Φάννυ και Αλέξανδρος

Φάννυ και Αλέξανδρος - κριτική ταινίας

Μια αυτοβιογραφική «ταινία -απολογισμός» του μεγάλου Σουηδού σκηνοθέτη, η οποία συγκεντρώνει όλες τις στιλιστικές και θεματικές αναφορές των προηγούμενων μεγάλων δημιουργιών του. Έχοντας κερδίσει τέσσερα Όσκαρ (Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινία, Φωτογραφίας, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Κουστουμιών) και Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας, είναι οικουμενικά αναγνωρισμένη ως αριστούργημα του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Η Φάννυ και ο Αλέξανδρος, παιδιά μιας οικογένειας θεατρίνων, μεγαλώνουν ευτυχισμένα σε ένα ιδανικό περιβάλλον, μέχρι που η ζωή τους συγκλονίζεται από την απώλεια του  πατέρα τους. Ο δεύτερος γάμος της μητέρας τους μ' έναν σαδιστή και αυταρχικό κληρικό, θα τους φέρει αντιμέτωπους με τους απάνθρωπους καταναγκασμούς του εκκλησιαστικού πουριτανισμού. Ο μικρός Αλέξανδρος όμως, με όχημα τα όνειρα του, Θα αντισταθεί ενστικτωδώς αλλά και σθεναρά, στις επιβολές της αρρωστημένης χριστιανικής ηθικής. 

Μέσα από τα μάτια των δυο αδελφών γνωρίζουμε όχι μόνο την ταραχώδη ζωή της οικογένειας τους, αλλά και της έντονες μεταβολές και συγκρούσεις της Σουηδικής κοινωνίας κατά τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα.

Μία συγκινητική, λεπτεπίλεπτη νουβέλα ενηλικίωσης, αριστοτεχνικά κτισμένων χαρακτήρων, που εμπεριέχει όλες τις αγαπημένες θεματικές του σκηνοθέτη. Ο Μπέργκμαν σκιαγραφεί ένα ζωντανό πορτρέτο της παιδικής του ηλικίας και μας υπενθυμίζει σε κάθε σκηνή, την υπαρξιακή προσήλωση του στις τέχνες του θέατρου και του κινηματογράφου.

Πρώτη δημοσίευση: 19 Δεκ. 2019, 11:58
Ενημέρωση: 26 Δεκ. 2019, 15:04
Τίτλος:
Φάννυ και Αλέξανδρος (Fanny och Alexander )
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
188
Εταιρία διανομής: 
Release: 
19 Δεκεμβρίου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos