Σύνοψη: Έπειτα από εκλογές στην Αμερική, ανεβαίνει μία νέα κυβέρνηση, οι Νέοι Εθνοπατέρες της Αμερικής, οι οποίοι αποφασίζουν να κάνουν ένα πείραμα στο  Staten Island της Νέας Υόρκης. Από το βράδυ και για 12 ώρες μέχρι να ξημερώσει, οι πολίτες είναι ελεύθεροι να διαπράξουν οποιοδήποτε έγκλημα, ακόμα και φόνο, χωρίς να τιμωρηθούν. Με αυτόν τον τρόπο θα έρθει η κάθαρση (purge) των ψυχών τους, αφού θα απελευθερώσουν τα καταπιεσμένα ένστικτά τους. Αν το πείραμα πετύχει, θα πραγματοποιηθεί σε ολόκληρη την χώρα.

Άποψη: Το «The First Purge» («Κάθαρση: Η Αρχή») αποτελεί το 4ο μέρος του franchise του Purge, αλλά είναι πρίκουελ των 3 προηγούμενων, καθώς χρονολογικά τοποθετείται όταν οι Νέοι Εθνοπατέρες παίρνουν για πρώτη φορά την απόφαση να εφαρμόσουν αυτό το επικίνδυνο μέτρο, ενώ στα 3 προηγούμενα έχει ήδη εφαρμοστεί και βλέπουμε κάθε φορά την έκβαση που παίρνει. Είναι επίσης η πρώτη φορά που αλλάζει σκηνοθέτη. Μέχρι τώρα ρόλο σκηνοθέτη είχε ο James DeMonaco, που τώρα αρκείται σε ρόλο παραγωγού, ενώ ο Gerard McMurray αναλαμβάνει την σκηνοθεσία. Και η αλήθεια είναι πως ευτυχώς που έγινε αυτή η αλλαγή, διότι στο τρίτο μέρος του franchise είχε φανεί μία κόπωση και μία επανάληψη ιδεών, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να συνεχιστεί. 

Ο McMurray ωστόσο του δίνει μία νέα πνοή. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ο θεατής που έχει τις άλλες 3 ταινίες θα ξαφνιαστεί από κάτι, αντιθέτως η πλοκή είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοια, με τους νεαρούς πρωταγωνιστές να προσπαθούν να επιβιώσουν από τους πολίτες που έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν στο πείραμα, με αμοιβή φυσικά. Το καινούργιο όμως που προστίθεται και το καθιστά όχι απλώς ένα θρίλερ, αλλά μία ταινία με έντονο σχόλιο, σαν ένα «Get Out» του 2018 (άλλωστε οι πιο πολλοί ηθοποιοί και ο σκηνοθέτης είναι αφροαμερικανοί, ενώ η Blumhouse Productions βρίσκεται πίσω και από τις δύο ταινίες), είναι οι πολιτικοκοινωνικοί παράμετροι που αυτή την φορά τίθενται πιο εμφατικά από κάθε άλλη φορά. Ενώ στα τρία άλλα Purge η πλοκή επικεντρώνεται στους βασικούς ήρωες και ειδικά στο πρώτο με τον Ίθαν Χοκ, χωρίς καν να βγαίνει η δράση εκτός του σπιτιού του, στο «The First Purge» η ιστορία από την μία πλευρά εστιάζει στους ήρωες, κυρίως στον Dmitri (Y΄lan Noel), στην Nya (Lex Scott Davis) και στον Isaiah (Joivan Wade) και από την άλλη πλευρά στους λόγους ύπαρξης αυτού του μέτρου από τους Εθνοπατέρες, οι οποίοι συνειδητά προσπαθούν μέσω του πειράματος να εξοντώσουν τις μειονότητες και τις κατώτερες κοινωνικές τάξεις.

Ταυτόχρονα σχολιάζει την δύναμη του χρήματος, τον θεό του σύγχρονου καπιταλιστικού συστήματος, που στην κυριολεξία σκοτώνουν για λίγα χρήματα, αλλά και τα ενδόμυχα και καταπιεσμένα ορμέμφυτα των ανθρώπων, που αν δεν υπάρχει κάποιος νόμος να τα χαλιναγωγεί και να τα καταπιέζει μπορούν να φθάσουν σε αυτά τα αποτελέσματα. Το «The First Purge» σχολιάζει με ωμότητα την σύγχρονη Αμερική του Τραμπ, χωρίς όμως το χιούμορ και την πρωτοτυπία του «Get Out». Μένει πιο πιστό τόσο στους κανόνες του θρίλερ, όσο και στο franchise Για κάποιους μπορεί να φανεί σχεδόν νιχιλιστική, για άλλους αφοπλιστικά ειλικρινής. Πάντως δεν σταματάει εδώ το σχόλιο για μία δυστοπική Αμερική, που ίσως να μην είναι τόσο μακριά, όσο νομίζουμε. Από Σεπτέμβριο θα γίνει τηλεοπτική σειρά, οπότε περιμένουμε και άλλα πειράματα από τους Εθνοπατέρες.

Δημοσίευση: 26 Ιουλίου 2018, 14:19
Τίτλος:
The first Purge (Κάθαρση: Η αρχή)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
98
Εταιρία διανομής: 
Release: 
26 Ιουλίου 2018
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το "Έτερος εγώ" γίνεται σειρά!

Να και κάποια καλά (και αναπάντεχα) νέα για την ελληνική τηλεοπτική παραγωγή. Το "Έτερος εγώ"...
5 λεπτά
Sir Patrick Stewart return as Captain Jean-Luc Picard

O Sir Patrick Stewart επιστρέφει στο Star Trek

Ο Sir Patrick Stewart θα επαναλάβει τον ρόλο του Captain Jean-Luc Picard στην νέα...
2 ώρες

Η Τζένιφερ Κεντ βρήκε το φιλμ που θα διαδεχθεί το Babadook

Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από το "The babadook" που άρεσε σε πολύ κόσμο...
18 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
11482
Odeon
7202
Odeon
4574