Έτσι είναι η ζωή

Έτσι είναι η ζωή - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ο Max είναι ένας μεσήλικας διοργανωτής εκδηλώσεων. Η νέα δουλειά που έχει αναλάβει είναι η διοργάνωση ενός γάμου σε ένα κάστρο του 17ου αιώνα. Εκείνος, αν και παντρεμένος, είναι ερωτευμένος με μία συνεργάτιδά του, η οποία δεν μπορεί άλλο να είναι σε μία παράνομη σχέση. Παράλληλα, έχει να αντιμετωπίσει τα πολλά προβλήματα που προκύπτουν κατά την διάρκεια, ενώ συν τοις άλλοις είναι και τα γενέθλιά του.

Άποψη: Οι Olivier Nakache και Eric Toledano είναι οι δημιουργοί της πολύ επιτυχημένης γαλλικής ταινίας «The Intouchables» («Οι Άθικτοι), που αναγνωρίστηκε παγκοσμίως ως μία από τις καλύτερες γαλλικές ταινίες των τελευταίων χρόνων, ενώ ήδη έχει γυριστεί το αμερικάνικο remake («The Upside»). Το σκηνοθετικό και σεναριακό δίδυμο επιστρέφει και δυστυχώς δεν δικαιώνει όσα μας άφησαν να καταλάβουμε ότι είναι ικανοί να κάνουν από την προηγούμενη ταινία τους. Ούτε το «Samba», η ταινία που ακολούθησε τους «Άθικτους» κατάφερε να σταθεί επάξια δίπλα της, ούτε και το «C’est la vie». Σαν όλη τους η έμπνευση και διεισδυτική οπτική και ανάλυση χαρακτήρων στέρεψε μετά από εκείνη την ταινία.

Το φιλμ προσπαθεί να συνδυάσει το χιούμορ με το δράμα, όπως φαίνεται πως κάνουν πάντα, μόνο που εδώ δεν τους βγαίνει. Δεν πετυχαίνει αυτή η συνταγή, γιατί τα υλικά είναι χαλασμένα, όπως τα φαγητά που πήγαν να σερβίρουν οι υπάλληλοι του πρωταγωνιστή. Δεν είναι αρκετά διασκεδαστική, οι σκηνές που έχουν κάποια πλάκα (διότι περί πλάκας μπορούμε να μιλήσουμε μόνο, το χιούμορ απουσιάζει εμφανώς) είναι ελάχιστες και σε καμία περίπτωση δεν δύνανται να σώσουν την κατάσταση. Ενώ και οι δραματικές ή πιο συγκινητικές σκηνές είναι αφενός ελάχιστες, αφετέρου απίστευτα επιφανειακές. Κανένας ήρωας δεν αναλύεται επιτυχώς, ούτε καν ο Max που είναι ο βασικός πρωταγωνιστής. Το σενάριο είναι πολύ αδύναμο και η υπόθεση δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της.

Σε αντίθεση με το μεγαλύτερο βάθος που προσπάθησαν να δώσουν στους «Άθικτους», στο «Έτσι είναι η Ζωή» είναι πολύ απλοϊκό, σαν μία αφελής ιστοριούλα, την οποίαν για κάποιον λόγο αποφάσισαν να αναπτύξουν σε ολόκληρη ταινία μεγάλου μήκους. Οι ηθοποιοί, με προεξάρχοντα τον Jean-Pierre Bacri, δίνουν ό,τι καλύτερο μπορούν στα πλαίσια στα οποία καλούνται να δουλέψουν. Η ταινία προσπαθεί να έχει ένα στοιχείο θεατρικότητας, ή να μοιάζει με την ύστερη φιλμογραφία του Alain Resnais, αλλά αυτό που της λείπει είναι ένα γρήγορο, καλογραμμένο σενάριο. Αντιθέτως, έχει ένα επαναλαμβανόμενο και αρκετά τετριμμένο σενάριο, που δεν μπορεί ούτε να σε κάνει να γελάσεις, ούτε να νιώσεις τους ήρωες, απλώς να παρακολουθήσεις ως εξωτερικός παρατηρητής τα όσα συμβαίνουν, με τα περισσότερα να κινούνται στα όρια της αδιαφορίας. Όλα τα θετικά στοιχεία των Αθίκτων μετατράπηκαν σε αρνητικά, ο συνδυασμός δηλαδή κωμωδίας και δράματος, κατέληξε να είναι μία μη αστεία κωμωδία και ένα άνευρο δράμα.

Πρώτη δημοσίευση: 5 Ιουλίου 2018, 11:29
Ενημέρωση: 12 Ιουλίου 2018, 09:48
Τίτλος:
Έτσι είναι η ζωή (C'est la vie)
Είδος: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
117
Εταιρία διανομής: 
Release: 
5 Ιουλίου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Spentzos
48310
Feelgood
7387
Tanweer
6351
Tanweer
4775