Η πτώση της αμερικανικής αυτοκρατορίας

Η πτώση της αμερικανικής αυτοκρατορίας

Σύνοψη: Ένας συνεσταλμένος νεαρός με PhD στην Φιλοσοφία αναγκάζεται για να βγάλει χρήματα να δουλεύει ως οδηγός σε μεταφορική εταιρεία. Μια μέρα γίνεται αυτόπτης μάρτυρας μιας ληστείας όπου σχεδόν όλα τα μέλη της συμμορίας σκοτώνονται. Τότε βρίσκει την ευκαιρία να κλέψει τις δύο τσάντες γεμάτες με χαρτονομίσματα. Θα βρει όμως τον μπελά του.

Άποψη: Η νέα ταινία του Kαναδού σκηνοθέτη Denys Arcand είναι κατά κάποιον τρόπο ένα άτυπο σίκουελ της τριλογίας ταινιών «The Decline of  the American Empire», «The Barbarian Invasions» και «Days of Darkness», χωρίς όμως να έχει σεναριακή συνάφεια ή ίδιους χαρακτήρες. Ως συνδετικό στοιχείο είναι το ύφος των ταινιών με το βερμπαλιστικό σενάριο, την θεατρικότητα του κειμένου, τα κοινωνικοπολιτικά σχόλια που γίνονται και τον ηθοποιό Remy Girard που παίζει στις τρείς από τις τέσσερις ταινίες. Η Πτώση της αμερικανικής αυτοκρατορίας σίγουρα δεν είναι αυτό που φαντάζεται κανείς, καθώς από τον τίτλο δύσκολα θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς ότι θα δει ένα γαλλόφωνο καναδικό δράμα για έναν διδάκτορα φιλοσοφίας που κλέβει τα λεφτά που έκλεψαν οι ληστές από ένα μαγαζί και στην συνέχεια τον κυνηγούν αστυνομικοί και μέλη της συμμορίας, έχοντας την βοήθεια μιας πόρνης. Η πλοκή που ξετυλίγεται είναι πολύ πιο αργοκίνητη από όσο θα μπορούσε και χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις καθώς η ταινία περισσότερο λειτουργεί ως μια συζήτηση παρά ως μια ταινία δράσης. Γι’ αυτό και έχει έντονη την θεατρική λογική, με τους ήρωες να κάνουν εκτεταμένους διαλόγους ή και μονολόγους, να μιλούν περί φιλοσοφίας ανακατεύοντας μέσα από Πλάτωνα και Αριστοτέλη μέχρι τον Ντόναλντ Τραμπ. Άλλωστε αυτό επιδιώκει περισσότερο, να αποτελέσει ένα σχόλιο για την κατάσταση στην Αμερική, όχι μόνο επί Τραμπ αλλά πολλώ δε μάλλον κατά την δική του διακυβέρνηση.

 Για να τα κατάφερνε όμως θα έπρεπε να έχει ένα πολύ πιο τολμηρό σενάριο και έτσι να γίνει ένα σατιρικό δράμα ή και κωμωδία επικρίνοντας τον αμερικάνικο καπιταλισμό και την παγκόσμια χρηματολαγνεία. Εντούτοις, το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο αφελές και επιδερμικό, αρκείται σε εύκολα τσιτάτα που δεν ασκούν καμία κριτική, ακολουθώντας περισσότερο την λογική της μη θέσης. Αυτάρεσκο σεναριακά, με ατάκες που το ίδιο το σενάριο τις προβάλλει ως έξυπνες και βαθυστόχαστες ενώ δεν κάνει κάτι παραπάνω από μια mainstream αμερικάνικη κωμωδία ή ντραμεντί με ανάλογο θέμα. Η αμερικάνικη αυτοκρατορία αντιπαραβάλλεται με την συμμορία που διψά για χρήματα και εξουδετερώνει αντιπάλους, με τον νεαρό να παίρνει τα λεφτά δυσφορώντας σε έναν κόσμο που δεν αναγνωρίζει την αξία του και που οι γνώσεις του δεν ανταμείβονται. Όλα αυτά τα εύστοχα κατά τα άλλα σχόλια, μιας όμως εκ του ασφαλούς αντικαπιταλιστικής ρητορικής, δεν δικαιώνονται στην πράξη και η μόνη πτώση που συντελείται είναι του ενδιαφέροντος του θεατή.

Πρώτη δημοσίευση: 1 Aug 2019, 12:50
Ενημέρωση: 8 Aug 2019, 04:24
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
Η πτώση της αμερικανικής αυτοκρατορίας (La chute de l'empire américain)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
127
Εταιρία διανομής: 
Release: 
1 Αυγούστου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tulip
19739
Feelgood
10351
Feelgood
5204
Feelgood
4809