Σύνοψη: Ένας τραπεζίτης ανακαλύπτει πως στην πραγματικότητα συμμετέχει σε ένα open-world video game και αποφασίζει να γίνει ο ήρωας της δικής του ιστορία,  την οποία διαμορφώνει ο ίδιος.

Σε ένα κόσμο όπου δεν υπάρχουν όρια, έχει αποφασίσει να γίνει ο ήρωας που σώζει τον κόσμο με τον δικό του τρόπο, πριν να είναι πολύ αργά.

Άποψη: Κάπου ανάμεσα στο Truman Show και στο Westworld ξεπρόβαλε το Free Guy του Shawn Levy, μια ταινία που και αυτή -όπως και άλλες στο παρελθόν- επιχειρεί να μιλήσει για την κοινωνία του θεάματος στην οποία είμαστε όλοι μέλη, για την ελευθερία ή ανελευθερία της σύγχρονης εποχής και για την πρωτοβουλία. Πόσο υποτελείς ή όχι είμαστε τελικά.

Μέσα σε ένα video game εμφανίζει ο Guy (Ryan Reynolds), ένας ήρωας που σταδιακά αυτονομείται και αποκτά συνείδηση αντιδρώντας απέναντι στον θεό του, τον δημιουργό του παιχνιδιού. Μια παραβολή για το πόσο ο άνθρωπος μπορεί να ξεφύγει από την μοίρα του και να σπάσει τα δεσμά που ο θεός, η κοινωνία ή ο οποιοσδήποτε του επιβάλλει.

Ωστόσο, όλα γίνονται με έναν τρόπο σβέλτο, γρήγορο και επιδερμικό, χωρίς διάθεση να ειπωθεί μια συγκροτημένη ιστορία που παρά την κωμική της διάθεση, θα μπορούσε να είναι κάτι παραπάνω από μια διασκεδαστική κωμωδία.

Ακόμα όμως και σε αυτό δεν τα πετυχαίνει τελείως, μιας και λίγες είναι οι σκηνές που είναι πράγματι αστείες, όπως μια σύντομη εμφάνιση του Changing Tatum ή ένα διασκεδαστικό cameo του Chris Evans. Ο Ryan Reynolds μπορεί να μην έχει την χαβαλετζίδικη τρέλα του Deadpool αλλά κρατάει μια παρόμοια στάση coolness απέναντι στα όσα γίνονται χωρίς να παίρνει απόλυτα στα σοβαρά όσα γίνονται, κάτι που δίνει αρκετά μπόνους στον ρόλο του, έναν ρόλο απόλυτα κακογραμμένο κατά τα άλλα. Γενικά το καστ σώζει πολλά ατοπήματα της ταινίας, όπως η Jodie Comer (Killing Eve), που σε έναν ρόλο της τυπικής κοπέλας των rom-com που απορρίπτει το αγόρι που κατά βάθος είναι ερωτευμένη, ενώ μπλέκεται συναισθηματικά και με έναν άλλο πιο ωραίο και καλλίγραμμο, εκείνη προσθέτει την δική της φινέτσα, χωρίς όμως να κερδίζει την παρτίδα.

Αντιθέτως, ο (ενδιαφέρων σκηνοθέτης) Taika Waititi αποδεικνύεται ανεπαρκής στον ρόλο του, θυμίζοντας περισσότερο καρικατούρα ή φωνακλά ήρωα σε κωμική σειρά, παρά έναν πραγματικό κακό ως αντίποδα στην καλοσύνη των δύο προγραμματιστών που έφτιαξαν το παιχνίδι.

Παρεμπιπτόντως, ο Joe Keery που γνωρίσαμε από το Stranger Things είναι πολύ καλός στον ρόλο του συμπαθούς και συνεσταλμένου προγραμματιστή που μαζί με την Jodie Comer προσπαθούν να βρουν την λύση σε ό,τι γίνεται και να σώσουν το παιχνίδι από τον Waititi.

Ο σκηνοθέτης Shawn Levy και ο Ryan Reynolds θα συνεργαστούν και στην επόμενη ταινία τους, το The Adam Project (2022), ελπίζοντας για κάτι καλύτερο.

Πρώτη δημοσίευση: 12 Aug 2021, 15:45
Ενημέρωση: 18 Aug 2021, 23:44
Τίτλος:
Free Guy
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
115
Εταιρία διανομής: 
Release: 
12 Αυγούστου 2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos