Η κόκκινη χελώνα

η κοκκινη χελωνα

To ιαπωνικό Studio Ghibli, που έχει αναπόσπαστα συνδεθεί με τον Χαγιάο Μιγιαζάκι επιστρέφει, για πρώτη φορά με μια συμπαραγωγή εκτός ιαπωνικών συνόρων. Το animation “Η κόκκινη χελώνα” (La tortue rouge) αποτελεί τη γαλλική συνεργασία της εταιρείας παραγωγής και το σκηνοθετικό ντεμπούτο μεγάλης μήκους ταινίας του Ολλανδού Michaël Dudok de Wit, ο οποίος ήδη από τις δύο μικρού μήκους ταινίες του (The Monk and the Fish, 1994, Father and Daughter, 2001) εντυπωσίασε δημιουργούς και κριτικούς και απέσπασε από βραβείο Cesar ως και Όσκαρ.

Ένας άγνωστος ναυαγός παλεύει με τη φύση από την πρώτη κιόλας σκηνή. Με κομψότητα αλλά και αδρά βιαιότητα, θαλασσοδέρνεται και ξεβράζεται ηττημένος από την άγρια ομορφιά των φυσικών στοιχείων σε ένα νησί, που κατοικείται μόνο από καβούρια και χελώνες. Μάταια θα προσπαθήσει να φτιάξει τη σχεδία του ξανά και ξανά, για να φύγει από το νησί. Ένας μυστηριώδης γδούπος κατευθείαν από τα έγκατα της θάλασσας θα την καταστρέφει αέναα κι αδυσώπητα. Μέχρι που μία μέρα, θα ανακαλύψει ποιος είναι ο υπαίτιος, θα πάρει την εκδίκησή του, μόνο για να ξυπνήσει την επομένη με μία ασύλληπτη έκπληξη.

Η ιστορία αισθάνεται οικεία αλλά συνάμα διαφορετική. Το αξιοθαύμαστο δημιούργημα του Michaël Dudok de Wit δεν βγάζει μιλιά, κι όμως, είναι λες και ουρλιάζει σιωπηρά, κατευθείαν στην καρδιά μας. Από τις σπάνιες κινηματογραφικές στιγμές, που λέγονται τόσα, με τέτοιον πηγαίο αλλά και απλό τρόπο. Η φαντασία πηγαίνει χέρι χέρι με την πραγματικότητα, και ξετυλίγει το μυστηριακό της πέπλο, σαν ένα αθώο λουλούδι. Δεν προδιαθέτει, δεν εκβιάζει ούτε συναισθήματα, ούτε συμπεράσματα, ούτε αντιδράσεις. Όλα προκύπτουν αβίαστα και φυσικά. Ο θεατής βουτάει σε έναν μαγικό διαφορετικό κόσμο, μόνο για να ανακαλύψει πως βρισκόταν ήδη σε αυτόν, κι ας μην θυμάται από πότε.

Καμία λέξη δεν αρθρώνεται, κανένα όνομα δεν δίνεται, ούτε ιδιαιτέρως λεπτομερής πλοκή. Η αφήγηση δεν έχει λύση, γιατί είναι σαν αυτή να προϋπάρχει η λύση της, κάπου εντός μας, ξεχασμένη. Η ταινία κρατά μόλις 80 λεπτά, αλλά βγαίνοντας από το σινεμά, θα νιώσει κανείς λες και είδε μπρος του μία ολόκληρη ζωή από χιλιάδες διαφορετικά οπτικά πεδία. Οι ήχοι της φύσης περιπλέκονται στην αριστουργηματική μουσική του Laurent Perez del Mar και αυτό που δημιουργείται είναι ομορφιά• ομορφιά αναλγητική, ομορφιά συγκινητική, ομορφιά ειλικρινής και καθηλωτική.

Πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν γι’ αυτή τη δημιουργία. Όμως, η κόκκινη χελώνα δεν μιλά. Μας κάνει να νιώσουμε χωρίς ίχνος λέξεων. Χωρίς ίχνος προσποιητής προσπάθειας. Έτσι της χρωστάμε κι εμείς δύο πράγματα• τη σιωπή μας και την ειλικρίνεια της ψυχής μας.

Δημοσίευση: 23 Δεκ. 2016, 11:53
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
Η κόκκινη χελώνα (La tortue rouge)
Έτος: 
Διάρκεια: 
80
Εταιρία διανομής: 
Release: 
22 Δεκεμβρίου 2016
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Honey Boy

Honey Boy

Σύνοψη: Ο 22χρονος ηθοποίος Otis (Λούκας Χέτζες) βρίσκεται σε κέντρο αποτοξίνωσης μετά από μια...
19 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Village
43120
Feelgood
22124
Tanweer
13390
Odeon
12990
Tanweer
11429