Ένα τέλειο σχέδιο

Ένα τέλειο σχέδιο - κριτική ταινίας

Τρεις φίλοι είναι άνεργοι εδώ και πολύ καιρό. Σήμερα στις 9 το πρωί, έχουν κανονίσει να συναντηθούν για να εκτελέσουν ένα σχέδιο που θα τους βγάλει από τη δύσκολη κατάσταση. Όταν επιτέλους βρεθούν όλοι μαζί, ένα απρόσμενο γεγονός τους σταματά. Καθώς ψάχνουν τρόπο για να φύγουν, μπαίνουν σε άβολες συζητήσεις που φέρνουν στο φως απρόσμενες αποκαλύψεις. Η φιλία των τριών αρχίζει να κλονίζεται.

Θεατρικά δομημένο και στημένο ισπανικό δράμα (βασισμένο άλλωστε σε θεατρικό κείμενο), πολύ μακριά από το ύφος των κωμωδιών ή των θρίλερ που έχουμε συνηθίσει από την χώρα της Ιβηρικής. 

Ένα διαλογικό δράμα δωματίου λοιπόν που προσπαθεί να μιλήσει για την ανδρική ψυχοσύνθεση αναφορικά με ζητήματα ανεργίας, προβληματικών σχέσεων με τις συντρόφους τους που οδηγούν σε πιθανά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, συνολικά αναλύει την ανδρική ανασφάλεια και τις δηλητηριώδεις οσμές της τοξικής αρρενωπότητας.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τρεις από τους πιο αναγνωρίσιμους σύγχρονους Ισπανούς ηθοποιούς, πάνω στους οποίους έχει στηθεί το φιλμ και που καταφέρνουν με άνεση και εμπειρία να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις και να γίνουν ο κύριος λόγος για τον οποίο θα καταφέρει το φιλμ να σε κρατήσει μέχρι τέλους. 

Και αυτό διότι δεν είναι τόσο σημαντικό το σχέδιο που είχαν κανονίσει και που ποτέ δεν μαθαίνουμε επίσημα περί τίνος επρόκειτο, απλά προς το τέλος αποκτάμε μια ισχυρή ένδειξη. Ούτε η ανατροπή του φινάλε που είναι μεν συνταρακτική σαν περιέχομενο, βάζει τελεία στις στιγμές ειρωνίας και σαρδόνιου αυτοσαρκασμού που μας είχαν συνηθίσει ως τότε οι ήρως και σε κάνει να επανεξετάσεις τις κινήσεις και τα λεγόμενα του ενός εκ των τριών σε ολόκληρο το κομμάτι του φιλμ που προηγήθηκε. Είναι όμως και κάπως εκβιαστική, δίχως να έχει δουλευτεί αρκετά σεναριακά πριν καταλήξουμε εκεί. 

Είναι όμως αυτές οι φέτες της αναμόχλευσης της ανδρικής ψυχοσύνθεσης που μας προσφέρει τόσο φυσικά η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Πόλο Μενάργκεζ, που σε μαγνητίζουν και σε ιντριγκάρουν.

Πρώτη δημοσίευση: 30 Ιουλίου 2020, 16:17
Ενημέρωση: 6 Aug 2020, 11:37
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Ένα τέλειο σχέδιο (El plan)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
79
Εταιρία διανομής: 
Release: 
30 Ιουλίου 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos