Η ψυχή και το σώμα

on body and soul - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ο Έντρε και η Μαρία, δύο εσωστρεφείς άνθρωποι, δουλεύουν μαζί, όταν ανακαλύπτουν κατά τύχη ότι μοιράζονται το ίδιο όνειρο κάθε βράδυ. Αισθάνονται αμήχανοι, δύσπιστοι και φοβισμένοι. Τα όνειρα τους είναι τόσο έντονα και αληθοφανή, ώστε διστακτικά, θα δεχτούν αυτή την παράξενη σύμπτωση και θα επιδιώξουν να αναπαράγουν στο φως της ημέρας αυτά που έχουν δει το προηγούμενο βράδυ. Μια ταινία για τους φόβους και τις αναστολές του να “ανοίγεται" κανείς σε άλλους.

Άποψη: Μια αρκετά ιδιαίτερη, ενίοτε τρυφερή και γλυκιά, άλλοτε πολύ σκληρή, αλλά στον πυρήνα της εστιασμένη στις ανθρώπινες συμπεριφορές, ντραμεντί, με σκηνές που εκπλήσουν. Και κάποιες φορές ίσως απωθούν. Και τις περισσότερες μαγεύουν.

Οι σκηνές των ζώων στο σφαγείο με τις αντίστοιχες που βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον, δημιουργούν μια ανησυχητική αντίστοιξη ανασφάλειας που παντρεύει μαεστρικά τον ωμό ρεαλισμό με τον λυρισμό και συγκινεί.

Σε βαθμό που οι σχέσεις μεταξύ των «προβληματικών» πρωταγωνιστών της ταινίας μοιάζουν ήσσονος σημασίας, κάπως πιο προχειροβαλμένες, ίσως και ηθελημένα αμήχανες και πάλι όμως η μαεστρική σκηνοθετική ατιά της Ίλντικο Ενιέντι (με την ταινία να αποσπά την Χρυσή Άρκτο στο πρόσφατο Φεστιβάλ του Βερολίνου) να κατατμήσει την πολιτική ορθότητα σε στιγμές εμπλουτισμένες με έξυπνο και ιδιότροπο χιούμορ και να απογειώσει κάποια πλάνα αντλώντας  ποίηση από εκεί που δεν το περιμένεις, ενταμένα σε ένα πολυεπίπεδο σύμπαν ιδιαιτεροτήτων.

Πρώτη δημοσίευση: 14 Δεκ. 2017, 21:11
Ενημέρωση: 21 Δεκ. 2017, 06:59
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Η ψυχή και το σώμα (On body and soul)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
116
Εταιρία διανομής: 
Release: 
14 Δεκεμβρίου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos