Η εξαφάνιση του Προέδρου

Η εξαφάνιση του Προέδρου - κριτική ταινίας

Σύνοψη: 1920. Ενάντια σε κάθε πιθανότητα, ο Πολ Ντεσανέλ, ένας ιδεαλιστής άγνωστος στο ευρύ κοινό, εκλέγεται Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Τα πρώτα του βήματα στην εξουσία είναι εντυπωσιακά, κάνοντας μερικές τολμηρές προτάσεις: κατάργηση της θανατικής ποινής, δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες!

Όμως, ο κυνισμός του πολιτικού κόσμου, τα θεσμικά παιχνίδια και η αγριότητα των ΜΜΕ βρίσκονται απέναντί του. Ένα βράδυ, πέφτει από το τρένο και εξαφανίζεται... Όλος ο κόσμος αναρωτιέται: Τι απέγινε ο Γάλλος Πρόεδρος;

Άποψη: Το Cocaine Bear της προηγούμενης εβδομάδας βασίστηκε σε ένα γεγονός-τραγέλαφο μιας αρκούδας που καταναλώνει κοκαΐνη μη μπορώντας να χτίσει το στάτους μιας all time classic calt ταινίας, ενώ το γαλλικό Η Εξαφάνιση του Προέδρου βασίζεται επίσης σε ένα κωμικοτραγικό πραγματικό γεγονός, ενός προέδρου της Γαλλίας που μυστηριωδώς εξαφανίζεται από το τρένο.

Όμως και οι δυο ταινίες απέδειξαν πως το να πάρεις ένα ανέκδοτο-έστω και βγαλμένο από την ζωή-και να το απλώσεις σε μιάμιση με δύο ώρες δεν αρκεί για να γίνει ταινία. Ο Τίγρης και ο Πρόεδρος, όπως είναι η ακριβής μετάφραση του γαλλικού τίτλου, με τίγρη να εννοούν τον Γάλλο πολιτικό και πρωθυπουργό της Γαλλίας, Ζορζ Κλεμανσό, μιας και το παρατσούκλι ήταν «πατέρας της νίκης» και «τίγρη», και πρόεδρο τον για λίγους μήνες πρόεδρο της Γαλλίας, Πολ Ντεσανέλ.

Ως μια κλασική mainstream γαλλική ταινία, δεν αποφεύγει τον ακαδημαϊσμό, το εύκολο χιούμορ, την χρονική παράθεση γεγονότων για το πώς κατέληξε ο Ντεσανέλ στην εξαφάνιση αρχίζοντας ένα χρόνο νωρίτερα με την προσπάθεια του Κλεμανσό να γίνει πρόεδρος. Ο Jean-Marc Peyrefitte μετατρέπει την ιστορία σε μια μάχη ιδεαλισμού και κυνικού καπιταλισμού, μοιάζοντας με γαλλική καρικατούρα σε εφημερίδα του 19ου αιώνα, όπως αυτές που έκανε ο Ντομιέ και λιγότερο με μια ιστορία που αναφέρεται σε αληθινά πρόσωπα.

Από την άλλη βέβαια, ακριβώς επειδή η ταινία είναι κωμωδία, μιας και βασίζεται σε μια ιδιάζουσα πολιτική στιγμή, είναι τουλάχιστον υπερβολική η αντίδραση μερικών κύκλων στην Γαλλία για τον τρόπο που παρουσιάζεται ο Κλεμανσό.

Πράγματι η ταινία σαφώς παίρνει θέση υπέρ του Ντεσανέλ μιας και τον παρουσιάζει ως έναν άνθρωπο που παρότι και εκείνος μεγάλος ηλικιακά είναι, έχει νεωτεριστικές θέσεις και προσπαθεί να εκσυγχρονίσει την Γαλλία, να χτίσει ένα κοσμικό κράτος μακριά από αγκυλώσεις του παρελθόντος όπως η θρησκεία, η κοινωνία, η θέση της γυναίκας, τα δικαιώματα των αγροτών και των εργατών, με τον Κλεμανσό να εκπροσωπεί την παλιά φρουρά που αντιδρά. Ωστόσο η πραγματικότητα δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτό, παρόλα τα θετικά που μπορεί να προσκόμισε στην Γαλλία η διακυβέρνηση Κλεμανσό.

Ο Andre Dussollier αναδεικνύεται σε έναν εξαιρετικό Τίγρη και ο Jacques Gamblin σε έναν πολύ σύγχρονο, τωρινό σχεδόν Πρόεδρο, παρότι η ίδια η ταινία έχει μείνει σε έναν παλιό γαλλικό κινηματογράφο, με διάφορα προβλήματα από την ποιότητα του ήχου μέχρι την σεναριακή κενότητα ενός παραφουσκωμένου ανέκδοτου.

Πρώτη δημοσίευση: 9 Μαρτίου 2023, 02:57
Ενημέρωση: 16 Μαρτίου 2023, 00:35
Τίτλος:
Η εξαφάνιση του Προέδρου (The Tiger and the President)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
98
Εταιρία διανομής: 
Release: 
9 Μαρτίου 2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos