I wanna dance with somebody

I wanna dance with somebody - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Η ταινία αφηγείται τον πολύπλευρο και πολύπλοκο χαρακτήρα της γυναίκας πίσω από τη Φωνή. Από το κορίτσι της χορωδίας του New Jersey σε μια από τις πιο πολυβραβευμένες και με τις μεγαλύτερες πωλήσεις τραγουδίστριες όλων των εποχών, ξετυλίγεται το εμπνευσμένο, οδυνηρό και συναισθηματικό ταξίδι στην ζωή και την καριέρα της Houston. Με αξέχαστες ερμηνείες και show και ένα soundtrack με τις πιο μεγάλες επιτυχίες της όπως δεν τις ακούσατε ποτέ ξανά, δεν θέλετε απλά να χορέψετε;

Άποψη: Η Φωνή. Αυτό ήταν το παρατσούκλι της θρυλικής τραγουδίστριας Whiteny Houston με την τεράστια φωνή, το τρομερό εκτόπισμα, τις μεγάλες επιτυχίες, μια από τις πιο πολυβραβευμένες και με περισσότερα No.1 τραγούδια στην ιστορία της μουσικής βιομηχανίας. Η Naomi Ackie αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να σηκώσει στους ώμους της το βαρύ φορτίο της προσωπικότητάς της και βγαίνει νικήτρια με μια από τις καλύτερες και πιο δουλεμένες ερμηνείες της χρονιάς, που ακόμα και το βλέμμα της ή η γκριμάτσα υποδηλώνει κάτι, σε μια ταινία όμως που μόνο ως δραματοποιημένη βιντεοσκόπηση συναυλίας της μπορείς να την δεις με μπόλικο ξέπλυμα και πολύ κουκούλωμα.

Στις ερμηνείες να σημειωθεί και η πολύ καλή, σκορτσεζικής υφής, προσέγγιση του ρόλου του Stanley Tucci. Όταν ένας σκηνοθέτης/μια σκηνοθέτρια επιλέγει να μας μεταφέρει την ζωή ενός σταρ, συνήθως ακολουθείται ένας από τους δύο ακραίους δρόμους, είτε αυτός που ακολούθησε ο Andrew Dominik στο Blonde, ένα πορνό  πόνου δηλαδή, μια απόλυτη εκμετάλλευση της δυστυχίας της ηρωίδας που την παρασέρνει από πόνο σε πόνο λες και μόνο αυτά συνέβησαν στην ζωή της, είτε ο δρόμος που ακολούθησε η Kasi Lemmons στο σενάριο του Anthony McCarten, αυτό της αγιοποίησης, του success story ή του κουκουλώματος που είναι και ο συνηθέστερος δρόμος.

Η Whitney ή Νίπι για τους δικούς της, ήταν αναμφίβολα σπουδαία αλλά δυστυχώς και αυτοκαταστροφική. Βουτηγμένη μέσα στα ναρκωτικά, κατέστρεψε την καριέρα της, έφθειρε την φωνή της, εξαφανίστηκε από τα φώτα και την επιτυχία, ενώ είχε σχέση με τον Μπόμπι Μπράουν που την κακοποιούσε. Η ταινία επιλέγει να μην δείξει ίχνος ξύλου που έπεφτε σε αυτή την σχέση, αλλά να δείξει τον σύζυγό της απλώς ως οξύθυμο και υπερβολικά διεκδικητικό που την ήθελε για πάρτη του και να δίνει λογαριασμό μόνο σε εκείνη. Και μέχρι εκεί. Η εκμετάλλευση και η κακοποίηση αποσιωπούνται πλήρως, ενώ η χρήση ναρκωτικών υπαινίσσεται προς το τέλος της ταινίας, όταν την δείχνει να πάει να κάνει και τότε θολώνει το πλάνο και αλλάζει σκηνή, λες και απευθύνεται σε μικρά παιδιά που δεν πρέπει να δουν τέτοιες σκηνές.

Η σχέση με τον πατέρα της επίσης προβληματική που ενέχει το στοιχείο της εκμετάλλευσης. Τονίζεται κάπως περισσότερο σε σχέση με τον σύζυγο αλλά και πάλι όχι στον βαθμό που ήταν. Ενώ η ίδια η Whitney ως ηρωίδα του A Star is Born, προσπαθεί να διαχειριστεί την επιτυχία και την πτώση με έναν όμως σπασμωδικό αφηγηματικά τρόπο.

Γενικότερα η ταινία είναι χτισμένη έτσι ώστε μοιάζει πως όλα γίνονται για να ακούσουμε την Whitney να τραγουδάει, μιας και η ηθοποιός, παρότι καλλίφωνη, δεν τραγουδάει η ίδια στις περισσότερες σκηνές, αλλά ακούμε την πραγματική φωνή της Houston. Υπάρχουν πάρα πολλές σκηνές με τραγούδια της Whiteny καθώς τα ερμηνεύει σε συναυλίες, εκπομπές, εκδηλώσεις και όλο το πριν μοιάζει σαν να χτίζεται με σκοπό να οδηγήσει στο τραγούδι, σαν να χτίζεται αναμονή κοινού για να ακούσετε ξανά την Φωνή!

Εντυπωσιακό μεν, αλλά εξίσου εντυπωσιακό θα ήταν και να βάζαμε στο Youtube μια συναυλία της.

Πρώτη δημοσίευση: 29 Δεκ. 2022, 04:07
Ενημέρωση: 5 Ιαν. 2023, 02:58
Τίτλος:
I wanna dance with somebody
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
146
Εταιρία διανομής: 
Release: 
29 Δεκεμβρίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
21 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos