Οι μέρες της ολονύχτιας διασκέδασης και της ευημερίας του ‘90 στην Ελλάδα φαντάζουν μακρινό παρελθόν. Όμως ο σκηνοθέτης Αλέξης Καρδαράς(“Γκίνες”, “Η Ληστεία”) αποφασίζει να βάλει μία παύση στο ζόφο των ημερών της σύγχρονης Ελλάδας και να μας πάει πίσω στο χρόνο, μυώντας μας στον κόσμο της “Φαντασίας”…

Η νέα του, τρίτη μεγάλου μήκους ταινία, είναι ένα αισιόδοξο μουσικό ταξίδι πίσω στο χρόνο, όταν η νυχτερινή διασκέδαση στα μπουζούκια ήταν το night’s big thing κατά τη διάρκεια του ’90. Τότε που γράφονταν ελληνικά λαϊκά τραγούδια-επιτυχίες, που γίνονταν σταθμός και τραγουδούνται μέχρι σήμερα.

Συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι, η πρωτοεμφανιζόμενη στη μεγάλη οθόνη Ρένα Μόρφη ως Φωτεινή, που κρατά ολόκληρο το ρυθμό της ιστορίας με τη μελωδική της φωνή. Στο ένα της πλευρό, ο Στέλιος Μάινας, στο ρόλο του μέντορά της και καταξιωμένου μπουζουξή Χρηστάκη. Την παίρνει από το επαρχιακό περιβάλλον όπου ζει και τραγουδά και, φέρνοντάς τη στην Αθήνα, την καλωσορίζει στον κόσμο της μουσικής, κάνοντάς τη μούσα του. Στο άλλο της πλευρό, ο Γιάννης Στάνκογλου, ως Νίκος Κόκκινος, και ένας από τους διασημότερους ποπ - λαϊκούς τραγουδιστές της εποχής του. Μέλλει να γίνει ο άνθρωπος που θα της κλέψει την καρδιά και θα τη στιγματίσει. Και τριγύρω, πολλή μουσική, δια χειρός Μίνωα Μάτσα, ο οποίος έγραψε και τα τραγούδια της ταινίας.

Την ιστορία πλαισιώνουν και οι Βίκυ Παπαδοπούλου, στο ρόλο της μητέρας της Φωτεινής, η Άννα Καλαϊτζίδου, ο Αντίνοος Αλμπάνης, ο Γιάννης Νταλιάνης, ο Γιώργος Καφετζόπουλος, και πολλοί άλλοι, ένα ενδιαφέρον δηλαδή καστ που φαίνεται να βρίσκεται σε αρμονία και να επιτυγχάνει τους σκηνοθετικούς στόχους.

Η Ρένα Μόρφη εντυπωσιάζει για τον επαγγελματισμό της στην πρώτη της εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη, και ξεγελά όσους δεν γνωρίζουν πως δεν έχει παίξει ξανά σε ταινία. Της ταιριάζει γάντι κάθε κοντινό πλάνο που σκανάρει το πρόσωπο και το βλέμμα της. Είναι μία εξολοκλήρου αληθινή φιγούρα που περνά τις δικές της συναισθηματικές διακυμάνσεις, όσο προχωρά η ιστορία και εξελίσσεται ως χαρακτήρας καταλήγοντας σε μία ωριμότητα που δεν αισθάνεται υποκριτική. Αλλά και οι δύο άνδρες συμπρωταγωνιστές της, ο Μάινας και ο Στάνκογλου, εμφανίζονται με περίσσια προσήλωση στο πρόσωπό της και εξελίσσονται μέσα από το παράδοξο τρίγωνο που δημιουργούν μαζί.

Η Φαντασία είναι μία ταινία-ύμνος στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι διανθισμένη με μπόλικο έρωτα, πάθος αλλά και γέλιο κάπου κάπου. Θα θυμίσει το παρελθόν στους παλαιότερους και θα δώσει μία αίσθηση του πώς ήταν εκείνη η εποχή στους νεαρότερους που δεν την έχουν ζήσει. Τώρα, εάν θα λησμονηθεί, αυτό θα το δείξει ο χρόνος. Πάντως, ως τους τίτλους τέλους, θα βρεθούν αρκετοί να σιγοτραγουδούν το «Ποιος ήμουν… Ποια ήμουν… Πριν σε γνωρίσω δεν θυμάμαι πια…»

Πρώτη δημοσίευση: 28 Νοε. 2019, 06:24
Ενημέρωση: 5 Δεκ. 2019, 04:40
Τίτλος:
Φαντασία
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
95
Εταιρία διανομής: 
Release: 
28 Νοεμβρίου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10128
Tanweer
5947
Film Group
2726
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos