Broadway 2022

Η γεύση της απιστίας

Η γεύση της απιστίας - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Στα ηνία του μοδάτου εστιατορίου PURI είναι η Μάγκι και ο Κάρστεν: εκείνη είναι ανθρωπολόγος με ειδικότητα στα γεύματα και έχει δημιουργήσει το μοναδικό περιβάλλον του εστιατορίου, εκείνος είναι διάσημος σεφ.

 Η επαγγελματική τους επιτυχία ως ακατανίκητου ζευγαριού της γκουρμέ σκηνής μπορεί να συγκριθεί μόνο με την προσωπική τους ευτυχία, που έχει συμπληρωθεί με δύο υπέροχα παιδιά. Οι δυο τους μοιάζουν να τα έχουν όλα, ή μάλλον σχεδόν όλα: το περιβόητο αστέρι Michelin ακόμη τους διαφεύγει και το ζευγάρι μοιάζει αποφασισμένο να θυσιάσει τα πάντα για να πετύχει το όνειρό του.

Ώσπου μια μέρα, ο Κάρστεν λαμβάνει ένα γράμμα που γράφει ότι η γυναίκα του αγαπά άλλον. Ποιος έστειλε το γράμμα και γιατί;

Άποψη: Μια δανέζικη ταινία με γερά ονόματα αλλά καθόλου γερή βάση, κάτι που αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν αρκούν τα ονόματα που βλέπει κανείς στα χαρτιά, ώστε να προκύψει καλή ταινία. Ο σκηνοθέτης Christoffer Boe, που βραβεύτηκε με Χρυσή Κάμερα στις Κάννες για την πρώτη του ταινία, το μαγευτικό Reconstruction το 2003 και έκτοτε συχνά πυκνά τον βλέπουμε σε φεστιβάλ του κόσμου να κερδίζει και κάποιο βραβείο, επιστρέφει (έπειτα από μια σύντομη ενασχόληση με την τηλεόραση) στον κινηματογράφο σε μια ταινία που πρωταγωνιστεί ο Δανός (διάσημος από το Game of Thrones) Nikolaj Coster-Waldau και η Katrine Greis-Rosenthal που γνωρίσαμε μέσα από το Kursk του επίσης Δανού σκηνοθέτη Thomas Vinterberg.

Η Γεύση της Απιστίας δεν είναι παρά ένα love story αντιθέσεων και απιστιών με μια food porn αισθητική να συνοδεύει κάθε πλάνο. Μια ιστορία που δεν είναι ακριβώς επικεντρωμένη στον κόσμο της γαστρονομίας για τους φανς της μαγειρικής και των Master Chef, δεν είναι ούτε μυστηριώδης όσον αφορά το τι γίνεται μεταξύ του ζευγαριού, αλλά ούτε και ιστορία αγάπης, μιας και ποτέ δεν νιώθεις τους ήρωες ως πραγματικούς ή έστω ενδιαφέροντες. Οι δύο ηθοποιοί δεν επικοινωνούν επαρκώς μεταξύ τους με αποτέλεσμα να μοιάζουν μέλος ενός διαφορετικού ζευγαριού ο καθένας και ίσως τμήμα διαφορετικής ιστορίας.

Επιπλέον, η ταινία χάνει το μεγάλο χαρτί της που είναι το κυνήγι προς την δόξα και οι θυσίες που απαιτούνται. Για να κερδίσουν το Michelin θα κάνουν τα πάντα, θα γίνουν αυστηροί και αδίστακτοι, μόνο που δεν το βλέπουμε ή δεν το αντιλαμβανόμαστε όπως θα το είχε στο μυαλό του ο σκηνοθέτης.

Άλλωστε, πολλές φορές στο σινεμά έχει αποδειχθεί ότι μια ιδέα όσο ωραία και αν φαντάζει κλεισμένη μέσα στους στενούς διαδρόμους του μυαλού μας, άλλο τόσο απογοητευτική μπορεί να αποδειχθεί στην πραγμάτωσή της, όχι απαραίτητα επειδή κάτι μπορεί να πάει στραβά, αλλά επειδή απλώς μπορεί να μην ενδιαφέρει κάποιον ιδιαίτερα.

Ο Boe δεν στέκεται πολύ πάνω από τους ήρωές του. Είναι σαν ένας μεγάλος, δεσποτικός αρχι-σεφ που έχει πετάξει τους μάγειρές του στην κουζίνα να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Και οι ήρωές του δεν λένε ποτέ να βγουν από εκεί.

Πρώτη δημοσίευση: 5 Aug 2021, 16:15
Ενημέρωση: 12 Aug 2021, 00:45
Τίτλος:
Η γεύση της απιστίας (Smagen af sult)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
104
Εταιρία διανομής: 
Release: 
5 Αυγούστου 2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο