Η μπαλάντα της λευκής αγελάδας

Η μπαλάντα της λευκής αγελάδας - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Η ζωή της Μίνας ανατρέπεται όταν μαθαίνει ότι ο σύζυγός της, ο Μπαμπάκ, αποδείχτηκε αθώος για το έγκλημα για το οποίο εκτελέστηκε. Οι αρχές απολογούνται για το λάθος τους και προσφέρουν αποζημίωση, αλλά τότε η Μίνα ξεκινά μια βουβή μάχη κόντρα σ’ ένα κυνικό σύστημα για το καλό της ίδιας και της κόρης της.

Όταν ξεμένει από χρήματα, ένας άγνωστος με το όνομα Ρεζά χτυπάει την πόρτα της, λέγοντας ότι έχει έρθει για να ξεπληρώσει το χρέος του στον Μπαμπάκ. Η Μίνα στην αρχή είναι επιφυλακτική, αλλά αφήνει όλο και περισσότερο τον Ρεζά στη ζωή της, αγνοώντας το μυστικό που τους συνδέει. 

Άποψη: O ιρανικός κινηματογράφος έχει μια μακρά παράδοση στο ανθρωποκεντρικό σινεμά, στην δύναμη του ατόμου απέναντι στην εξουσία οποιασδήποτε μορφής και απόχρωσης και στην ισχύ των ανθρώπινων δεσμών. Οι Behtash Sanaeeha και Maryam Moqadam σκηνοθετούν το πορτρέτο μιας γυναίκας σε μια κοινωνία που την έχει αναγκάσει να είναι βουβή, ούσα γυναίκα, που όμως βρίσκει την φωνή της ακόμα και μέσα από τις σιωπές της.

Η σκηνοθέτρια Moqadam που κρατά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Μίνας θέτει δύο αντίπαλους πόλους.

Από την μία η εξουσία που σφάλλει, θέτοντας έτσι, έστω και έμμεσα και όχι τόσο βροντερά, την θανατική ποινή υπό την κρίση του θεατή, κατά πόσο μπορεί να ισχύει ακόμα σε μερικά κράτη, όπως στο Ιράν, όταν η  ποινή σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μη αναστρέψιμη.

Από την άλλη, μια γυναίκα που βρίσκει το θάρρος, ήρεμα και χαμηλότονα, χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις και βίαιες συμπεριφορές, να ορθώσει το ανάστημά της, ζητώντας εξηγήσεις για το ολέθριο λάθος εις βάρος του άντρα της και πατέρα του παιδιού της. Ο αρχικός υπόκωφος θρήνος μετατρέπεται σε μια πνιγηρή κραυγή απόγνωσης  και ένστασης στα όσα αποφασίζουν «κάποιοι» εκ μέρους όλων.

Ένα δράμα χαρακτήρων, με την κεντρική ηρωίδα να περνά διάφορα συναισθηματικά στάδια στα οποία συνοδοιπόρος και ταυτόχρονα αιτία πυροδότησής του είναι ο άγνωστος Ρεζά. Όπως ο συμπατριώτης τους Φαρχαντί, έτσι και οι δύο σκηνοθέτες, στήνουν αργά και μεθοδικά, αν και ορισμένες φορές κάπως άνευρα, μια ιστορία όχι εκδίκησης αλλά ανακάλυψης μέσα από μυστικά που έχουν θαφτεί στο παρελθόν και με αφετηρία ένα δυσάρεστο γεγονός βγαίνουν στην επιφάνεια.

Ένα αιφνίδιο τέλος θα έρθει να ταράξει τα νερά της πλοκής, δίνοντάς της την απαιτούμενη ένταση που χρειαζόταν η αλήθεια είναι λίγο νωρίτερα. Ένα οικογενειακό δράμα, ένα ψυχογραφικό θρίλερ μυστηρίου και συνάμα μια μελάτη των κοινωνικών θεσμών και ανθρώπινων σχέσεων με φόντο το Ιράν του σήμερα αλλά και πολλά άλλα πέραν αυτού.

Πρώτη δημοσίευση: 10 Μαρτίου 2022, 02:23
Ενημέρωση: 17 Μαρτίου 2022, 01:40
Τίτλος:
Η μπαλάντα της λευκής αγελάδας (Ghasideyeh gave sefid)
Είδος: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
105
Εταιρία διανομής: 
Release: 
10 Μαρτίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos