και η λιτή σκηνοθεσία του επίσης αναγεννημένου Γκόρντον Γκριν, ξεπερνάει κάθε εμπόδιο και μετατρέπει μια ιστορία φιλίας και εξιλέωσης σε ένα καθαρόαιμο θρίλερ, άξιο κάθε σεβασμού.

 
Πρώτη δημοσίευση: 7 Aug 2014, 13:30
Ενημέρωση: 30 Aug 2019, 10:37
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Joe (Joe, μια δυνατή φιλία)
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
113
Εταιρία διανομής: 
Release: 
7 Αυγούστου 2014

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
23 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos