The Holdovers

ΝΕΑ ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ

Ο Αλεξάντερ Πέιν επιστρέφει σε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα: να αφηγείται γλυκόπικρες ιστορίες με πρωταγωνιστές καθημερινούς και συνάμα αντισυμβατικούς ήρωες που έρχονται κοντά παρά τις διαφορές τους:

The Holdovers - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Βρισκόμαστε σ’ ένα ιδιωτικό αμερικανικό κολέγιο, στα τέλη της δεκαετίας του ‘60. Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι προ των πυλών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι μαθητές του θα επιστρέψουν στα σπίτια τους για τις γιορτές. Κάποιοι θα μείνουν πίσω, υπό την επιτήρηση του μισητού και στρυφνού καθηγητή ιστορίας Πολ Χάναμ (Πολ Τζιαμάτι). Έτσι, η παλιά και η νέα γενιά θα συγκρουστούν με φόντο το χιονισμένο τοπίο της Μασαχουσέτης.

Γνώμη: Ο ελληνικής καταγωγής Αλεξάντερ Πέιν, έξι χρόνια μετά τον «Μικρόκοσμο» (το πιο φιλόδοξο project του που όμως δεν γνώρισε καλλιτεχνική ή εμπορική επιτυχία), επιστρέφει στην καρέκλα του σκηνοθέτη για «Τα Παιδιά του Χειμώνα» και σε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα: το να αφηγείται γλυκόπικρες ιστορίες με πρωταγωνιστές καθημερινούς και συνάμα αντισυμβατικούς ήρωες που έρχονται κοντά παρά τις διαφορές τους.

Ο Πέιν, μέσα από ταινίες όπως το «Πλαγίως» και το «Nebraska», έχει αποδείξει ότι είναι ένας ευφυής ανατόμος της αμερικανικής κοινωνίας, και με «Τα Παιδιά του Χειμώνα» επιστρέφει στον χώρο του σχολείου, 25 ολόκληρα χρόνια μετά το «Σκάνδαλα στα Θρανία», για να σατιρίσει τα κακώς κείμενα του εκπαιδευτικού συστήματος, να θίξει τον συστημικό ρατσισμό που δεκαετίες αργότερα είναι ακόμα στον πυρήνα του και να πει ένα χαμηλόφωνο αντίο σε μια εποχή που έμοιαζε πολλά υποσχόμενη, αλλά της οποίας τα όνειρα δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Μπορεί, βέβαια, να μην πρωτοτυπεί, ούτε αφηγηματικά ούτε σεναριακά, καθώς το εύρημα των αταίριαστων χαρακτήρων που αναγκάζονται να συμβιώσουν είναι ένα από τα πιο διαχρονικά στην ιστορία του κινηματογράφου, αλλά μπολιάζει το εγχείρημά του με αυτή τη χαρακτηριστική φροντίδα του που δύσκολα σε αφήνει ασυγκίνητο.

Έχει, βέβαια, για άλλη μια φορά στο πλευρό του τον Πολ Τζιαμάτι («Πλαγίως»), ο οποίος αναμενόμενα δίνει τα ρέστα του στον ρόλο του μοναχικού και δύστροπου καθηγητή ιστορίας, ο οποίος έχει θωρακίσει τον εαυτό του πίσω από αρχαία ρητά και στοίβες βιβλίων, αλλά η καρδιά της ταινίας είναι αναμφισβήτητα η υποψήφια για Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου Ντα'Βάιν Τζόι Ράντολφ («My Name is Dolemite»), στον ρόλο της μαγείρισσας του κολεγίου που έχει χάσει τον μονάκριβο γιο της στον πόλεμο του Βιετνάμ. Μαζί με τον πρωτοεμφανιζόμενο Ντόμινικ Σέσα, που υποδύεται τον αντιδραστικό μαθητή που μένει στο κολέγιο για τις γιορτές, φτιάχνουν ένα αξιαγάπητο τρίο που υπενθυμίζει ότι καμιά φορά η «οικογένεια» δεν μόνο αυτή στην οποία γεννήθηκες, αλλά αυτή που φτιάχνεις.

Κι αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να σας ζεστάνει την καρδούλα ένα κρύο βράδυ που θέλετε να πάτε σινεμά!

Πρώτη δημοσίευση: 25 Ιαν. 2024, 13:20
Ενημέρωση: 1 Φεβ. 2024, 03:36
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The Holdovers (Τα παιδιά του χειμώνα)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
133
Εταιρία διανομής: 
Release: 
25 Ιανουαρίου 2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The Human Voice

The Human Voice

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Το μακρινό 2020, στην εποχή όπου στην ζωή και την καθημερινότητά μας εισήχθη ο...
16 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10896
Feelgood
7662
Rosebud.21
7410
Feelgood
6344
Joika, από την Spentzos Joika, από την Spentzos