Χάρηκα που σας γνώρισα

Χάρηκα που σας γνώρισα - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ο Πολ, ένας 45χρονος εισοδηματίας, ερωτεύεται την Άβα, μια νεαρή υπάλληλο του μετρό. Αποφασίζει να την παντρευτεί, αλλά η μητέρα του έχει διαφορετική άποψη επί του θέματος και προσλαμβάνει έναν ντετέκτιβ για να αποδείξει ότι η Άβα απατά τον γιο της.

Άποψη: Η ταινία θα μπορούσε εύκολα να αποδοθεί στη χώρα μας ως “Η Γαλλίδα πεθερά”.

H κωμωδία του Αντονίν Περετζάτκο έχει για πρωταγωνίστρια μια κακιά πεθερά, τον ρόλο της οποίας υποδύεται η υπέροχη Ζοσιάν Μπαλασκό.

Λίγο σουρεάλ και αρκετά συμπαθητική, η ταινία αφήνει από την αρχή αιχμές για την ηθική υποκρισία της ανώτερης τάξης, με αναφορές και στη σύγχρονη γαλλική επικαιρότητα από τον Μακρόν μέχρι τα Κίτρινα Γιλέκα.

Ο Αντονίν Περετζάτκο, σκηνοθέτης επίσης της ταινίας “Το Κορίτσι της Επανάστασης”, εμπνεύστηκε τo “Χάρηκα που σας γνώρισα” από το διήγημα “Il faut un héritier” της Νοέλ Ρενόντ και επιδιώκει να… ξεσκεπάσει με το έργο του μια κοινωνία όπου η ελπίδα να γίνεις πλούσιος μοιάζει να υπερβαίνει την επιθυμία για κοινωνική δικαιοσύνη.

Η νεαρή, φτωχή πρωταγωνίστρια δεν έχει πολιτική συνείδηση. Από τύχη διεισδύει σε αυτήν την οικογένεια και οι κοινωνικές ανισότητες δεν φαίνεται να την αφορούν.

Η Αναΐς Ντεμουστιέ συγκινεί με μια γλυκιά αθωότητα αλλά και αμπαλοσύνη -όπως θα λέγαμε. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τη χαρακτηριστική, ρομαντική συστολή του Φιλίπ Κατρίν. Η Μπαλασκό είναι ιδανική στον ρόλο της μητέρας, που θυμίζει καρικατούρα από τις παλιές ελληνικές ταινίες ή πιο πρόσφατες σειρές, όπως αυτή που προαναφέρθηκε. “Mητέρα-Βασίλισσα” αποκαλείται στην ταινία και η κόντρα με τη Άβα αν και άνισα υπέρ της στην αρχή τής γυρίζει μπούμερανγκ, δίνοντας μια μικρή δικαίωση στις απανταχού ταλαιπωρημένες από τις πεθερές τους νύφες.

Ωστόσο, η παράνομη σχέση της Άβα είναι κάπως χλιαρή και μας απογοητεύει όσο απογοητεύει και εκείνη.

Το σενάριο θα μπορούσε να ήταν πιο witty -όπως θα αναμέναμε από μια κωμωδία τέτοιους είδους- και η πλοκή θα “έπαιρνε” να γίνει λίγο πιο έντονη, πιο ενδιαφέρουσα.

Συνολικά, το “Χάρηκα που σας γνώρισα” είναι ένα ευχάριστο ρετρό διάλειμμα. Του λείπει, όμως, το κάτι παραπάνω που θα έκανε τον θεατή να σηκωθεί από τον καναπέ και να φτάσει μέχρι την κινηματογραφική αίθουσα για να το απολαύσει.

Πρώτη δημοσίευση: 8 Σεπτεμβρίου 2022, 02:53
Ενημέρωση: 15 Σεπτεμβρίου 2022, 00:34
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Χάρηκα που σας γνώρισα (La pièce rapportée)
Είδος: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
86
Εταιρία διανομής: 
Release: 
8 Σεπτεμβρίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The infernal machine

The infernal machine

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Ένας απομονωμένος συγγραφέας βγαίνει από το κρυφτό όταν αρχίζει να λαμβάνει ατελείωτα γράμματα...
2 ώρες