Σύνοψη: Η ταινία εξερευνά τη ζωή και τη μουσική του Έλβις Πρίσλεϊ (Όστιν Μπάτλερ), μέσα από το πρίσμα της περίπλοκης σχέσης του με τον αινιγματικό μάνατζέρ του, συνταγματάρχη Τομ Πάρκερ (Τομ Χανκς).

Η ιστορία εμβαθύνει στην πολύπλοκη δυναμική μεταξύ τους, από την ανάδειξη του Πρίσλεϊ μέχρι την εκτίναξη της φήμης του, με φόντο το εξελισσόμενο πολιτιστικό τοπίο και την "απώλεια της αθωότητας" στην Αμερική.

Στο επίκεντρο αυτής της διαδρομής βρίσκεται ένας από τους πιο σημαντικούς και επιδραστικούς ανθρώπους στη ζωή του Έλβις, η Πρισίλα Πρίσλεϊ (Ολίβια ΝτεΤζόντζ).

Άποψη: Πολυαναμενόμενο και πολυσυζητημένο ήδη, το μουσικό βιογραφικό δράμα του Μπαζ Λούρμαν βγαίνει αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες για να μιλήσει για τον βασιλιά του rock and roll, για το είδωλο που στιγμάτισε την αμερικάνικη, αλλά και την παγκόσμια pop κουλτούρα. Συνήθως, οι ταινίες για τη ζωή των μεγάλων σταρ αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα, αφού σπάνια καταφέρνουν να μεταφέρουν το sparkle των ανθρώπων που έμειναν στο συλλογικό υποσυνείδητο ως μύθοι. Εδώ δεν έχουμε μια τέτοια περίπτωση. Ο Λούρμαν των Moulin Rouge και Great Gatsby γνωρίζει καλά πώς να μας παρασέρνει στους κόσμους του.

Ειπωμένη από την πλευρά του «κακού ήρωα», του αμφιλεγόμενου συνταγματάρχη Τομ Πάρκερ και μάνατζερ του Έλβις, η ταινία μας ταξιδεύει στην Αμερική της δεκαετίας του ’50 και συγκεκριμένα στο Τούπελο του Μισισίπι, εκεί που ο νεαρός Έλβις δέχεται τις πρώτες του επιρροές από την γκόσπελ και κάντρι μουσική και διαμορφώνει ένα καινούριο είδος, αποκλειστικά δικό του.

Η οπτική γωνία του Πάρκερ συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα των ανθρώπων γύρω και μέσα στη ζωή του Πρίσλεϊ: βλέμματα θαυμασμού, τρυφερότητας, κατανόησης, όχι κατανόησης, ζήλιας, εκμετάλλευσης. Και γίνεται ένα έξυπνο εύρημα που κάνει τον σταρ να μιλήσει για τον εαυτό του, χωρίς να μιλήσει για τον εαυτό του.

Το μοντάζ είναι γρήγορο, νευρικό, φανταχτερό, γεμάτο φωτεινές επιγραφές και τίτλους εφημερίδων, όπως και η ίδια η καριέρα του Πρίσλεϊ, ενώ δεν λείπει η αναβίωση μερικών από τις πιο iconic εμφανίσεις του που θα συγκινήσει τους παλιούς και θα εντυπωσιάσει τους νέους.

Οι ερμηνείες, όμως, είναι το μεγάλο στοίχημα.

Ο Τομ Χανκς γίνεται αγνώριστος και εξαιρετικά αντιπαθητικός, με απόλυτη επιτυχία. Ο Όστιν Μπάτλερ κέρδισε την κούρσα του casting ανάμεσα σε πολλά γνωστά ονόματα. Αφού αφιέρωσε άπειρες ώρες σε φωνητικές και χορευτικές πρόβες έγινε το μελαγχολικό, αντισυμβατικό και γοητευτικό είδωλο, παίρνοντας το approval και από την ίδια την οικογένεια του Elvis που δεν παρέλειψε να σχολιάσει στα some την ερμηνεία του με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια.

Δεν γνωρίζουμε αν αυτή είναι μια ταινία που θα σας αλλάξει -όπως λέμε- τη ζωή. Σίγουρα, όμως, θα είναι η αφορμή για να αναζητήσετε ξανά τα υπέροχα τραγούδια του Elvis και να τα βάλετε στην playlist σας γι΄ αυτό το καλοκαίρι.

Πρώτη δημοσίευση: 23 Ιουνίου 2022, 03:33
Ενημέρωση: 30 Ιουνίου 2022, 00:13
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Elvis
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
259
Εταιρία διανομής: 
Release: 
23 Ιουνίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos