Η πηγή των παρθένων

Η πηγή των παρθένων - κριτική ταινίας

Μια νεαρή κοπέλα, μια παρθένα με αγνή και άδολη ψυχή, πηγαίνει μαζί με την ζηλιάρα, παγανίστρια και έγκυο υπηρέτριά της να παραδώσει κεριά στην εκκλησία, κάτι που σύμφωνα με το τοπικό έθιμο, μόνο μια παρθένα μπορεί να το κάνει. Όμως, ο ναός βρίσκεται αρκετά μακριά από το αγρόκτημα της οικογένειάς της, ο δρόμος της είναι μακρύς, και κάποια στιγμή συναντά τρια άτομα, που στην αρχή νομίζει πως είναι απλώς κάποιοι άκακοι βοσκοί. Αν και η νεαρή μοιράζεται μαζί τους το φαγητό της, οι τρεις άντρες της επιτίθενται, την βιάζουν και την σκοτώνουν.

Το τραγικό, κατά κυριολεξία, στοιχείο στην υπόθεση είναι ότι οι δράστες ζητούν καταφύγιο αργότερα στη φάρμα όπου κατοικούν οι γονείς της αδικοχαμένης. Τόσο ο πατέρας της όσο και η μητέρα της, που υπεραγαπούσαν και καλομάθαιναν την μοναχοκόρη τους, τους δέχονται το σπιτικό τους, μέχρι που ανακαλύπτουν το φρικώδες έγκλημα. Τότε το δράμα φτάνει προς τη λύση του, προς την αιματηρή κάθαρση…

H ταινία σόκαρε τους θεατές όταν πρωτοπροβλήθηκε, πριν 61 χρόνια, για τη συγκλονιστική σκηνή του βιασμού της κοπέλας.

Με τη βοήθεια του σπουδαίου διευθυντή φωτογραφίας Σβεν Νίκβιστ, που γύρισε ασπρόμαυρα πλάνα σαν πίνακες, ο Mπέργκμαν δεν αναπαρέστησε με ενάργεια μόνο την εξωτερική πραγματικότητα της σουηδικής υπαίθρου, αλλά κυρίως αποκάλυψε τις ψυχές και τα πάθη των ανθρώπων που την κατοικούσαν.

*Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας

* Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας

Πρώτη δημοσίευση: 8 Δεκ. 2022, 01:57
Ενημέρωση: 15 Δεκ. 2022, 00:28
Τίτλος:
Η πηγή των παρθένων (Jungfrukällan)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
89
Εταιρία διανομής: 
Release: 
8 Δεκεμβρίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos