Σύνοψη: Μία βιογραφία του πιλότου και αστροναύτη Νιλ Άρμστρονγκ που έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο Φεγγάρι.

Άποψη: Έχοντας μόλις δει κάποιος το First Man, θα έχει χορτάσει από εντυπωσιακές εικόνες, απόκοσμα σεληνιακά πανοράματα, πομπώδη μουσική, αλλά ανάθεμα εάν θα έβγαλε το παραμικρό συμπέρασμα για το ποιος στ’ αλήθεια υπήρξε ο άνθρωπος που έμεινε στην ιστορία επειδή έκανε εκείνο το «μικρό βήμα»

Ο σκηνοθέτης Ντάμιεν Σαζέλ, (Whiplash, La La Land) διατείνεται ότι βάσισε το σενάριο στην ομώνυμη επίσημη βιογραφία του Άρμστρονγκ. Προφανώς έχουμε διαβάσει διαφορετικά βιβλία, γιατί στο δικό μας αντίτυπο υπάρχει ένας άλλος άνθρωπος που δεν εμφανίζεται σχεδόν ποτέ στο πανί. Και γι αυτό δεν ευθύνεται ο Ράιαν Γκόσλιγκ που παραδίδει μια φλατ ερμηνεία, όπως ακριβώς του ζητήθηκε.

Ναι, παραδέχομαι πως είμαι ένας άνθρωπος που έχει σχεδόν εμμονή με τα διαστημικά προγράμματα, έχοντας διαβάσει αναρίθμητα βιβλία και άρθρα για το θέμα. Και φυσικά, μια τέτοια ταινία απευθύνεται στο πλατύ κοινό και όχι σε «πειραγμένους» σαν κι εμάς που μετράμε τα κουμπιά στο κόκπιτ ή είδαμε ότι στο Gemini η στολή ήταν όντως η G4C αλλά όχι και η κάσκα. Για να ξεμπερδεύουμε με τα τεχνικά, η κούρσα του διαστήματος ήταν μια τόσο συναρπαστική αλλά και τόσο ντοκουμενταρισμένη διαδρομή, που δεν χρειάζεται να κατασκευάσεις συναίσθημα βάζοντας αστροναύτες να ιδροκοπούν, να μαλώνουν ή να εφευρίσκεις κρίσεις εκεί που δεν υπήρξαν και να κουνάς την κάμερα σαν σέικερ μισό μέτρο από τα πρόσωπα τους. Είναι Χόλυγουντ, όχι ντοκιμαντέρ, θα πει κάποιος; Ο Ρον Χάουαρντ με το Apollo 13 έφτιαξε μια επική και διασκεδαστική ταινία, μένοντας στην πραγματικότητα, 100%. Άρα, άμα θες γίνεται. Ο Σαζέλ δεν ήθελε.

Ο Άρμστρονγκ που περιγράφει είναι ένας κλειστός χαρακτήρας, δοσμένος στη δουλειά του, που αντιμετωπίζει ακόμη και την οικογένεια του με έναν κλινικό τρόπο. Καταλαβαίνουμε ότι έχασε την κόρη του από καρκίνο και αυτό τον κάνει ακόμη πιο απόμακρο. Βέβαια, στην ταινία η κόρη του είναι πιο κοντά στα τέσσερα, για να μπορεί να του λέει πράγματα που ραγίζουν την καρδιά, ενώ στην πραγματικότητα δεν ήταν ούτε δύο όταν πέθανε. Η γυναίκα του παρουσιάζεται μονίμως οργισμένη και πριν την πτήση στο φεγγάρι τον βάζει έξαλλη, να εξηγήσει στα παιδιά του ότι μπορεί να μη γυρίσει. Άλλο ένα μύθευμα. Όταν ήσουν γυναίκα πιλότου αυτά είχαν συζητηθεί δέκα χρόνια πριν. Το να πετάς τζετ τη δεκαετία του ’50 ήταν απείρως πιο επικίνδυνο. Κάποια στιγμή εκτινάσσεται από έναν εξομοιωτή της Σεληνακάτου. Με το μισό του πρόσωπο γδαρμένο επιστρέφει ταραγμένος στο σπίτι για να μαλώσουν στο τέλος. Στην πραγματικότητα, απλά δάγκωσε τη γλώσσα του στην πρόσκρουση και μία ώρα μετά ήταν στο γραφείο του και δούλευε. Στην αποστολή στο φεγγάρι, κάθε λέξη που βγαίνει από το στόμα του, θαρρείς ότι είναι από ρομπότ. Στις αυθεντικές ηχογραφήσεις ακούμε έναν άνθρωπο που κάνει και χιούμορ και είναι «κουλ» και δείχνει συγκρατημένο ενθουσιασμό. Όλοι όσοι συνεργάστηκαν μαζί του περιέγραψαν έναν δουλευταρά, δοτικό και πολύ σεμνό άνθρωπο. Ο Άρμστρονγκ του First Man δείχνει να πάσχει από Άσπεργκερ.

Πρώτη δημοσίευση: 18 Οκτ. 2018, 16:05
Ενημέρωση: 25 Οκτ. 2018, 13:48
Τίτλος:
First man (Ο πρώτος άνθρωπος)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
141
Εταιρία διανομής: 
Release: 
18 Οκτωβρίου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos