Η ωραία της ημέρας

Η ωραία της ημέρας - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Η Σεβερίν, η όμορφη αλλά ερωτικά ψυχρή σύζυγος ενός γιατρού, γίνεται πόρνη πολυτελείας σε οίκο ανοχής με το ψευδώνυμο Ωραία της ημέρας κι εκπληρώνει όλες τις σεξουαλικές φαντασιώσεις των πελατών της.

Άποψη: Την πιο ώριμη στιγμή της καριέρας του, τη γνωστή ως «Γαλλική περίοδο», την οποία εγκαινίασε «Το ημερολόγιο μιας καμαριέρας», ο πατέρας του σουρεαλιστικού κινηματογράφου παρέδωσε στο κοινό την ταινία «Η Ωραία της ημέρας», τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της φιλμογραφίας του.

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ζοζέφ Κεσέλ, το οποίο ο Μπουνιουέλ μεταμόρφωσε σε ένα σουρεαλιστικό αριστούργημα  πραγματοποιώντας μία ακόμη κινηματογραφική περιήγηση στο ανθρώπινο υποσυνείδητο.

Στο επίκεντρο βρίσκεται μία ευυπόληπτη και σκλαβωμένη από την πουριτανική ηθική αστή, η οποία αδυνατώντας να ολοκληρώσει ερωτικά με τον σύζυγό της βρίσκει καταφύγιο μαζί με τις σεξουαλικές φαντασιώσεις της στον οίκο ανοχής της Μαντάμ Αναΐς.  Εκεί, μακριά από την αποστειρωμένο συζυγικό κλοιό, αποενοχοποιείται και βιώνει τη σεξουαλική απελευθέρωση.

Μέσα από την κυκλική αφήγηση που αρχίζει και τελειώνει με ένα όνειρο της Σεβερίν ξεκινά ένα παιχνίδι ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία με τα όρια μεταξύ τους να καθίστανται δυσδιάκριτα. Από όσα βλέπει ο θεατής τελικά τι αποτελεί πραγματικό γεγονός και τι ερωτική φαντασίωση της ηρωίδας; Απάντηση δε δίνεται και όλα τα σενάρια είναι πιθανά.

Με όχημα την ιστορία της Σεβερίν και όπλα το γνώριμο σκωπτικό του χιούμορ και τη σαρκαστική ειρωνεία του ο Ισπανός σκηνοθέτης επιτίθεται για μία ακόμη φορά στην αστική τάξη χλευάζοντας τον πουριτανισμό και τη συμβατική ηθική της. Μία υποκριτική και επίπλαστη ηθική που πρεσβεύει τη φίμωση των ερωτικών παθών και των σεξουαλικών ορμών χάριν μίας καθωσπρέπει και αξιοπρεπούς συζυγικής ζωής.

Ξεχωρίζει ως νεαρή Σεβερίν η Κατρίν Ντενέβ που με κινηματογραφικούς παρτενέρ της τον Ζαν Σορέλ και τον Πιέρ Κλεμέντι μεταμορφώνεται με ερμηνευτική άνεση από απόμακρη ερωτικά σύζυγος ενός πετυχημένου γιατρού σε  βουτηγμένη στις σαδομαζοχιστικές ηδονές πόρνη πολυτελείας. 

Η αριστουργηματική ταινία του Λουίς Μπουνιουέλ που βραβεύτηκε με το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας επανακυκλοφορεί με ολοκαίνουργιες ψηφιακές κόπιες.        

Αναστασία Σταθά

Πρώτη δημοσίευση: 3 Ιουνίου 2021, 02:41
Ενημέρωση: 10 Ιουνίου 2021, 02:26
Τίτλος:
Η ωραία της ημέρας (Belle de jour)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
100
Εταιρία διανομής: 
Release: 
3 Ιουνίου 2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
42992
Feelgood
18784
Neo
2440
Zone of interest, από την Spentzos Zone of interest, από την Spentzos