Σύνοψη: Η πραγματική ιστορία του Ray Kroc (Michael Keaton), ενός πωλητή από το Illinois. Ο Kroc γνώρισε τους Mac και Dick McDonald, που είχαν ένα εστιατόριο με εξειδίκευση στα burger στην Νότια Καλιφόρνια τη δεκαετία του 1950 και εντυπωσιάστηκε από το ταχύτατο σύστημα παρασκευής φαγητού που είχαν αναπτύξει τα δύο αδέρφια. Πίστεψε ότι υπήρχε η προοπτική για την εκκίνηση ενός franchise, κατόρθωσε λοιπόν να πάρει την εταιρία από τα αδέρφια McDonald και να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία δισεκατομμυρίων.

Άποψη: Ο Μάικλ Κίτον παραμένει σε μεγάλη φόρμα για μια ακόμη ταινία, η οποία, ενώ θίγει ποικίλα ενδιαφέροντα ζητήματα, με βασικότερο την αρπακτική και απάνθρωπη φύση του καπιταλιστικού συστήματος, ουδέποτε εμβαθύνει αρκετά σε (κάποιο από) αυτά, προσφέροντας σε γενικές γραμμές έναν... επί τροχάδην κοινωνικό σχολιασμό με διακριτικό, ενίοτε γλυκόπικρο χιούμορ, ούτως ώστε να συνάδει με το αντικείμενό της, που είναι η θεμελίωση της fast food παντοκρατορίας των McDonalds.

Το “The Founder”, πάντως, κερδίζει σίγουρα πόντους από το γεγονός ότι, ενώ σταδιακά ο Ρέι Κροκ, ο χαρακτήρας που υποδύεται με απαράμιλλο στυλ ο χειμαρρώδης Κίτον, εξελίσσεται από ταλαίπωρος μεροκαματιάρης σε “βασικός κακός” της ταινίας, δεν σε αφήνει ποτέ να τον... σιχαθείς ολοκληρωτικά, παρουσιάζοντάς τον ως έναν άνθρωπο γεμάτο ενδιαφέρουσες αντιφάσεις: αδίστακτο και άπληστο από τη μία, αλλά πανέξυπνο και πεισματάρη από την άλλη. Υπερβολικά φιλόδοξο και άκαρδο, αλλά συνάμα ιδιαίτερα καπάτσο και τυχερό. Και στο κάτω-κάτω της γραμμής, τι φταίει εκείνος που η δική του εκδοχή του Αμερικανικού Ονείρου ξεπερνούσε σε όραμα και αγάπη για το χρήμα κατά πολύ αυτό που είχαν στο μυαλό τους οι αδερφοί ΜακΝτόναλντ (Νικ Όφερμαν και Τζον Κάρολ Λιντς σε αξιοπρόσεκτες ερμηνείες), όταν έστηναν τη δική τους οικογενειακή επιχείρηση μαζικής εστίασης με υψηλά ποιοτικά standards, επινοώντας, παράλληλα, την έννοια του fast food;

Η σκηνοθεσία του Τζον Λι Χάνκοκ (“Saving Mr. Banks”) ούτε επιφυλάσσει αξιομνημόνευτες κορυφώσεις, αλλά ούτε κουράζει, διατηρώντας έναν καλό ρυθμό, ενόσω στην πορεία μας συστήνει και ανθρώπους που βοήθησαν τον Κροκ να πετύχει και με το παραπάνω τους στόχους του, όπως ο σύμβουλος επιχειρήσεων Χάρι Σόνμπορν (Μπι Τζέι Νόβακ), ο οποίος τον μύησε στον – αφάνταστα επικερδή – κόσμο του real estate, και η δεύτερη σύζυγός του Τζόαν (Λίντα Καρντελίνι), η οποία του έδωσε την... σωτήρια ιδέα της παρασκευής – γευστικότατου – milkshake με γάλα σε σκόνη.

Φυσικά, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το “The Founder” βγήκε στις αίθουσες ακριβώς τη χρονιά που την εξουσία στις ΗΠΑ ανέλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς, κατά πάσα πιθανότητα, όλο και κάποιο πορτρέτο του Κροκ θα βρίσκεται, πια, σε περίοπτη θέση στον Λευκό Οίκο!  

Πρώτη δημοσίευση: 23 Φεβ. 2017, 15:07
Ενημέρωση: 2 Μαρτίου 2017, 13:32
Τίτλος:
The founder (Ο ιδρυτής μιας αυτοκρατορίας)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
115
Εταιρία διανομής: 
Release: 
23 Φεβρουαρίου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10803
Feelgood
9499
Feelgood
7800
Feelgood
6799
Tanweer
6792
Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos