Ερμιτάζ: Η δύναμη της τέχνης

Ερμιτάζ: Η δύναμη της τέχνης - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Η κάμερα του Μικέλε Μάλι μάς ξεναγεί στο σπουδαίο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, ένα υπέροχο συγκρότημα κτιρίων που περιέχουν τη μεγαλύτερη συλλογή πινάκων και έργων τέχνης στον κόσμο.

Για μια καλύτερη, πιο κοντινή ματιά στην ιστορία δυόμιση αιώνων τέχνης από τα χέρια και τη φαντασία των Nτα Βίντσι, Ροντέν, Γκογκόλ, Πικάσο, Προκόφιεφ, Ματίς, Σεζάν, Μονέ, Τσαϊκόφσκι, Ρέμπραντ, Ναμπόκοφ, Σοστακόβιτς και πολλών, πολλών άλλων.

Άποψη: Ερμιτάζ, ένα μουσείο, μια ιστορία από τον 18ο αιώνα ως τις μέρες, την οποία μας αφηγείται μοναδικά ο Τόνι Σερβίλο (Il Divo, Η Τέλεια Ομορφιά). Το Ερμιτάζ είναι ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία στον κόσμο, πόλος έλξης για πολλούς φιλότεχνους και όχι μόνο. Ορόσημο στην ρωσική ιστορία, μια ιστορία που χωράει τον Πέτρο Α΄, την Μεγάλη Αικατερίνη, τους Ρομανόφ, την Οκτωβριανή Επανάσταση και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και το σήμερα.

 Η αλήθεια είναι πως το ντοκιμαντέρ του Μάλι αφορά περισσότερο τους λάτρεις των τεχνών αλλά και της ιστορίας και λιγότερο το σινεφίλ κοινό, μιας και δεν είναι από τις ταινίες που έχουν κινηματογραφικό και αισθητικό ενδιαφέρον, αλλά είναι ένα κλασικό ντοκιμαντέρ γνώσεων, από το οποίο βέβαια θα μάθεις πολλά για το πώς ξεκίνησε η συλλογή, για το πώς ο Πέτρος Α΄ αγόρασε έργα Ολλανδών ζωγράφων, πώς συνεχίστηκε και εμπλουτίστηκε η συλλογή με έργα από όλες σχεδόν τις εποχές, πώς διασώθηκε στους πολέμους και πώς έφτασε στο σήμερα και προχωρά στο αύριο, μέσα από συνεντεύξεις με άτομα του μουσείο αλλά και διευθυντές άλλων μουσείων που δηλώνουν την εκτίμησή τους στην συλλογή του Ερμιτάζ.

Ανάμεσα στους καλεσμένους είναι και ο Ρώσος σκηνοθέτης Αλεξάντερ Σοκούροφ, σκηνοθέτης της Ρωσικής Κιβωτού (2008), της δικής του προσπάθειας να αποτυπώσει την πορεία του Ερμιτάζ. Η Ρωσική Κιβωτός δεν είναι μόνο η καλύτερη ταινία που έχει γίνει ποτέ για ένα μουσείο, αλλά και μια ταινία που όλοι μνημονεύουν για το μονοπλάνο της, Έτσι, είναι λογικό να συμμετέχει και ο ίδιος χαρίζοντάς μας μια από τις πιο όμορφες και συγκινητικές στιγμές του ντοκιμαντέρ, όταν ο Σοκούροφ, υποβασταζόμενος από την μαγκούρα του, περιδιαβαίνει στους χώρους του Ερμιτάζ ανάμεσα στα διάσημα έργα που φιλοξενεί και κάποτε είχε αιχμαλωτίσει και ο ίδιος στην κάμερά του.

Ενώ λοιπόν η Ρωσική Κιβωτός ήταν μια εξαιρετικής μαεστρίας ταινίας, το Ερμιταζ η Δύναμη της τέχνης είναι ένα καλοστημένο και μελετημένο ντοκιμαντέρ για την ιστορική διαδρομή του χώρου και της συλλογής και την συνομιλία του με τα γνωστά γεγονότα που συνέβησαν ανά αιώνα, με τον Σερβίλο να προσθέτει πολλά με την στιβαρή αφήγησή του που σε ξεκουράζει και δεν σε φορτώνει με παραπάνω από όσο χρειάζεται πληροφορία.

Πρώτη δημοσίευση: 4 Νοε. 2021, 01:59
Ενημέρωση: 11 Νοε. 2021, 00:30
Τίτλος:
Ερμιτάζ: Η δύναμη της τέχνης (Ermitage. Il potere dell'arte)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
90
Εταιρία διανομής: 
Release: 
4 Νοεμβρίου 2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
15986
Feelgood
10531
Feelgood
5930
Feelgood
2620
memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos