Η ιστορία μιας μυθιστοριογράφου

Η ιστορία μιας μυθιστοριογράφου - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Μια διάσημη συγγραφέας συναντά δυο παλιούς γνώριμους. Μια ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου που πλέον έχει φύγει από την Σεούλ και μένει σε μια μικρή πόλη και έναν διάσημο σκηνοθέτη που θα αναλάμβανε την μεταφορά βιβλίου της στο σινεμά, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Τυχαία συναντά μια νεαρή και διάσημη ηθοποιό με την οποία συνδέεται άμεσα και της δημιουργείται η ιδέα να κάνει ταινία με εκείνη ως πρωταγωνίστρια.  

 

Άποψη: O Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης Hong Sang-soo, επιστρέφει με την Αργυρή Άρκτο της κριτικής επιτροπής στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου για το The Novelist’s Film, που όπως λέει και ο τίτλος, αφορά μια συγγραφέα λογοτεχνικών βιβλίων που στρέφεται στο σινεμά και αποφασίζει να γυρίσει  μια ταινία μικρού μήκους, έπειτα από την καθοριστικής σημασίας, ως φαίνεται, συνάντησή της με την ηθοποιό Kilsoo.

Μια ασπρόμαυρη ελεγεία στην ίδια την ζωή και την καθημερινότητά της αλλά και στην ανάγκη για δημιουργία. 27η ταινία για τον σκηνοθέτη της απλότητας και των τρυφερών και φιλοσοφημένων συζητήσεων. Γυναίκες που επιστρέφουν σε παλιούς γνώριμους ή που συναντούν καινούργιες παρέες που επανανοηματοδοτούν την ζωή τους είναι σταθερό μοτίβο της δουλειάς του σκηνοθέτη.

Εν προκειμένω, μια μεσήλικη γυναίκα που βρίσκεται σε ένα δημιουργικό τέλμα και το ξεπερνά με νέα βήματα και νέους ανθρώπους μέσα από συζητήσεις γύρω από τραπέζια σχετικά με την τέχνη -λογοτεχνία και κινηματογράφο-, την ζωή, την σημασία των ανθρώπινων σχέσεων, σκηνές βγαλμένες και από άλλες ταινίες του δημιουργού (η σκηνή στο εστιατόριο θυμίζει αντίστοιχη στο Introduction).

Η ευαισθησία του απέναντι στους ανθρώπους είναι μοναδική, όπως και η πίστη του στην ειλικρίνεια και στην αλήθεια, στην αγάπη και στην δημιουργικότητα. Η μούσα του, Kim Min-hee (έχει βραβευτεί για την ερμηνεία της στην Μπερλινάλε το 2017 για το On the Beach at Night Alone του Sang-soo) συναντά την τηλεοπτική ηθοποιό Lee Hye-young με την οποία ο σκηνοθέτης συνεργάστηκε για πρώτη στην ακριβώς προηγούμενη ταινία του και συνδημιουργούν ένα τρομερό δίδυμο. Το συνδημιουργούν διότι η παρουσία τους είναι καταλυτική στην ίδια την δημιουργία των ρόλων που γίνονται κομμάτι του εαυτού τους.

 Άλλωστε, ο ρεαλισμός του Sang-soo είναι σαρωτικός και για να σταθούν θα πρέπει και εκείνες να δώσουν ερμηνείες που να μοιάζουν σχεδόν αυτοσχεδιαστικές. Από τις καλές ταινίες του παραγωγικότατου σκηνοθέτη, ένα μικρό ποίημα σε ελεύθερο στίχο και με ελεύθερο πνεύμα.

Πρώτη δημοσίευση: 29 Δεκ. 2022, 03:28
Ενημέρωση: 5 Ιαν. 2023, 04:10
Τίτλος:
Η ιστορία μιας μυθιστοριογράφου (The novelist's film)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
92
Εταιρία διανομής: 
Release: 
29 Δεκεμβρίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10803
Feelgood
9499
Feelgood
7800
Feelgood
6799
Tanweer
6792
Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos