Γλυκιά απόδραση

comme un avion - κριτική ταινίας

Σουρεαλιστική κωμωδία που κέρδισε το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο φετινό 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, σκηνοθετημένη από τον Bruno Podalydès ο οποίος υπογράφει το σενάριο και κουβαλάει το ψυχολογικό φορτίο του πρωταγωνιστή (τριπλή «απειλή»). 

Ειδικότερα, ενσαρκώνει έναν άντρα σε κρίση μέσης ηλικίας που δεν είναι ικανοποιημένος από τη ζωή του και δηλώνει λάτρης της αεροπορίας , αν και δεν έχει πιλοτάρει ποτέ.  Από σύμπτωση (ένα συναδελφικό παιχνίδι λέξεων) ανακαλύπτει το κayak που του εξάπτει την περιέργεια και αποφασίζει ν’ ανταλλάξει το παλιό του όνειρο με ένα νέο, πιο ρεαλιστικό και απτό. Στο πλευρό του η γυναίκα του, την υποδύεται η Sandrine Kiberlain, που υποστηρίζει το νέο του πάθος.

O βραβευμένος Bruno Podalydès πλάθει το αυτάρεσκο πορτρέτο του ήρωα που κωπηλατεί στα καθαρά τρεχούμενα νερά στην προσπάθειά του ν’ αποδράσει από τα βάρη της ρουτινιασμένης ζωής του. Όσο κυλάει όμως η ώρα εξατμίζεται το ενδιαφέρον μας γιατί ο πρωταγωνιστής αυτοεπαναλαμβάνεται σε εκνευριστικό βαθμό και οι περιπέτειές του περιορίζονται κυρίως στη στεριά και όχι στη θάλασσα. Με γνώμονα το trailer περιμέναμε ότι θα έχει περισσότερα πλάνα ανυπέρβλητης ομορφιάς και…περισσότερο κουπί. 

Η ταινία περιέχει αρκετά μουσικά διαλείμματα που είναι ευπρόσδεκτα, με εξαίρεση το Don't Let Me Be Misunderstood από Santa Esmeralda γιατί το έχουμε άρρηκτα συνδεδεμένο με τη μονομαχία της Bride με την Ο-ren Ishii στο Kill Bill vol.1 .  Διαθέτει σίγουρα τη χαριτωμενιά του γαλλόφωνου κινηματογράφου(Amelie), δηλαδή μεταδίδει μία feelgood διάθεση όμως στο δεύτερο μέρος της ταινίας ο κωμικός ρυθμός χωλαίνει , αντ΄ αυτού είναι διάχυτη μία πικρή ειλικρίνεια.

Το έργο, παρόλο που κάνει πολλούς κύκλους, δεν μένει σε ρηχά νερά και καταλήγει να είναι μία ωραιοποιημένη κινηματογραφική ματιά πάνω στην αναζήτηση της προσωπικής ευτυχίας και στην ατομική ελευθερία. 

Σύνοψη: Ο μεσήλικας γραφίστας Μισέλ Φλανκάρ ονειρεύεται να γίνει ένας αεροπόρος εξερευνητής. Μία μέρα όμως πέφτει στην προσοχή του ένα καγιάκ, που του θυμίζει αεροπλάνο δίχως φτερά. Ορμώμενος από τρελό αυθορμητισμό, προμηθεύεται -μέσω διαδικτύου- τον απαραίτητο εξοπλισμό ( κουπιά, πυξίδα, σωσίβιο) και οργανώνει την πρώτη του θαλασσινή απόδραση.

 

Πρώτη δημοσίευση: 26 Μαΐου 2016, 03:13
Ενημέρωση: 2 Ιουνίου 2016, 05:46
Τίτλος:
Γλυκιά απόδραση (Comme un avion)
Είδος: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
105
Εταιρία διανομής: 
Release: 
26 Μαϊου 2016

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
23951
Feelgood
13609
Film Group
11150
Spentzos
4790
ΜΟΝΟΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (DADDIO), από την Spentzos ΜΟΝΟΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (DADDIO), από την Spentzos