H συνωμοσία του Καϊρου

H συνωμοσία του Καϊρου - κριτική ταινίας

O Άνταμ κερδίζει μια θέση στο Πανεπιστήμιο Αλ-Αζχάρ, το επίκεντρο της εξουσίας του σουνιτικού Ισλάμ. Λίγο μετά την άφιξή του στο Κάιρο, ο θρησκευτικός ηγέτης του πανεπιστημίου -ο Μεγάλος Ιμάμης- καταρρέει και πεθαίνει μπροστά στους μαθητές του. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την αρχή μιας μάχης με σκοπό την απόκτηση της θέσης του, ενώ ο Άνταμ γίνεται σύντομα πιόνι στην αδίστακτη διαμάχη επικράτησης μεταξύ της θρησκευτικής και της πολιτικής ελίτ της Αιγύπτου.

Ένα slow burn, αρκετά λεπτομερές στην έκφραση και αξιοποίηση των συναισθημάτων του και εύστοχο στην κριτική του, θρίλερ συνωμοσίας από έναν (μισό) Αιγύπτιο δημιουργό που μας είχε προειδοποιήσει με το καλοδουλεμένο «Nile Hilton Incident».

Ο Ταρίκ Σαλέχ χτίζει μεθοδικά μια ατμόσφαιρα καχυποψίας, με την απειλή να υποφόσκει παντού για τον γιό του ψαρά που πάει στο κορυφαίο θρησκευτικό «πανεπιστήμιο» της χώρας για να διδαχθεί τις ισλαμικές γραφές και μπλέκει σε ένα κυβερνητικό παιχνίδι κατασκοπίας.

Εδώ τα ασφυκτικά καδραρίσματα λείπουν, η πομπώδης μουσική απουσιάζει παντελώς και μας συστήνει έναν «κατάσκοπο» πολύ διαφορετικό από ότι έχουμε συνηθίσει.

Η πολιτική ηγεσία μέσω των μυστικών της υπηρεσιών θέλει να καθορίσει τον επόμενο θρησκευτικό ηγέτη που θα εκλεγεί και έχει σκοπό να κάνει ότι χρειαστεί.

Συνωμοσίες, μυστικά, φόνοι, ένα ξεκάθαρο πολιτικό σχόλιο (που σίγουρα για να αρθρωθεί, βοήθησε το γεγονός ότι το φιλμ δεν γυρίστηκε στην Αίγυπτο), ένας σταθερός ρυθμός χωρίς εξάρσεις και ένας πρωταγωνιστής που προέκυψε από πολύ εύστοχο και διορατικό κάστινγκ, συνθέτουν ένα πολύ ενδιαφέρον κινηματογραφικό ψηφιδωτό που δεν θα σας αφήσει αδιάφορους μέχρι το τέλος, όπου ίσως σας απογοητεύσει.

Αν και σίγουρα δεν θα έβλαπτε μια πιο «θριλερική» ματιά στα τεκταινόμενα με ένα διαφορετικής συλλογιστικής μοντάζ, ωστόσο η καλοστημένη ίντριγκα και το ευέλικτο σενάριο μαζί με την κοφτερή ματιά του Σαλέκ, δεν σε αφήνουν να χαλαρώσεις.

Δυστυχώς όμως το τέλος φαντάζει υπερβολικά απλοϊκό. Η δύναμη της θρησκευτικής πίστης έρχεται να δώσει τη λύση και να χαράξει την πορεία του επιλόγου κάπως βολικά και εντελώς παράταιρα σε σχέση με τον κόπο που αφιέρωσε το φιλμ για να φτάσει ως εκεί.

Σημείωμα σκηνοθέτη Ταρίκ Σαλέχ

Πρώτη δημοσίευση: 22 Δεκ. 2022, 13:27
Ενημέρωση: 29 Δεκ. 2022, 03:29
Συντάκτης: 
Τίτλος:
H συνωμοσία του Καϊρου (Boy from heaven)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
126
Εταιρία διανομής: 
Release: 
22 Δεκεμβρίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Scoop

Scoop

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα, αυτό το δράμα παρουσιάζει εκ των έσω πώς οι...
17 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos